Nema kraja žestokim sukobima u opoziciji: Optužbe za obaranje liste, saradnju sa SNS, rad za službu i mnogo toga još (FOTO/VIDEO)

24.05.2024

18:00

0

Žestokim svađama u opoziciji nema kraja

Nema kraja žestokim sukobima u opoziciji: Optužbe za obaranje liste, saradnju sa SNS, rad za službu i mnogo toga još (FOTO/VIDEO)
Ilustracija - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Opozicija u Srbiji godinama tavori u blatu nasilja, uvreda, često i rada protiv sopstvene zemlje, neosnovanih i vulgarnih napada na državni vrh, naročito na predsednika Srbije i njegovu najbližu porodicu. 

Sada su svoju podrivačku i nasilničku energiju, polako počeli sve više da prebacuju na teren međusobnih razračunavanja, tako da ukoliko se njihov sukob ovom progresijom nastavi, vrlo brzo će početi međusobno da se mrze više nego što svi oni mrze predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 

Teško je objasniti zašto su svoju patološku mržnju preusmerili sve više jedni ka drugima ovih dana, čime je u drugi plan pala njihova mržnja prema vladajućim političarima. Čini se da se zapravo radi o žestokoj bici za opozicioni tron, jer uživaju jako malu podršku građana Srbije, a previše je aktera koji se bore za tako mali procenat podrške. 

U tim međusobnim obračunima se ne biraju sredstva, a često dosta toga lošeg što jedni o drugima kažu i jeste istina, mada verovatno ima i nekih podmetanja. 

Najnoviji sukob koji je dramatično eskalirao, jeste okršaj između Dragana Đilasa i Sava Manojlovića, a kako se bliže izbori 2. juna, taj sukob postaje sve bezobzirniji. 

No, bilo bi netačno reći da je to jedini sukob u opoziciji. Njihov modus operandi i jeste izazivanje svađa i sukoba i ako nešto nisu znali nikada šta znači, to je bilo kakvo jedinstvo po bilo kom pitanju.

Još dok su vladali pod okriljem zloglasnog DOS-a, tu se nije znalo ni ko pije ni ko plaća, a zbog njihovih međusobnih obračuna Srbija je bila uvedena gotovo u potpuni haos i beznađe. Nakon prestanka njihove anarhične vladavine, kada su otišli u opoziciju - njihov dotadašnji stožer, Demokratska stranka, se razbila u paramparčad i iz nje su iznikle razne kombi stranke. 

Nekada važni šrafovi te partije su se međusobno smenjivali na čelu te stranke, a kako bi jedan predsednik žutog preduzeća bio skinut sa trona, to je automatski značilo i njegov izlazak iz DS i formiranje neke nove kombi stranke. 

Opozicija ne može da se dogovori ni oko čega

Ponekad su strane gazde i lični interesi uspevali na kratak rok da ih opet okupe i ujedine, najpre u mržnji protiv Aleksandra Vučića i u pokušajima njegovog rušenja, ali su opozicioni lideri toliko sujetne kreature koje se pri tom međusobno ne podnose, da je svako njihovo antirežimsko ujedinjenje bilo veoma kratkog daha. 

Kada su bili decembraski izbori, čak ni one partije koje su znale da ne mogu same preći cenzus, zbog sujete i borbe oko poslaničkog plena, nisu mogle da se dogovore da probaju da idu udružene i da zajedno možda pređu cenzus. 

U susret lokalnim izborima i beogradskim, 2. juna, nikako nisu mogli da se dogovore da li su i ti i prethodni izbori legitimni ili ne i da li ih treba bojkotovati. Ne samo da nisu imali jedinstven koncept i da neki bojkotuju izbore, a drugi na njih izlaze, već su bojkotaška i antibojkotaška frakcija tolik omeđusobno žestoko zaratile da takve optužbe nismo skoro imali priliku da vidimo. 

ATAImages/Antonio Ahel
 

Savo optužuje Đilasa da mu je oborio listu, a lider SSP tvrdi da ''Manojlović radi za službu''

Jedni druge optužuju za saradnju sa SNS, da ''rade za službu'', a izgleda da je dotle došlo da čak jedni drugima obaraju liste?! Sledeće što možemo očekivati, a da još nisu isprobali jesu krivične prijave i fizički sukobi među opozicionarima. 

- Kontaktirali smo predstavnike CRTE povodom vesti da su oborili listu Kreni - Promeni na Vračaru. Crta se ne bavi kontrolorima izbora na opštinskom nivou, iako se njihov advokat nalazi na listi saradnika. Iza obaranja liste stoji Dragan Đilas - izneo je žestoke optužbe na račun Dragana Đilasa, nosialc liste Kreni-promeni, Savo Manojlović

 

 

Dragan Đilas mu nije ostao dužan: 

- Govore mi upućeni da je Savo ispostava službe. Do danas nisam verovao u to. Ali kada vidim da laže na isti način kao Vučić i njegovi tabloidi,  kada me bestidno, bez ikakvih dokaza, optuži da sam srušio njegovu listu na Vračaru i još kaže da ima informacije da će Vučić da je vrati, onda priča dobija smisao. Ne znam advokata Tupanjca koji se žalio sudu, nikad ga u životu nisam video. Ali iz medija i sa mreža znam da lista Kreni Promeni na Vračaru ima 230 potpisa manje od zakonskog minimuma, da ima dva fantomska kandidata za odbornike koji su menjali prebivalište, kao i da doktor pravnih nauka nije ispoštovao zakonom predviđen odnos žena i muškaraca na listi. Nemam vremena da se bavim Savom. Bavim se organizovanom zločinačkom grupom koja je zarobila Srbiju i koju predvodi Aleksandar Vučić - napisao je Đilas i dodao:  

 

 

- Sa svojim koleginicama i kolegama iz SSP-a govorim o kriminalu, korupciji, odlasku ljudi, položaju prosvetara i zdravstvenih radnika, o tome da Željko Mitrović pokreće još jedan rialiti na novom kanalu, o potrebi da Srbija bude deo Evrope ali i sramotnoj podršci Vučiću od nekih zemalja i političara, o uništavanju i mog Beograda....  Razumem da mu je služba dala nalog da ruši Đilasa, a ne Vučića i da je celu svoju kampanju usmerio na mene. Ovaj opozicioni Nestor bi ipak morao da pokuša da se uozbilji, jer birači u Beogradu nisu zaslužili ovakav nivo dilentatizma koje je pokazao, prijavljujući svoje liste i izjavama poput ove na koju, posle mnogih prećutanih, reagujem. U potpisu: Dragan Đilas - dežurni krivac - napisao je Đilas.  

Đilasova opozicija objavila snimke na kojima se vidi da SNS-ovci daju potpise listi "Kreni-promeni" 

Brojni opozicioni nalozi na društvenim mrežama dele video snimke prikupljanja potpisa liste "Kreni-promeni" Save Manojlovića, na kojima se jasno vide aktivisti Srpske napredne stranke. Time, kako kažu, pokazuju nedvosmislene dokaze da je Srpska napredna stranka pomogla Manojlovićevoj listi da skupi potpise, ali čak i to nije bilo dovoljno da bi lista bila podneta u skladu sa zakonom. 

Na jednom od snimaka se čak vidi i zamenik predsednika Skupštine Gradske opštine Vračar - Vlada Pavlović.

- Ovaj sedi sa crvenim patikama i naočarima što stoji u redu je SNS-ovac Vlada Pavlović. On je zamenik predsednika skupštine Vračara. Ako ovo nije dokaz da je Savo Vučićev potrčko i plaćenik koji razbija pravu opoziciju, ja ne znam šta je - navodi se u jednom od komentara na društvenim mrežama. 

Pored toga, Đilasovi sledbenici dele i imena poznatih članova Srpske napredne stranke koji su svoj potpis dali listi "Kreni-promeni".

- Pazite sad ovo! Savinoj listi na Vračaru su potpise dali Dijana Batrićević (odbornik i kandidat za narodnog poslanika SNS), Vlada Pavlović (zamenik predsednika Skupštine Gradske opštine Vračar, isto SNS), Dunja Žarić (član OIK ispred SNS) i odbornici SNS: Tanja Dmitrović, Džezabela Jevtić, Milan Mićović, Suzana Otašević, Dragan Protić i Irena Timotijević!!! E sad vi meni recite zašto bi naprednjaci potpisivali za Kreni-promeni?! Savo, provaljen si - navodi se u komentaru. 

Do izbora 2. juna ostalo je nekih desetak dana, a kako je krenulo ovo opšte rasulo u opoziciji, svašta je moguće još da se desi do tada. Čini se da sukob Manojlovića i Đilasa ide ka ekstremnoj kulminaciji, a sve što se izdešavalo prethodnih dana pokazuje veliku neodgovornost i nesposobnost opozicije. 

Možemo samo postaviti pitanje, šta bi tek radili kada bi vršili vlast. U tom slučaju, usled njihovih međusobnih borbi za budžete i resore, ni kamen na kamenu ne bi ostao. Uostalom, takvu sličnu poharu Srbije smo već imali prilike da vidimo u periodu od 2000. do 2012. godine. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike