Nedelja usred srede: Umesto dogovora, u Briselu dobili optužbe, drama stanara na Vračaru, transfer leta

22.07.2021

18:23 >> 05:17

0

Poslednji put kada smo bili u Briselu mislio sam da je nemoguće da imate lošiji sastanak, danas sam se uverio da je moguće, rekao je predsednik Vučić po po

Nedelja usred srede: Umesto dogovora, u Briselu dobili optužbe, drama stanara na Vračaru, transfer leta
Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić, Strahinja Aćimović, Profimedia, 24sedam/Katarina Mihajlović

Na sastanku o budućnosti govorilo se o prošlosti i tako, umesto korak napred, otišlo se dva koraka nazad. Dijalog Beograda i Prištine nikad nije manje obećavao. I sam Miroslav Lajčak je priznao da je sastanak bio težak i pokazao potpuno različit pristup dve strane.

Kao grom iz vedra neba, turski predsednik Erdogan najavljuje lobiranje da nove države priznaju nezavisnost Kosova. Predsednik Srbije odgovara da će se toj akciji suprotstaviti.

Na Kosovu novi incidenti. Nije dovoljno onih 80 od početka jgodine, što je predsednik Srbije predočio u Briselu, već nastavljaju sa progonom pa hapse povratnike stare 80 godina i u zatvor šalju one koji brane monahinje.

Na Vračaru drama. Temelji višespratnice pored koje treba da nikne novogradnja su potkopani i deo zgrade se urušio. Samo nekoliko dana kasnije dodatno se urušio još jedan sprat, te će uslediti i krivične prijave protiv investitora.

Iz sveta stižu dobre vesti, Nole je stigao u Tokio odakle ga očekujemo sa zlatom, a Premijer liga prelazi na Arena sport!

Pa da krenemo…

Atmosfera u Briselu – napeta

Predstavnik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je tokom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu optužio Srbiju da je počinila tri genocida nad Albancima. Prvi je navodno počinjen 1878. godine, a poslednji 1999. Predsednik Vučić mu je žestoko odgovorio, a atmosfera na pregovorima je bila izuzetno napeta. Predsednik Srbije je pokazao dokumentaciju o 80 napada koje su Srbi doživeli tokom ove godine.

obraćanju nakon sastanka, Vučić je ocenio: poslednji put kada smo bili u Briselu mislio sam da je nemoguće da imate lošiji sastanak, danas sam se uverio da je moguće.

24sedam/Profimedia

Dodao je da se Srbija u potpunosti složila sa tri predloga koji se tiču identifikacije ostataka nestalih, uzdržavanja od akcija koje bi mogle da destabilizuju situaciju, te da se glavni pregovarači sastaju jednom mesečno.

pročitajte još

-Mi nismo mogli da se dogovorimo oko ove tri tačke, Srbija ih je u potpunosti prihvatila, Albanci nisu hteli da prihvate ništa, sve vreme uslovljavajući nekim novim političkim kriterijumima, rekao je predsednik.

Kurti sa druge strane tvrdi da deklaracija nije usvojena zato što predsednik Srbije nije želeo da se razgovara o nestalim licima i nekim drugim pitanjima.

Da je sastanak delegacija Beograda i Prištine na viskom nivou bio težak, da je pokazao potpuno različit pristup dve strane, te da se postiglo veoma malo, potvrdio je i visoki predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Erdogan lobira za nezavisno Kosovo, Vučić najavljuje otpor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija da se suprotstavi ako dođe do novog lobiranja za priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova. On je tako prokomentarisao izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, da će lobirati za nova priznanja tzv. Kosova.

-Pokušaću da razgovaram sa njim. Do 1. septembra, prema Vašingtonskom sporazumu, obe strane imaju obavezu da nema lobiranja za priznanje ni otpriznavanje. Ako od 1. septembra, ili možda pre toga, krenu u akciju priznavanja, mi ćemo se tome suprotstaviti, naglasio je on dodajući da veruje da će Erdogan ublažiti svoj stav.

Novi napadi na KiM

Pripadnici Kosovske policije uhapsili su na administrativnom prelazu Jarinje Srboljuba Veselinovića (80), interno raseljenog sa KiM, pod optužbama za navodna imovinsko-pravna pitanja. Kako je saopštila Kancelarija za KiM,  Veselinović je jutros sa sinovcem krenuo na Kosovo, ali je zadržan na Jarinju, pa sproveden u Prištinu, gde treba da bude saslušan pred tužiocem. Kancelarija za KiM navodi da je odmah obezbedila branioca Veselinoviću, a urgiraće povodom njegovog slučaja i pred svim relevantnim međunarodnim činiocima.

pročitajte još

Prethodno delegaciji Beograda predvođenoj predsednikom vladine Komisije za nestala lica Veljkom Odalovićem nije dozvoljeno da uđe na KiM i da, dan uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine, u Velikoj Hoči prisustvuje obeležavanju 23 godine od masovnog kidnapovanja i ubijanja Srba u Orahovcu. On je naveo da je takav čin Prištine ”nedopustiv i neprimeren” i da je još jedna potvrda bahatosti privremenih prištinskih institucija.

Sud u Prištini osudio je Rista Jovanovića iz Podgorice, uhapšenog na Gazimestanu zbog navodnog izazivanja razdora i netrpeljivosti, na šest meseci zatvora. Ova kazna biće mu zamenjena za novčanu u visini od 6.700 evra. Sud je u odluci naveo da je Risto Jovanović nameravao da izazove razdor i netrpeljivost između etničkih zajednica tokom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu. Jovanoviću se zabranjuje ulazak na Kosovo i Metohiju u narednih pet godina. Risto Jovanović uhapšen je tokom proslave Vidovdana na Gazimestanu, pošto je ukazao policiji na to da nemaju potrebe da pretresaju monahinju.

U Dečanima je ukinuta vanredna situacija, uvedena 13. jula zbog masovnog trovanja građana vodom. Priština je pokušala da za trovanje, za koje se ni ne zna šta mu je tačan uzrok, okrivi Srbe tvrdivši da su dvojica Srba u kolima novosadskih registracija viđeni u blizini vodoizvorišta.

Temelji potkopani, zgrada se urušila

24sedam/Katarina Mihajlović

U Vidovdanskoj ulici na Vračaru u Beogradu, u petak se urušila zgrada koja se nalazi na parceli pored aktuelnog gradilišta. Prvobitni šok zbog onog što se dogodilo, zamenio je novi, četiri dana kasnije, kada se srušio još jedan deo zgrade. Vlasnici su smešteni u hotel, jer ne smeju da ulaze u stanove, a gradski čelnici najavili su krivične prijave protiv odgovornih.

Transfer leta: Engleska Premijer liga prelazi na Arena sport!

Telekom Srbije i Arena Channels Group objavili su sklapanje šestogodišnjeg ugovora sa Premijer ligom, čime su ova srpska kompanija i njena medijska kuća, postali vlasnici prava na ovo takmičenje od sezone 2022/23, na teritoriji bivše države.

Profimedia

– Premijer liga je vrh svetskog klupskog fudbala i velika je privilegija imati je u svojoj ponudi. Ogromno nam je zadovoljstvo što na veliku listu poslovnih partnera i prijatelja, konačno možemo da dodamo i Premijer ligu – rekao je direktor Arena Channels Group, Nebojša Žugić.

Počevši od sezone 2022/23, Premijer liga će imati nezapamćenu prisutnost u regionu sa prenosima uživo svih 380 utakmica.

Novak stigao u Tokio

Najbolji teniser sveta Novak Ðoković stigao je u Tokio i posle više od dva sata procedura na aerodromu uputio se u olimpijsko selo. Zajedno sa Ðokovićem u Tokio su doputovali i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković i generalni sekretar Ðorđe Višacki.

Novak Đoković u Tokiju, AP Photo/Alex Brandon

Najbolji srpski i svetski teniser je na konferenciji za medije u Beogradu najavio da ima najviše ciljeve, a to je zlatna medalja, koja mu nedostaje u prebogatoj kolekciji trofeja.

Prvoplasirani na ATP listi je odradio i prvi trening u “Ariake tenis parku”.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike