Amerikanci iz vazduha špijuniraju našu vojsku: Specijalna letelica "Artemis" sa neba Rumunije i BiH redovno nadzire srpsku teritoriju!

03.04.2024

17:59

0

Uporedo sa "Artemisom", srpsku vojsku iz vazdušnog prostora iznad Kosova i Metohije osmatra američka bespilotna letelica "MQ-9 Riper" (MQ-9 Reaper)

Amerikanci iz vazduha špijuniraju našu vojsku: Specijalna letelica "Artemis" sa neba Rumunije i BiH redovno nadzire srpsku teritoriju!
Copyright Pixabay

Američki špijunski avion "Artemis 1" nazvan po helenskoj boginji lova Artemidi promenio je "lovište": sa prostora Ukrajine gde je od 2021. "slušao" rusku vojsku, prekomandovan je u misiju lova na signale jedinica protivvazduhoplovne odbrane, elektronskog izviđanja i veze srpskih oružanih snaga. Od jeseni 2023. uočeni su redovni izviđački letovi ovog aviona sa aerodroma u Konstanci do operativnog prostora kraj srpskih granica. 

Tokom misija "Artemis 1" u koncentričnim elipsama satima leti iznad Rumunije između Krajove i Temišvara, a zatim preko Hrvatske dolazi u vazdušni prostor BiH gde kruži između Tuzle i Mostara, a zatim se kroz vazdušni prostor Albanije (gde je kraj Tirane otvorena nova vazduhoplovna baza SAD), Severne Makedonije i Bugarske vraća u Rumuniju - pišu Večernje novosti. 

- Nema sumnje da "Artemis" izviđa Srbiju, odnosno komunikacije jedinica naše vojske, ali verovatno i drugih, jer pokriva veoma širok pojas frekvencija. U centru pažnje takvih izviđača su raketne jedinice i radari PVO, sredstva veze... Ovaj avion osmatra bočno sa bezbedne udaljenosti i lovi signale na osnovu kojih određuje položaj i vrstu izvora. Leteći nad Rumunijom on izviđa severnu i severoistočnu Srbiju, a iz BiH, zapad naše zemlje. Ovakve letelice su uvek na zadatku, pa bi čak i samo jedan zabeleženi let značio da nas špijuniraju. Pošto se letovi kontinuirano ponavljaju reč je o nečemu ozbiljnijem - kaže iskusni ratnik, penzionisani general Miloš Đošan, tokom agresije NATO komandant 52. artiljerijsko-raketne brigade PVO. 

Uporedo sa "Artemisom", srpsku vojsku iz vazdušnog prostora iznad Kosova i Metohije osmatra američka bespilotna letelica "MQ-9 Riper" (MQ-9 Reaper, koja nadzire prostor Srbije uz granicu sa Crnom Gorom, preko Raške oblasti i duž administrativne linije do Preševa i Bujanovca na jugu centralne Srbije).

Bezbednosni stručnjaci ukazuju da je naša zemlja pod intenzivnim elektronskim izviđanjem od trenutka kada smo dobili ruske i kineske sisteme protivvazduhoplovne odbrane koji su nepoznanica za Zapad. Kao drugi razlog oni navode kampanju iz Prištine o navodnoj koncentraciji srpske vojske kraj administrativne linije sa KiM. Kurtijeve izmišljotine su i u ovom slučaju paravan iza koga stoje sponzori lažne države, koji političkim pritiscima nastoje da ostvare ono što nisu uspeli bombardovanjem Srba u ratu u BiH i agresijom NATO na Srbiju.

Prekomanda aviona "Artemis 1", koji je od decembra 2021. u zvanično 370 letova špijunirao rusku vojsku u Ukrajini, na zadatak presretanja srpskih državnih komunikacija predstavlja vid vojnog pritiska na Srbiju, iako ovaj visokotehnološki avion formalno ne pripada vazduhoplovstvu SAD već odbrambeno-tehnološkoj firmi "Lajdos difens grup" (Leidos defence group) iz Virdžinije. Ona je luksuzni biznis džet kanadske proizvodnje "Bombardijer čelendžer 650" (Bombardier Challenger 650) prepravila u špijunsku letelicu koja ne leti u "spornom" odnosno branjenom vazdušnom prostoru države koju špijunira, što je pravno štiti od avijacije i PVO te zemlje. 

S druge strane "Artemis 1" zvanično je deo Sistema visoke preciznosti za detekciju i eksploataciju (HADES) američke vojske, namenjenog sakupljanju strateških obaveštajnih podataka presretanjem komunikacija letenjem na velikim visinama, do 40.000 stopa, odnosno 12 kilometara.

Javno dostupni podaci pokazuju da 87 odsto ugovora "Lajdos" sklapa sa američkim Ministarstvom odbrane, obaveštajnom zajednicom, Ministarstvom unutrašnje bezbednosti. Kompanija navodi da avion "koristi svoje antene i kompjutere za presretanje i dešifrovanje neprijateljske komunikacije, a leti se 10 sati po obrascu košenja travnjaka" i "omogućava vojsci da nadgleda sofisticirane komunikacije iz neprijateljskih nacionalnih država na bezbednoj udaljenosti". 

Mapa tzv. Kosova na uniformama

AMERIČKI i britanski stručnjaci sarađivali su sa hrvatskom firmom "Kroko internacional" d.o.o i u izradi uniformi za takozvane Kosovske bezbednosne snage sa "prepoznatljivim dizajnom tzv. digitalnom šarom u motivu mape Kosova, maskirnim bojama prilagođenim za kosovsko podneblje". Ista firma oblači vojsku i policiju Hrvatske, Crne Gore i Nacionalnu gardu Kuvajta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike