Erdogan najavio zalaganje za nova priznanja Kosova, bivši diplomata poručuje: On ništa ne govori slučajno

20.07.2021

15:30

0

Šta možemo da očekujemo od združene akcije” Turske i SAD?

Erdogan najavio zalaganje za nova priznanja Kosova, bivši diplomata poručuje: On ništa ne govori slučajno
Copyright Redžep Tajip Erdogan, Tanjug/AP Photo/Nedim Enginsoy

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da ta zemlja radi na novim priznanjima tzv. Kosova i da će o tome razgovarati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

On je to rekao novinarima uoči početka posete turskom delu Kipra, prenosi portal Reporteri.

-Pokušavamo da radimo na povećanju priznanja Kosova. Sada postoji 114 kognitivnih lokacija i želimo da se taj broj poveća. I nadamo se da ćemo ove godine na sastanku Ujedinjenih nacija, sastanku koji ću imati sa Bajdenom, ponovo razgovarati o ovoj temi, rekao je Erdogan.

Tanasković: Erdogan ništa ne govori slučajno, oprez je više nego nužan

Rad na promovisanju interesa Prištine trajna je instrukcija za turske diplomate, ali svakako treba ozbiljno analizirati zašto je turski predsednik Erdogan, koji ništa ne govori slučajno, odlučio da baš u ovom trenutku najavi pojačano lobiranje za “Kosovo” i to izričito u sadejstvu sa SAD, kaže za Kosovo onlajn profesor Darko Tanasković, orijentalista i bivši ambasador Srbije u Turskoj.

On napominje da Turska od početka, odnosno od 2008, ne prestaje da lobira za priznavanje ove paradržave i za njenu međunarodnu afirmaciju, s tim što to nije često predmet izjava na najvišem nivou, jer se takve izjave daju u funkciji procene unutrašnjepolitičke i spoljnopolitičke konjunkture i potreba datog trenutka.

Darko Tanasković, Youtube printscreen

-SAD se takođe u međunarodnoj zajednici dosledno zalažu za priznavanje nezavisnosti “Kosova” s tim što je u vreme predsednika Trampa to delovanje privremeno bilo stavljeno u drugi plan. Treba, svakako, ozbiljno analizirati zašto je turski predsednik, koji ništa ne govori slučajno, odlučio da baš u ovom trenutku najavi pojačano lobiranje za “Kosovo” i to izričito u sadejstvu sa SAD. Primećeno je da je, od dolaska Bajdenove administracije na vlast, pritisak na države koje nisu priznale “Kosovo”, a posebno na one evropske među njima, povećan. Grčka je za to najbolji primer. Posle stagniranja procesa priznavanja nezavisnosti “Kosova” tokom poslednjih godina, pa i odustajanja pojedinih država od odluka o priznanju ili njihovog suspendovanja, pretpostavljam da će uslediti intenziviranje ukupnog procesa usmerenog ka onome što se naziva “konačnim rešavanjem” tog otvorenog pitanja koje opterećuje odnose na Balkanu, ali “konačnim rešavanjem” bez uvažavanja legalnih i legitimnih interesa Srba i Srbije, ili uz minimalno ,“kozmetičko” simuliranje njihovog zadovoljavanja, navodi Tanasković.

On veruje da će biti nekog manjeg pomaka na tom planu, ali ne predviđa masovniji odziv na pozive kosovskih lobista, jer mnoge države imaju svoje autentične, jake razloge zbog kojih zaziru od međunarodnog afirmisanja kosovske nezavisnosti. SAD i Turska će sigurno biti u prvim redovima te nove kampanje, tim pre što je reč o jednom od ne tako brojnih pitanja u vezi sa kojima postoji potpuna podudarnost stavova Vašingtona i Ankare.

Detaljan spisak konzulata i ambasada: Kome možete da se obratite ako imate problem na letovanju?

-Ciljna grupa Turske neće biti samo i prvenstveno muslimanske zemlje, kako bi se moglo pretpostaviti, već, recimo, i nemuslimanske azijske i afričke države, sa kojima je Ankara poslednjih godina uspostavila i proširila pre svega ekonomsku saradnju. Rad na promovisanju interesa Prištine trajna je instrukcija za turske diplomate, pri čemu se njihovo delovanje taktički prilagođava prirodi i stanju bilateralnog i multilateralnog terena za koji su zaduženi. Indikativno je da je Erdogan progovorio o turskom angažovanju u vezi sa kosovskom nezavisnošću na konferenciji za medije pred bajramski odlazak na Severni Kipar, pošto je prethodno pohvalio odluku Azerbejdžana i Severnog Kipra da uspostave parlamentarnu saradnju. Azerbejdžan, inače, zbog postojanja problema Nagornog Karabaha, do sada nije pomišljao na eventualno priznavanje nezavisnosti “Kosova”, podseća sagovornik Kosovo onlajna.

On ne veruje da se može govoriti o “novoj eri” u tursko-američkim odnosima, već o nastojanju da se pronađu one tačke u kojima dve države mogu da sarađuju i da se bilateralno krene ka uspostavljanju ravnoteže na novim osnovama, pri čemu Turska neće izneveriti ili žrtvovati svoje strategijske interese, kao što su, pre svih, odnosi sa Moskvom.

Ali, oprez je više nego nužan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike