Zato su lavice! Srpske košarkašice na evropskom tronu!

28.06.2021

20:38 >> 07:15

0

Autor: Adam Štulić

Izabranice Marine Maljković u finalu EP bolje od Francuske

Zato su lavice! Srpske košarkašice na evropskom tronu!
Copyright Profimedia

Najbolje srpske košarkašice popele su se na evropski tron! Posle dramatičnih pobeda protiv Španije u četvrtfinalu i Belgije u polufinalu, izabranice Marine Maljković su protiv Francuske bile mnogo sigurnije i ubedljivije 63:54.

Pitanje pobednika u finalu EP u Valensiji nije se dovodilo u pitanje nijednog trenutka. Srpske devojke su, posle nešto tvrđeg početka, iz minuta u minut gradile prednost, uz apsolutnu kontrolu utakmice, koja je mogla da bude rešena i znatno ranije.

Serijom 13:0 koju su kreirale Ivon Anderson i Sonja Vasić Srbija je već u drugoj polovini druge deonice stigla do velikih 31:18, da bi na startu treće četvrtine prednost otišla i na plus 15 (41:26).

Ipak, Francuskinje su oba puta uspele brzo da se vrate na jednocifren zaostatak, kao i u finišu pretposlednje deonice, kada je malo nedostajalo da kazne nonšalantnost Anderson pri vođstvu naše selekcije 48:31.

Za nešto manje od dva minuta, Francuska je nanizala devet poena i samo na trenutak učinila finale zanimljivijim, ali je onda kapitenski odigrala Jelena Bruks, na startu četvrte deonice vezala pet poena i usmerila Marinin tim ka evropskom vrhu.

Najefikasnija u pobedničkom bila je Ivon Anderson sa 18 poena, Jelena Bruks postigla je 15, Sonja Vasić je imala učinak od 12 poena, osam skokova i šest asistencija.

Pročitajte još

ČETVRTA ČETVRTINA

Ivon Anderson postiže veoma važne poene za Srbiju u 32. minutu, kojom je prekinuta serija Francuske 9:0. Posle poena Francuskinja, trojku pogađa Jelena Bruks, a potom poentira i u kontri. Srbija se vraća na dvocifreni plus u 33. minutu – 55:42.

Vukosavljević pogađa veoma bitnu trojku za Francusku. Posle polovičnog učinka Grude s linije penala Srbija ima plus 11 u 34. minutu – 57:46.

Igraju se poslednja dva minuta, Srbija vodi 59:48. Žoanes je sa dve trojke dala malu nadu Francuskinjama (61:54), koja je nestala posle poena Sonje Vasić iz prodora. Srbija je prvak Evrope, rezultat na kraju je 63:54.

TREĆA ČETVRTINA

Posle jednog minuta igre u drugom poluvremenu, prve poene postiže Sonja Vasić posle prodora – 33:26, 22. minut. Više od četiri minuta su Francuskinje bez poena, a Srbija s dve vezane trojke Ane Dabović vraća najvećih plus 13 – 39:26, 25. minut.

Francuskinje deluju potpuno izgubljeno, ni minut odmora im nije pomogao da se konsoliduju, a Ivon Anderson poentira u reketu rivala za novi najveći plus – 41:26 na polovini treće deonice.

Potencijalni problem sa Srbiju je treća lična greška Sonje Vasić. Vukosavljević pogađa dva bacanja i to su prvi poeni za Francusku u drugom poluvremenu.

Francuska selektorka je u 26. minutu iskoristila i drugi tajm aut, a Srbija posle trojke Nevene Jovanović vodi 46:28. Francuskinje su za sedam minuta postigle samo tri poena u trećoj četvrtini. Malo se Ivon Anderson opustila, pokušala je dodavanjem iza leđa u kontri da kruniše odličnu odbranu i osvojenu loptu. Nažalost, bacila je loptu u aut, a Francuskinje su odmah to kaznile trojkom – 48:34, 29. minut.

Nesmotrenost Maje Škorić 12 sekundi pre kraja treće deonice. Imala je naša selekcija loptu iz auta, ali je srpska reprezentativka u pokušaju da se oslobodi, udarila rivalku laktom u glavu, što je posle pregledavanja snimka okarakterisano kao nesportski faul.

Francuskinje su postigle iz toga četiri poena i prepolovile su prednost Srbije pred četvrtu deonicu – 48:40.

DRUGA ČETVRTINA

Poenima Anderson i Dugalićeve Srbija dolazi do maksimalnih plus sedam (18:11), ali potom Vilijams ubacuje trojku i prekida mini seriju Srpkinja – 18:14, 12. minut. Ekspresno su Francuskinje odgovorile, napravile seriju 7:0 i za nešto više od 60 sekundi poravnale rezultat 18:18.

Zaustavile su naše devojke nalet rivalki, vezle šest poena i na ulasku u 16. minut stigle do plus šest – 24:18. Srbija odgovara serijom 9:0, koju je trojkom zaokružila Sonja Vasić. Ivon Anderson postiže šest poena u drugoj deonici, serija Srbije je 11:0 za prvu dvocifrenu prednost na meču – 29:18, 17. minut.

Vukosavljević pogađa veoma važnu trojku za Francuskinje, kojom je prekinula seriju Srbije 13:0. Potom i Mišel ubacuje šut van linije 6.75 i vraća Francusku na jednocifren minus – 31:24 pred završnih 60 sekundi prvog poluvremena.

Na kraju prvog poluvremena Srbija vodi 31:26. Francuskinje su u seriji 8:0.

PRVA ČETVRTINA

Poenima s poludistance, na obe strane, otvoren je finalni meč Evrobasketa. Na isteku drugog minuta rezultat je 2:2. Tvrd početak meča, mnogo promašaja na obe strane u prvoj polovini prve deonice. Francuskinje vode 5:2 na isteku 4. minuta posle trojke Vukosavljević.

Sonja Vasić je vezala pet poena i pogurala Srpkinje ka izjednačenju na polovini uvodnog kvartala – 7:7. Prvo vođstvo Srbiji na meču, u 7. minutu, trojkom donosi Ana Dabović – 10:7.

Finiš prve deonice pripao je Srpkinjama, koje su u poslednjih 60 sekundi ušle sa plus pet (14:9). Na prvi dvominutni odmor Srbija ide s vođstvom 14:11.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike