Petković: Etničko čišćenje Srba desilo se pred očima međunarodnih predstavnika

17.03.2024

11:49

0

Petković je naveo da je u pogromu etnički očišćeno devet sela i šest gradova, uključujući i Prištinu

Petković: Etničko čišćenje Srba desilo se pred očima međunarodnih predstavnika
Petar Petković - Copyright TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je u Dnevniku RTS-a da se pre 20 godina desio zločin etničkog čišćenja nad Srbima u južnoj srpskoj pokrajini i da stvar bude još gora, to se sve desilo pred očima i u prisustvu međunarodnih predstavnika i međunarodne zajednice, koji su u tom momentu na KiM imali više od 20.000 svojih naoružanih pripadnika.

"Međunarodna zajednica ili makar deo međunarodne zajednice je nemo posmatrao da se u srcu Evrope u 21. veku proteruje srpski narod", naglašava Petković, i navodi da je etnički očišćeno devet sela i šest gradova, uključujući i Prištinu.

Ističe da je akcija etničkog čišćenja bila planirana mesecima unapred, i da se o tome govori i u posebnoj publikaciji Bezbednosno-informativne agencije, koja je izašla povodom 20 godina od stradanja Srba i pogroma.

"Možete da pročitate sve detalje, činjenice, ali i imena i prezimena Albanaca koji se dovode u vezu sa pogromom 17. , 18. i 19. marta. Dakle, sve se zna. To je zvanični dokument. Ali problem je u tome, između ostalog, što vladavina prava ne postoji na prostoru Kosova i Metohije", dodaje Petković.

"Okolnosti su se promenile, ali ne i odnos prema Srbima"

Može se reći, prema njegovoj oceni, da su se okolnosti promenile, ali nažalost ne i odnos prema Srbima.

"Kada pogledate saopštenje Samoopredeljenja, dakle stranke Aljbina Kurtija, koji govori o 16. martu kao crnom danu za Kosovo, i govori o tome kako su Srbi zapravo isprovocirali 17. mart i da su oni zapravo odgovorni što su bili proterani, dokle ide taj cinizam, jasno pokazuje da za njega 17. , 18. i 19. mart nisu crni dani na Kosovu i Metohiji, nego ono što je zapravo trebalo da se desi, jer u programu Aljbina Kurtija stoji da je potrebno da se stvori velika Albanija, a velika Albanija podrazumeva etnički čist prostor Kosova i Metohije", navodi Petković.

"Dijalog u utorak na tehničkom nivou – teme ZSO i ukidanje dinara"

Povodom nastavka dijaloga, koji je najavljen za utorak, Petković kaže da on putuje sutra sa delegacijom Beograda u Brisel i da je reč o razgovoru na tehničkom nivou, dok je sa prištinske strane dolazak potvrdio i Besnik Bisljimi.

"Tema svakako jeste Zajednica srpskih opština kao prva i osnovna tema, ali drugo važno pitanje je deeskalacija, a u okviru deeskalacije pre svega pitanje dinara i jednostrane odluke Aljbina Kurtija da zabrani Srbima da na Kosovu i Metohiji primaju plate, penzije, socijalna davanja i sve ostalo što dovodi do humanitarne katastrofe na Kosovu i Metohiji", navodi direktor Kancelarije za KiM.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike