Žiofre: Srbija je integralni deo Evrope - želimo od nje da stvorimo još jačeg partnera EU

21.06.2023

11:10

0

Tokom Evropske nedelje mogućnosti kroz brojne informativne sesije biće predstavljene mogućnosti saradnje Srbije i Evropske unije u oblasti ekonomije i biznisa, sporta, kulture, medija, obrazovanja

Žiofre: Srbija je integralni deo Evrope - želimo od nje da stvorimo još jačeg partnera EU
Emanuel Žiofre - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je danas da finansijska sredstva i fondovi koje EU pruža Srbiji nisu stvoreni kao izraz velikodušnosti ili milosrđa već zbog toga što je Srbija odlučila da postane deo evropske porodice kojoj integralno pripada ne samo geografski već i istorijski, kulturološki i ekonomski.

- Misija delegacije koju predvodim i koja mi je poverena, meni i mojim kolegama je da od Srbije stvorimo još jačeg partnera EU, progresivno integrišemo Srbiju u EU i osiguramo da ove mogućnosti rastu i dana u dan - rekao je Žiofre na otvaranju Evropske nedelje mogućnosti u Beogradu.

Žiofre je istakao da ne žele da šansa bude propuštena.

- Ni Srbija, a ni građani Srbije - naveo je on.

Dodao je da će tokom ove nedelje biti predstavljeni svi konkretni načini za unapređenje života, stvaranje poslova, dobijanje podrške za različite aktivnosti i da se ukaže na načine kako se može dobiti finansijska podrška za građane, kompanije, kulturne ustanove, civilna društva medije i mnoge druge. Rekao je i da će u nekoliko narednih dana na binama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu biti organizovano 120 panela i tribina kako bi se svi zainteresovani upoznali sa mehanizmima i projektima finansiranja koje će građanima Srbije obezbediti konkretne i opipljive rezultate.

- Biću jasan, ove mogućnosti nisu rezultat proste velikodušnosti. Ovo nije dobročinstvo. Ove mogućnosti su stvorene, jer je Srbija odlučila da postane deo EU. I za EU Srbija i pripada tu. Srbija je integralni deo Evrope, geografski istorijski kulturološki i ekonomski - rekao je Žiofre.

Dodao je da su srpski studenti postigli odlične rezultate u EU na mnogim univerzitetim i istraživačkim centrima u kojima rade, da srpske organizacije civilnog društva već aktivno rade kako bi unapredile političke i društvene procese sa partnerima širom EU i da su srpske kompanije deo lanca snabdevanja EU i da se njihovi proizvodi mogu naći u domaćinstvima širom EU.

Istakao je da je želja da se Srbija progresivno integriše u EU i osigura da njene mogućnosti rastu i dana u dan, a da to ujedno znači snažnu integraciju i usidrenje srpske ekonomiju u jedinstveno tržište EU.

- To bi značilo još bolji pristup srpskim kompanijama najvećem trištu na svetu, tržištu koje broji 120 miliona ljudi. To znači i slobodno kretanje ljudi robe i drugih stvari i mogućnosti koje EU pruža - istakao je Žiofre.

Dodao je da će pristup EU porodici srpskim kompanijama omogućiti još bolju opremu, bolje konkurentnije uslove za stvaranje boljih proizvoda.

- To znači još veću pomoć za srpsku Vladu kako bi stvorila bolje uslove za srpske preduzetnike, da cvetaju, rastu i stvaraju nova radna mesta uz Srbiji. Srbija ima mnogo toga da ponudi EU i želimo da ostvarimo tu mogućnost. Ne želimo da propustimo tu mogućnost, ali želimo da i je i Srbija iskoristi i da je ne propusti - rekao je šef misije EU u Beogradu.

Dodao je da je paket koji je danas potpisan, IPA 22, važan mehanizam koji će osigurati da sve mogućnosti koje su obezbeđene Srbija i iskoristi.

- Mnogo je projekata koji će biti finansirani ovim paketom u vrednosti od 162,2 miliona evra. EU je svake godine alocirala više od 100 miliona evra kako bi podržala Srbiju i kroz radne projekte pored IPA fondova kako bi pomogla Srbiji da unapredi energetsku efikasnost unapredi okruženje, infrastrukturu, železnicu, puteve. Imamo jasne ciljeve i očekujemo rezultate. Rezultate u vidu jasnog napretka Srbije na putu ka EU - zaključio je Žiofre.

Tokom Evropske nedelje mogućnosti kroz brojne informativne sesije biće predstavljene mogućnosti saradnje Srbije i Evropske unije u oblasti ekonomije i biznisa, sporta, kulture, medija, obrazovanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike