Medalja je osigurana: Košarkašice Srbije napadaju evropski tron!

27.06.2021

20:41 >> 06:24

0

Autor: Adam Štulić

Izabranice Marine Maljković polufinalu EP savladale Belgiju

Medalja je osigurana: Košarkašice Srbije napadaju evropski tron!
Copyright Sonja Vasić, FIBA

Medalja je osigurana, sada sledi napad na najsjajniju. Srpske košarkašice igraće u finalu prvenstva Evrope, pošto su u veoma dramatičnom polufinalu savladale Belgiju 74:73.

Izabranice Marine Maljković najzaslužnije su za to što će Evropa dobiti novog vladara, pošto  su u sjajnom četvrtfinalnom meču izbacile domaćina šampionata i branioca trona Španiju, da bi se večeras, posle velike drame u završnici, izborile za duel sa Francuskom.

Srpkinje su odlično počele meč. Već na polovini prve deonice stigle su do dvocifrenog plusa 13:2, ali su se u nastavku uvodnog kvartala Bellgijanke raspucale i preciznim šutevima van linije 6.75 malo po malo topile prednost Srbije, dok je, u prvoj polovini druge četvrtine nisu u potpunosti neutrlisale.

Uvukla se nervoza u tim momentima u srpski tim, više od pet minuta Marinine lavice su bile bez poena, što su rivalke iskoristile da na poluvreme odu sa plus četiri (36:32).

Poluvreme je došlo u pravom trenutku sa srpske košarkašice, koje su u na parket u trećoj deonici izašle vidno sigurnije u svoje sposobnosti. Ivon Anderson je postigla četiri poena, pridružila joj se ubrzo i Tina Krajišnik i za tili čas prednost je ponovo bila na strani Srpkinja 45:44, 26. minut.

Od tog momenta usledila je rezultatska klackalica u kojoj nijedan tim nije uspeo da napravi više od pet razlike, koliko je imala Belgija u samom finišu trećeg kvartala (55:50). Ipak, u završnici pretposlednje i na startu poslednje deonice, Srbija je serijom 8:0 preuzela vođstvo koje nije ispustila ni u penal završnici koja se umalo nije obila o glavu našim devojkama.

Na nešto više od šest sekundi pre poslednjeg zvuka sirene Jelena Bruks je pogodila dva bacanja i, činilo se, overila plasman u finale. Ipak, Belgijanke su 1.6 sekundi pre kraja ubacile trojku, da bi se potom Srpkinje spetljale i izgubile loptu, koja se našla u rukama belgijske reprezentativke, koja je postigla koš, ali na našu sreću posle isteka vremena.

Vasićeva je ubacila 16 poena i tome je dodala osam skokova. Doktorska partija. Aleksandra Crvendakić je dodala 15, a Nevena Jovanović i Tina Krajišnik po devet. Kod Belgije je Alemand ubacila 18.

Finale EP Srbija i Francuska igraju u nedelju od 21 čas.

ČETVRTA ČETVRTINA

Poenima Maje Škorić i Ivon Anderson Srbija je na samom startu četvrte deonice napravila preokret, koji su održale Sonja Vasić i Nevena Jovanović trojkom (63:61, 34. minut). Dva i po minuta pre kraja, poenim Ivon Anderson Srpkinje dolaze do plus četiri – 67:63. Sjajna situacija za Marinine izabranice.

Sonja Vasić postiže veoma bitne poene, a na 56 sekundi pre kraja Belgijanke prave faul u napadu. Imamo napad i plus četiri – 69:65. Nevena Jovanović je promašila trojku, do kraja je 32 sekunda. Penal završnica.

Dealaere je pogodila dva slobodna bacanja, kao i Nevena Jovanović na drugoj strani. Srbija vodi 71:67, 20 sekundi pre kraja. Posle koša Belgijanki, dva slobodna bacanja ima Jovanovićeva. Prvo je, uz malo sreće, pogodila, drugo je promašila. Do kraja je 10 sekundi, Srbija vodi 72:69.

Naše košarkašice su napravile faul, 7.9 sekundi pre kraja, Belgijanke imaju dva slobodna bacanja. Mestdah je bila polovično precizna, a potom je Jelena Bruks ubacila dva bacanja – 74:70, 6.9 sekundi pre kraja. Belgijanke su ubacile trojku 1.6 sekundi pre kraja. Naše devojke su izgubile loptu, Belgija je postigla koš, ali je srećom lopta prošla kroz mrežicu posle isteka vremena.

TREĆA ČETVRTINA

Dobro su srpske košarkašice počelo drugo poluvreme, Ivon Anderson je sa četiri poena pogurala naše devojke ka izjednačenju, a posle nove trojke Belgijanki, Tina Krajišnik vezuje četiri poena i vraća vođstvo na stranu Srbije na polovini treće deonice – 45:44.

Kratko je trajala prednost Marininih izabranica, Belgijanke su serijom 7:2 u 28. minutu došle do četiri poena prednosti (51:47). Na kraju treće deonice Belgija ima samo plus jedan. Uhvatile su srpske košarkašice nekoliko ofanzivnih skokova u poslednja dva minuta pretposlednje deonice, što im je omogućilo da rivala zadrže na i te kako dostižnoj prednosti – 55:54.

DRUGA ČETVRTINA

Gde su stale u finišu prve, Belgijanke su nastavile i na startu druge deonice.  Trojkom su pokrenule seriju 7:2 i u 12. minutu smanjile zaostatak na samo jedan poena 25:24.

Ana Dabović i Sonja Vasić su za trenutak zaustavile nalet rivalki, koje su serijom 7:0 došle do potpunog preokreta 31:29, 17. minut. Posle više od pet minuta bez poena, veoma važnu trojku za Srbiju postigla je Saša Čađo (32:31), ali su Belgijanke u samom finišu prvog poluvremena vezale pet poena i na veliki odmor idu a plus četiri 36:32.

PRVA ČETVRTINA

Sjajno su srpske košarkašice krenule po medalju na EP. Belgijanke su za prvih pet minuta postigle samo četiri poena, dok su izabranice Marine Maljković, serijom 13:0 došle do prve dvocifrene prednosti na meču 13:2. Na isteku petog minuta rezultat je 13:4.

Krenuo je Belgijanke šut u drugoj polovini prve deonice. Pošto je Crvendakićeva ubacila trojku uz faul i pogođenim dodatnim bacanjem vratila Srbiju na dvocifreni plus (19:8), Belgija je vezala tri ubačena šuta van linije 6.75 i prišla na samo četiri razlike (21:17). Na kraju prve deonice Srbija vodi 23:17.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike