BIA pripremila publikaciju: Pogrom Srba 17. marta nije bio spontan, već je u pitanju dugo planirana zločinačka akcija Albanaca (FOTO/VIDEO)

15.03.2024

16:46

0

Po prvi put je objavljen kompletan popis imena i identifikacionih podataka onih koji se po različitim osnovama dovode u vezu sa pogromom Srba i njihov spisak nalazi se na kraju ove publikacije

BIA pripremila publikaciju: Pogrom Srba 17. marta nije bio spontan, već je u pitanju dugo planirana zločinačka akcija Albanaca (FOTO/VIDEO)
Bezbednosno informativna agencija - Copyright Tanjug

Bezbednosno informativna agencija (BIA) pripremila je publikaciju povodom 20 godina od Pogroma srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. U publikaciji je prvi put detaljno opisana kompletna rekonstrukcija svega što se dešavalo tih kobnih dana - 17, 18. i 19. marta, kao i o događajima koji su prethodili i koji predstavljaju plansko pripremanje za etničko čišćenje Srba 2004. godine.

U ovoj vrednoj zbirci fakata, korišćeni su podaci prikupljeni operativnim radom Agencije, obaveštenja prikupljana od svedoka ovih događaja koja su sabirana u dužem vremenskom periodu, sudska dokumentacija i drugi relevantni izvori o pravoj prirodi ovog planskog i sistematskog napada na Srbe izvedenog 17. marta 2004. godine. 

U Publikaciji se prvi put navode imenom i prezimenom osobe albanske nacionalnosti koje se dovode u vezu sa Martovskim pogromom, uključujući i ljude iz albanskih političkih struktura, kao i direktne izvršioce tih teških (ne)dela.

Cilj ovog izdanja jeste osvetljavanje svih činjenica koje su dovele do ovog koordiniranog nasilja nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji pre 20 godina. 

- Nastojanja albanskih ekstremista da Martovski pogrom Srba 2004. godine predstave kao spontanu reakciju Albanaca na nesrećni slučaj davljenja albanskih dečaka iz sela Čabra u reci Ibar, za šta su zlonamerno okrivljeni Srbi, predstavlja samo paravan prethodno dobro planirane i pripremane akcije etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije i uništavanja njihovog nacionalnog i kulturnog identiteta, odnosno brisanja tragova njihovog vekovnog postojanja na tom prostoru - navodi se u publikaciji BIA. 

Tanjug
 

Javnosti je malo poznato ko su pravi izvršici Pogroma 17. marta  u kome je mučki ubijeno devetoro Srba, a etnički očišćeno 6 gradova i 9 srpskih sela. 

Po prvi put  je objavljen  kompletan popis imena i identifikacionih podataka onih koji se po različitim osnovama dovode u vezu sa pogromom Srba i njihov spisak nalazi se na kraju ove publikacije. 

Kako se navodi u publikaciji, u pozadini Pogroma nalazio se sukob DSK i DPK partija i planovi albanskih ekstremista da izazivanjem pobune preuzmu vlast u Prištini i u potpunosti etnički očiste pokrajinu od Srba, onako kako nisu uspeli tokom ratnog sukoba 1999. godine. 

Operativni plan delovanja pripremao se unapred i donosio na tajnim sastancima koje su organizovale različite albanske strukture.

Kako se navodi u knjizi, po tom pitanju održano je više tajnih sastanaka na različitim lokacijama.

- Najznačajniji su oni koji su organizovani u stanu Azema Sulje u Prištini u naselju Pejton gde su donošene odluke o organizovanju pobune i Martovskog pogroma Srba. Sa istim ciljem su održana još dva značajna sastanka u selu Smira, opština Vitina u kući Ejupa Ametija, 29. oktobra i 15. novembra 2003. godine - pokazuju podaci BIA.  

Tanjug
 

Na pripremama pobune i etničkog čišćenja Srba posebno su radili pripadnici albanske ilegalne službe ŠIK koji su na terenu bili zaduženi da grupišu svoje članove po opštinama i pripremaju ekstremiste za rušilački pohod na Srbe i njihovu imovinu.    

Ova publikacija predstavlja važan dokument, na osnovu kog kompletna domaća, ali i međunarodna javnost može da shvati da 17. mart nije bila nikakva slučajnost i proizvod spontane reakcije albanskog naroda, već dugo pripremana planska akcija za koju je teren spreman mesecima unazad, a za koju se čekao povod za nastavak obračuna sa srpskim narodom i nastavak agresije iz  1999. godine i koja je trebalo da bude završena tog krvavog marta 2004. godine

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike