Vulin o pogromu na Kosmetu: Kakva god sila da preti, Srbija više nikada ne sme da dopusti da bilo ko i bilo gde proteruje i ubija Srbe!

17.03.2024

10:50

0

Srbija više nikada ne sme da dopusti da bilo ko i bilo gde proteruje i ubija Srbe

Vulin o pogromu na Kosmetu: Kakva god sila da preti, Srbija više nikada ne sme da dopusti da bilo ko i bilo gde proteruje i ubija Srbe!
aleksandar vulin x (6) - Copyright Tanjug

Aleksandar Vulin, bivši direkor kancelarije za KiM i ministar zadužen za KiM, komentarišući pogrom nad Srbima na KiM, rekao je da Srbija više nikada ne sme da dopusti da bilo ko i bilo gde proteruje i ubija Srbe, pa kakva god sila da nam preti. 

- Pre 20 godina Evropska unija i NATO su mirno posmatrali kako šiptarske rulje pale pravoslavne manastire i crkve, ubijaju i proteruju Srbe.  Pošto u čitavoj svojoj istoriji, Šiptari nisu stvorili ni jedan spomenik vredan Uneska, 17.  marta 2004. godine,  pokušali su da unište istoriju srpskog naroda. Šiptari nemaju svoje, pa otimaju ili uništavaju tuđe. Laž koju su preneli i uvećali svi mediji Evropske unije i NATO-a, laž koja je poslužila kao povod za pogrom, nikada nije demantovana, a ubice i palikuće nikada nisu kažnjene - izjavio je Vulin i dodao: 

Martovski pogrom - zločin za koji niko nije odgovarao

Martovski pogrom ostaće zabeležen kao jedan od najtežih trenutaka u novijoj srpskoj istoriji. Bio je to uvod u nastavak progona Srba sa KiM, dan kada su albanski ekstremisti zverski napadali srpske svetinje i ubijali i proterivali srpski narod sa Kosova i Metohije.

Ovaj dan predstavlja sećanje na stradanje srpske zajednice, kada su desetine ljudi izgubile život, a mnogi su ostali bez domova i imovine.

Martovski pogrom 2004. godine bio je talas nasilja koji je zahvatio brojne srpske enklave na Kosovu i Metohiji, pokrenut lažnim optužbama o navodnom zločinu protiv albanske dece. Protesti Albanaca brzo su eskalirali u nasilje, pljačku, paljenje domova i crkava, kao i fizičke napade na srpske civile. Ova brutalna kampanja nasilja trajala je nekoliko dana, ostavljajući iza sebe scene uništenja i patnje. 

Profimedia
 

Tog marta 2004. godine na Kosovu i Metohiji ubijeno je najmanje 19 osoba, uništeno je 935 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, a proterano je oko 4.000 Srba.  

Povređene su ukupno 954 osobe, među kojima 61 pripadnik Kfora i 65 UNMIK-ovih policajaca. Oko 150 Srba zadobilo je ozbiljne i teške povrede. 

- Pogrom je bio prvo veliko etničko čišćenje u 21. veku, baš kao što je Oluja bila poslednje etničko čišćenje u 20. veku. Ni Šiptari, ni Hrvati nisu radili bez naređenja i podrške Evropske unije i NATO pakta, licemera koji su garantovali bezbednost i Srba u Hrvatskoj i Srba na Kosovu i Metohiji, zato su i Oluja i Pogrom prošli bez kazne. Srbija više nikada ne sme da dopusti da bilo ko i bilo gde proteruje i ubija Srbe, pa kakva god sila da nam preti, nikada više - poručio je Aleksandar Vulin koji je obavljao funkciju direktora kancelarije za KiM i ministra zaduženog za Kosovo i Metohiju, komentarišući navršene dve decenije od pogroma nad Srbima na KiM

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike