Petković: Svi potezi Prištine vode ka samo jednom cilju, a to je proterivanje srpskog naroda sa vekovnih ognjišta na KiM!

12.04.2024

14:39

0

Petković je Zijade upoznao i sa nemogućim uslovima koje je Priština predvidela za sprovođenje referenduma za smenu četiri gradonačelnika na severu KiM

Petković: Svi potezi Prištine vode ka samo jednom cilju, a to je proterivanje srpskog naroda sa vekovnih ognjišta na KiM!
Copyright Tanjug/Video

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Misije UN na KiM (UNMIK) Karolin Zijade sa kojom je razgovarao o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN, kao i permanentno teškom položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koji je drastično pogoršan najnovijim, jednostranim potezima Prištine.

Petković je tokom sastanka naglasio da je ukidanjem upotrebe dinara na teritoriji pokrajine i zabranom platnog prometa sa centralnom Srbijom, Srbima onemogućena isplata njihovih prinadležnosti, socijalne pomoći, kao i finansiranje srpskih institucija na KiM, što je naš narod dovelo na ivicu humanitarne katastrofe.

- Vidljiva je namera Prištine da sa ovom odlukom potpuno sa dnevnog reda skine i temu formiranja Zajednice srpskih opština, sa kojom kasni više od 4.000 dana, a u do sada potpisanim sporazumima, finansijska podrška Srbima na KiM predviđena je kroz ZSO - dodao je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Tanjug/Video
Karlin Zijade i Petar Petković

On je Zijade upoznao i sa nemogućim uslovima koje je Priština predvidela za sprovođenje referenduma za smenu četiri gradonačelnika na severu Kosova i Metohije, naglasivši da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sve čini da referendum ne uspe, odnosno da sa 3,5 odsto glasova zadrži vlast lažnih gradonačelnika na severu Kosova i Metohije.

Tanjug/Video
Karlin Zijade i Petar Petković

Podsetio je, da je pored smene gradonačelnika, neophodno i da odbornici u lokalnim skupštinama podnesu ostavke, što prištinske vlasti nisu predvidele.

- Svi potezi Prištine, providno i nedvosmisleno, vode ka samo jednom cilju, a to je definitivno proterivanje srpskog naroda sa vekovnih ognjišta na Kosovu i Metohiji i zatiranje njegovog postojanja u pokrajini - rekao je Petković.

Naglasio je i značaj delovanja Misije UNMIK u skladu sa njenim mandatom i statusnom neutralnošću, za Srbe i ostale nalbance u pokrajini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike