Sramno! Fakultet čuva Gruhonjića: Etička komisija odbila da odluči o zahtevu studenata da bude smenjen!

03.04.2024

10:07

1

Komisija je procenila da postoje određeni formalni nedostaci, te da zahtev studenata nije potpun

Sramno! Fakultet čuva Gruhonjića: Etička komisija odbila da odluči o zahtevu studenata da bude smenjen!
Copyright Printscreen/Youtube/Al Jazeera Balkan

Etička komisija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu većinom glasova donela je odluku na zahtev Studentskog parlamenta ovog fakulteta da se osudi i otkazom sankcioniše izjava profesora žurnalistike Dinka Gruhonjića da je "ponosan" što nosi ime ustaškog zločinca Dinka Šakića - ne uzme u razmatranje.

Komisija je procenila da postoje određeni formalni nedostaci, te da zahtev studenata nije potpun.

Student prodekan Nemanja Vujić glasao je na sednici protiv odluke Etičke komisije smatrajući da formalni nedostaci ne menjaju suštinu problema i suštinu zahteva.

Preentscreen AlJazeera Youtube
 

Tako je zapravo izostala reakcija na zahtev studenata, koji su akademci bili oročili na 27. mart.

- Studentski parlament će ispuniti sve zahteve Etičke komisije i poslati dopunu. Smatramo da je ovaj potez komisije protekcija profesora Gruhonjića jer je Etička komisija i uprava Filozofskog fakulteta na čelu sa dekanicom odavno trebalo da se izjasne i osude govor mržnje bez bilo kakvih intervencija studenata, naravno i bez blokade koju smo sproveli i privremeno prekinuli - kaže student prorektor Damjan Vakanjac za "Novosti".

I posle očiglednog "odugovlačenja" fakulteta Vakanjac kaže da ipak očekuju pravičnu reakciju etičke komisije.

- Međutim, ako uprava fakulteta na čelu sa dekanicom nastavi da štiti profesora Gruhonjića, studenti će nenajavljeno blokirati fakultet - poručuje on.

Studenti su ranije isticali da prema Gruhonjićevim izjavama treba da se odredi i etička komisija univerziteta u Novom Sadu.

Printscreen/YouTube/Al Jazeera Balkans
 

Rektor novosadskog univerziteta prof. dr Dejan Madić rekao je juče za "Novosti" da rektorat, po zakonu i statutu UNS, nije nadležan za utvrđivanje odgovornosti profesora, već je to u nadležnosti matičnog fakulteta pa je stoga dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš trebalo da u datom roku do 27. marta, odgovori na zahteve studenata povodom Gruhonjićevih izjava.

Rektor Madić je takođe objasnio da ukoliko Etički odbor Filozofskog fakulteta ne bude rešio pitanje Gruhonjićeve odgovornosti, postoji mogućnost da ono bude upućeno Etičkom odboru Univerziteta kao drugostepenom organu, a potom svoja mišljenja mogu da daju Senat i Savet univerziteta, kao i zaštitnik građana i resorni pokrajinski sekretarijat i ministarstvo.

Dr Madić je napomenuo da, povodom Gruhonjićevog govora mržnje nisu ranije reagovali nadležni državni organi.

- On verovatno neće dobiti otkaz. Ja njemu ne želim ništa loše, ali imam samo jednu veliku akademsku brigu, da to govori moj kolega, profesor fakulteta, novinar, koji bi trebalo da uči decu ljubavi, suživotu, pravim vrednostima - rekao je Madić.

Studenti su svojim odlučnim stavovima i aktivnošću protiv govora mržnje pokazali ovih dana i svojim profesorima kako se čuvaju akademske i civilizacijske vrednosti u našem društvu.

Navodeći nekoliko Gruhonjićevih izjava koje je javnost već čula, Madić je ocenio "da su to tipični primeri govora mržnje, odnosno stavovi kojima njihov autor ne vređa samo većinski narod, nego sve ljude u Vojvodini".

NS Uživo
 

- Naši studenti su pokazali da moraju da se bore protiv govora mržnje, jer time štitimo sve nacionalnosti u ovoj našoj bogatoj i lepoj Vojvodini. Kolega Gruhonjić je svojim stavovima namerno anatemisao većinski narod u pokrajini - dodaje on.

Stav grupe intelektualaca među kojima i Emira Kusturice, Slobodana Antonića, Miloša Kovića, Leona Koena, Danila Baste, iznet je u protesnom pismu Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, da deo akademske javnosti nedostojno postupa braneći prava Dinka Gruhonjića da neoustaškim izjavama vređa čitav srpski narod, ali i sve pristojne, moralne ljude, nezavisno od nacionalnosti i sramoteći samu ideju Univerziteta, nije sprečio nove izraze podrške Gruhonjiću.

Naime, juče je uprava Filozofskog fakulteta u Novom Sadu dobila podršku beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti koji se solidarisao sa kolegama.

- Izražavamo punu podršku kolegama, studentima i osoblju ovog fakulteta koji se trenutno nalazi na prvoj liniji borbe ne samo za očuvanje autonomije univerziteta, već i borbe za principe rada i delovanja zasnovane isključivo na zakonima i Ustavu RS, te odgovarajućim akademskim propisima i procedurama - stoji u pismu FDU.

Podršku su potpisali, između ostalih profesori FDU Darijan Mihajlović, Alisa Stojanović, Biljana Srbljanović, Milena Dragićević Šešić, Srdan Golubović, Janko Baljak, Ivan Medenica, Kokan Mladenović...

Podsetimo, Gruhonjić je juče direktno prozvao vrh države kao krivca za, kako kaže, kampanju protiv njega.

- Ako se dogodi bilo šta meni ili mojoj porodici za to direktno optužujem Aleksandra Vučića, koji je glavni krivac za ovo što mi se sad događa. Strah me je, samo lud čovek se ne boji. Ako protiv sebe imate državu, stvar je daleko ozbiljnija od grupe huligana. Pogotovo za nas koji živimo u Srbiji i sećamo se likvidacija u devedestim godinama koje je naredila država sa samog vrha Miloševićevog režima - rekao je Gruhonjić.

To što se traži njegova smena uporedio je sa "fašističkim falangama koje podsećaju na SA odrede Adolfa Hitlera kad su univerzitetski profesori bili prva meta".

- Zahvalan sam kolegama i studentima koji su stali iza svog profesora. Mislim da su rektor i dekani sledeći koje treba da istraži etička komisija - poručio je Gruhonjić za tajkunsku televiziju N1 u Zagrebu.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Informer

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike