"Držali su ga danima u bunkeru, za njegovu glavu uzeli su pet miliona evra": Kako je zaista izgledalo hapšenje Radovana Karadžića

21.07.2021

12:27 >> 13:44

0

Autor: M. I.

Predsednik Karadžić je držan tri dana u bunkeru dok novac nije legao na račune predstavnika tadašnje vlasti u Srbiji, kaže Petronijević

"Držali su ga danima u bunkeru, za njegovu glavu uzeli su pet miliona evra": Kako je zaista izgledalo hapšenje Radovana Karadžića
Copyright Radovan Karadžić/Profimedia

Na današnji dan 2008. godine u Beogradu je zvanično uhapšen Radovan Karadžić, prvi predsednik Republike Srpske, optužen od strane Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Međutim, njegova porodica i advokati tvrde da se hapšenje odigralo tri dana ranije, 18. jula.

pročitajte još:

– Gadi mi se uporno obeležavanje 21. jula kao dana hapšenja, kada svi znaju da je uhapšen 18. jula i potom držan u podrumskim prostorijama jedne institucije u Beogradu – rekla je za 24sedam ćerka Radovana Karadžića, Sonja Karadžić Jovičević.

Ona je dodala da su tadašnje vlasti imale u planu da “vruć krompir” prebace Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Sonja Karadžić, privatna arhiva

– Puna tri dana tadašnje vlasti Srbije obavljale su pregovore i vršile pritisak na vlasti Republike Srpske i Crne Gore sa ciljem da jedna od njih preuzme Radovana sa pričom da je uhapšen na njihovom terenu i time preuzme na sebe i ruže i trnje. Kako su vlasti Srpske i Crne Gore to odbile, u ponedeljak, 21. jula 2008. godine, u kasnim večernjim satima (blizu ponoći), objavljeno je ono što su službe i mediji sažvakali, a javnost progutala – kaže Sonja Karadžić Jovičević.

Ono što je još veći skandal jeste to da su, prema tvrdnjama advokata Radovana Karadžića, Gorana Petronijevića, u akciji hapšenja učestvovali stranci.

– Radovan Karadžić je uhapšen u petak po podne 18. jula 2008. godine u autobusu koji saobraća prema Batajnici, na starom zemunskom putu. Hapšenje je izvela međunarodna ekipa koju su sačinjavali par naših policajaca i nekoliko Engleza. Oni su zaustavili autobus izvan stanice, ušli u vozilo i nabili mu šešir na glavu – kaže za 24sedam Petronijević.


Printscreen/Happy TV

On je otkrio i gde se prvi predsednik Republike Sprske nalazio od trenutka hapšenja do objavljivanja informacija o tome u medijima.

– Prema informacijama koje smo kasnije dobili, on je odvezen u sedište Bezbednosno-informativne agencije, gde je dva dana držan u nekoj vrsti bunkera. Za to vreme nisu izvršene nikakve analize kojim bi utvrdili njegov identitet, iako se njegov tadašnji izgled dosta razlikovao od onoga po kome nam je svima bio poznat. Tek u nedelju ujutru predsednik Karadžić sproveden je u Tužilaštvo u Ustaničkoj ulici, a informacija o njegovom hapšenju objavljena je u ponedeljak – ispričao je advokat.

Petronijević je otkrio i šta se dešavalo neposredno pre akcije hapšenja.

– Sa kolegom Svetozarom Vujačićem, koji je zajedno sa mnom bio angažovan na odbrani predsednika Karadžića, saznao sam da je nekoliko dana pre hapšenja u Hag stigao neko ko je “predstavnik visoke vlasti” iz Srbije i da je tamo zbog slučaja Radovana Karadžića. Nismo znali o kome je reč i o čemu se radi, ali smo imali saznanja da je on već neko vreme tamo – kazao je Petronijević.

Profimedia

Dodao je da je nešto kasnije saznao o kome se radi.

– Tek kada je izašla knjiga Serža Bramerca saznali smo da je po nalogu tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, a u dogovoru sa javnim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, u Hagu boravio Miodrag Miki Rakić – kaže advokat.

Najveća misterija ostalo je pitanje šta se desilo sa nagradom za isporučivanje prvog predsednika Republike Srpske.

– Rakić se iz Haga nije vratio direktno u Beograd, nego je prvo otišao na Kipar, pa na Maldive i Kajmanska ostva, i tek onda je doputovao u srpsku prestonicu. Ta njegova maršruta je bilo čekanje da isplati pet miliona dolara i da se ta sredstva preko poreskih rajeva raspodele po privatnim računama predstavnika tadašnje vlasti u Srbiji. Dakle, predsednik Karadžić je držan tri dana u bunkeru dok novac nije legao. Mi danas znamo za pet miliona dolara, ali vrlo moguće da je novac bio daleko veći – istakao je Petronijević

Profimedia

Advokat je dodao da su, tek posle hapšenja, usledile najveće prepreke, s obzirom na to da se tadašnja vlast trudila da, što više može, oteža Karadžićevu odbranu.

– Predsednik Karadžić je u trenutku hapšenja sa sobom imao laptop i opširan materijal koji je spremao za svoju odbranu. On mi je ispričao šta se tu sve nalazilo, i mogu vam reći da se radi o zaista velikom materijalu. Oni koji su ga uhapsili tom prilikom su sve to oduzeli. Kada smo za to saznali, mi smo “digli frku”. Nedugo posle toga javljeno mi je iz policije da je tri kilometra od mesta otmice, pored neke napuštene policijske stanice, pronađena torba sa laptopom. Očekivano, kada je laptop nama predat, bio je prazan i svi materijali su izbrisani. Sve to je radila tadašnja vlast: otela ga je zajedno sa strancima, držala ga nekoliko dana u bunkeru, uzela ogroman novac i još mu “vezala ruke” oduzimanjem materijala, kako ne bi mogao da se brani – rekao je Petronijević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike