Zoran Anđelković upozorio: Ukoliko usvoje sramnu rezoluciju povodom Srebrenice, krenuće i u rušenje Republike Srpske!

29.04.2024

12:40

0

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća KiM upozorio na opasne namere prema Srbiji i srpskom narodu

Zoran Anđelković upozorio: Ukoliko usvoje sramnu rezoluciju povodom Srebrenice, krenuće i u rušenje Republike Srpske!
Zoran Anđelković - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća KiM Zoran Anđelković ocenio je danas da bi, ukoliko u UN bude usvojena rezolucija o Srebrenici, krenuo pokušaj razgradnje Republike Srpske i da bi na Saboru srpskog naroda trebalo pokazati jedinstvo srpskog naroda, ojačati veze između Republike Srpske i Srbije.

Ako bude usvojena rezolucija, treba ojačati veze između Republike Srpske i Srbije i vratiti se na pitanja koja su ranije bila na dnevnom redu, jedinstvo jezika, pisma, povezivanje ekonomije i svega što učvršćuje teritoriju i građane u RS i Srbiji, rekao je Anđelković za Tanjug.

- Videli ste da i bez te rezolucije se čini sve da se ukinu sve ingerencije koje RS ima po Dejtonu, a rezolucija će biti iskorišćena da se dalje napada srpski narod i RS - naveo je on.

Prema Anđelkovićevom mišljenju, rezolucija će takođe biti iskorišćena da se mnoge intitucije i ovlašćenja prenose na Sarajevo što, napominje, nije u duhu Dejtona i mora da se spreči jer to čuva srpski narod u RS.

- Samo ako smo jedinstveni, ako zajedno nastupamo i ako ne posmatramo ovo kao neku vrstu problema samo za RS, možemo da očuvamo i srpski narod ali i RS jer je jasno da će iza usvajanja rezolucije krenuti pokušaj razgradnje RS. Videli ste da i bez te rezolucije se čini sve da se ukinu sve ingerencije koje RS ima po Dejtonu, a da će rezolucija biti iskorišćena da se dalje napada srpski narod i RS - naveo je on.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje odlaganje glasanja o prijemu tzv Kosova u Savet Evrope koje će najverovatnije biti 17. maja, Anđelković je rekao da očekuje da Francuska, odnosno francuski predsednik Emanuel Makron na osnovu posete koju je predsednik Vučić imao i objasnio sva pitanja koja su bila sporna, insistira na onim principima ili prvom izveštaju izvestiteljke za prijem tzv. Kosova u SE Dore Bakojani. 

Prema njegovim rečima, ukoliko Grčka želi da očuva svoje dostojanstvo, onda je logično da i ona traži da se poštuje prvi izveštaj Dore Bakojani, i insistira na formiranja ZSO i rešavanju pitanje eksproprijacija na severu Kosova. 

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Kada je reč o izboru nove Vlade Srbije koja mora da bude formirana do 6. maja, Anđelković je izjavio da je na Srpskoj naprednoj stranci (SNS), predsedniku Vučiću i ministru odbrane i mandataru za sastav nove vlade Srbije Milošu Vučeviću da odluče u kom pravcu će Srbija ići i na osnovu toga formirati svoj tim koju će tu politiku da vodi.

Na pitanje šta očekuje od izbora 2. juna i ko i zašto izlazi ili ne izlazi na izbore, Anđelković je rekao da će svi izaći na izbore tamo gde očekuju da mogu da pobede, istakavši da su se u Novom Sadu, kao i u još nekim sredinama, sve političke partije dogovorile da izađu na izbore.

- Kada je reč o tome šta očekujem od izborne kampanje, danas sam pročitao šta je (Dobrica) Veselinović govorio kao kandidat za gradonačelnika, on bi već danas priznao i genocid u Srebrenici, priznao bi i Kosovo i uveo sankcije Rusiji. To je politika većeg dela ili gotovo celine političkih partija koje se bore za vlast na lokalu. Potpuno sam siguran da takva politika neće proći ni na lokalu - ocenio je on. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike