Predstavljen novi kineski brzi voz "Soko"! Vučić poručio: Oživeli smo železnicu, za sat i 10 minuta od Beograda do Subotice (VIDEO/FOTO)

07.06.2024

11:08

0

Autor: 24sedam

Voz ima kapacitet od 250 mesta i dugačak je 103 metra, a može razviti brzinu do 200 kilometara na sat

Predstavljen novi kineski brzi voz "Soko"! Vučić poručio: Oživeli smo železnicu, za sat i 10 minuta od Beograda do Subotice (VIDEO/FOTO)
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas predstavljanju novog elektromotornog kineskog brzog voza - "Soko" u Tehničko-putničkoj stanici Zemun.

Na samom početku predsednik je prokomentarisao kako sve lepo izgleda, pa dodao da smo naručili pet elektromotornih vozila iz Kine. 

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Poslednji treba da stigne u decembru 2025. godine. Za razliku od prethodnog voza ovaj ima prvu i drugu klasu. Za sat i 10 minuta ćete biti iz centra Beograda do centra Subotice  - rekao je Vučić i naglasio: Železnice postaju sve važnije i biće najvažnije prevozno sredstvo, oživeli smo železnicu, uvozimo najkvalitetnije vozove.

Srbija ubrzano radi na izgradnji i rekonstrukciji želežničke saobraćajne mreže.

- Ove godine biće izgrađeno 3,3 kilometara Stalać - Đunis plus 14,5 kilometara na istoj deonici. Radimo obilaznicu oko Niša 22 kilometra, radimo Niš-Dimitrovgrad, Niš-Brestovac 23 km prema Leskovcu i plan je da izgradimo do Preševa i do graničnog prelaza sa Severnom Makedonijom. Dakle da imamo od Preševa, ali i od Dimitrovgrada pa do Subotice prugu na kojoj će moći da saobraćaju vozovi od 120-200 kilometara na čas - naveo je Vučić.

Dodao je da će u budućnosti pruga Beograd-Valjevo biti ubrzana, ali da pre toga mora da bude završena i rekonstruisana pruga Valjevo-Vrbnica do granice sa Crnom Gorom.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Predsednik je zahvalio kineskoj kompaniji CRRC i istakao da je "najverovatnije najkvalitetnija koja je radila u Srbiji".

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Fabrika vozova

Predsednik Srbije izjavio je danas da se Srbija nada fabrici vozova koja će biti otvorena zahvaljući Kini i naglasio da su kineskim partnerima već ponudili neke lokacije.

- Nadam se fabrici vozova i radimo na tome, još nismo dovoljno spremni iz mnogo razloga, ali radimo na tome - naveo je predsednik.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Vodili smo ih na sve lokacije, ponudili neke lokacije od Ćurpije oko Niša Aleksinca, Kraljeva da se iskoristi šta se može iskoristiti u Smederevskoj Palaci. Videćemo šta će naši kineski prijatelji reći - kazao je predsednik.

Naglasio je da je po nalogu kineskog predsednika Si Đinpinga, tri dana posle njihove posete Beogradu, u Srbiju stigla kineska delegacija.
 
Predsednik je dodao da su imali i nekoliko važnih i partijskih delegacija iz Komunističke partije Kine.

Takođe, predsednik je obišao i deo prve klase.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Šire su stolice i stolovi su malo širi, ima više prostora za noge i tu su lampe. To je ono što se primeti na prvi pogled. Svako mesto ima USB priključak za punjenje računara, telefona... - naveo je Vučić.

Broj polazaka

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otkrio je i koliko će biti polazaka.

- Imaćemo 18 polazaka između Beograda i Subotice, svaki parni sat biće brzi, ide na četiri stanice, ostali na 10 stanica. Imamo i devet vozova između Novog Sada i Subotice - rekao je Vesić.

Takođe, prisustvuju i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, predsednik privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić, v.d. generalnog direktora "Infrastrukture železnice Srbije" Jelena Tanasković, v.d. generalnog direktora "Srbija Voz" Ivan Bulajić, v.d. generalnog direktora "Srbija Kargo" Dušan Garibović, v.d. generalnog direktora "Železnice Srbije" Goran Adžić, ambasador Kine u Srbiji Li Ming, generalni direktor ogranka Kineskih železnica u Srbiji Đi Fengran, glavni zastupnik kompanije CRRC Džou Je i generalni direktor Huawei Serbia Džang Điming.

Mašina ide 200 na sat

Kineska kompanija CRRC Čangčun dizajnirala je i proizvela elektromotorni voz "Soko" po meri za železničke pruge u Srbiji i Mađarskoj, imajući u vidu posebnosti železničke pruge u Srbiji i Mađarskoj.

Voz ima kapacitet od 250 mesta i dugačak je 103 metra, a može razviti  brzinu do 200 kilometara na sat. Sastoji se od četvoro kola, dvoje motornih kola i dve prikolice i u potpunosti je usklađen sa TSI sistemom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike