Srbija kao Kazablanka: Špijuni padaju redom u našoj zemlji, evo šta najviše interesuje strane službe od dešavanja kod nas

24.02.2024

15:44

0

Naša zemlja je potpuno nezavisna od bilo kog vojnog saveza u svetu zbog čega je i interesovanje stranih obaveštajnih službi i njihovih agenata na ovoj teritoriji usmereno prema dobijanju informacija o stanju, resursima, kapacitetima Vojske Srbije

Srbija kao Kazablanka: Špijuni padaju redom u našoj zemlji, evo šta najviše interesuje strane službe od dešavanja kod nas
BIA - Copyright Printcreen/BIA

U zajedničkoj akciji pripadnika Bezbednosno-informativne agencije i Višeg javnog tužilaštva Jagodina, uhapšen je još jedan član špijunske grupe koja je razotkrivena početkom ove godine. 

U okviru dalje istrage i procesuiranja grupe lica koja su činila tu obaveštajnu mrežu, a koju je na prostoru naše zemlje formirao D. R. po nalogu obaveštajne agencije Albanije (ŠIŠ) i tzv. Obaveštajne agencije Kosova, sada je uhapšen P. M. iz Jagodine, državljanin Srbije. Njemu su stavljene lisice u Beogradu po povratku iz inostranstva, određen mu je pritvor do 30 dana, a sumnjiči se za krivično delo špijunaža.

Sumnja se da je P. M. po nalogu D. R. bio angažovan na prikupljanju i dostavljanju podataka o kretanju predstavnika državnih organa i Vojske na području centralne Srbije. Informacije je dostavljao vođi ove špijunske grupe D. R. koji ih je dalje prosleđivao pripadnicima obaveštajne službe Albanije i tzv. Obaveštajnoj agenciji Kosova, za šta su dobijali novčanu naknadu. ŠIŠ i agencija tzv. Kosova, osim za svoje obaveštajne potrebe, podatke su koristili i za pokušaje diskreditacije države Srbije na međunarodnom planu. 

Pripadnici BIA otkrili su početkom godine i razbili špijunsku mrežu na teritoriji naše zemlje, kada je uhapšen državljanin Srbije D. R., koji je bio vođa te grupe, a zbog sumnje da je bio saradnik Državne informativne službe Albanije - ŠIŠ od 2022. po čijim nalozima i zadacima je delovao do privođenja. Sumnja se da je posredstvom obaveštajne službe Albanije uspostavio kontakte i sa bezbednosnom strukturom koja deluje pod ingerencijom privremenih prištinskih institucija. Osim D. R. nekoliko dana kasnije uhapšen je i A. D. iz Novog Pazara, koji je takođe bio deo ove špijunske grupe.

Sa svojom mrežom saradnika D. R je za obaveštajnu službu Albanije prikupljao podatke o pojedinim pripadnicima bezbednosnih službi Srbije i Srbima sa KiM, a po njihovom nalogu bio je angažovan tokom kriznih situacija na severu KiM, za vreme protesta i barikada. Takođe, u više navrata je tajno snimao pokrete srpskih snaga bezbednosti na području opštine Raška, pre svega jedinica Vojske Srbije. 

Doktorand Fakulteta bezbednosti Nemanja Stevanović smatra da je Srbija meta špijunskih službi zbog nekoliko bitnih pitanja, a pre svega nerešenog statusa KiM: 

Pronađena kamera u selu kod Raške

Namera D. R. je bila da prikupi što više video-materijala o "metama" i da ga dostavi obaveštajnoj službi Albanije. U okviru istrage pripadnici BIA su u blizini sela Karadak, kod Raške, pronašli kameru i solarni panel kojim se kamera napajala, kao i SD karticu. 

- Srbija je jedina zemlja regiona Zapadni Balkan, uz BiH, koja nije članica NATO. Naša zemlja je potpuno nezavisna od bilo kog vojnog saveza u svetu zbog čega je i interesovanje stranih obaveštajnih službi i njihovih agenata na ovoj teritoriji usmereno prema dobijanju informacija o stanju, resursima, kapacitetima Vojske Srbije. Podaci koje su osumnjičeni prikupljali i prosleđivali strancima neće biti zvanično objavljeni, ali je jasno da je reč o podacima koji se odnose na sistem nacionalne bezbednosti i sistem odbrane, a koji su pod zaštitom države i koji nose stepen vojne i poslovne tajne. 

Pixabay
 

Jasmina Andrić, iz Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost, ocenila je da je Srbija oduvek bila meta špijunskih službi, posebno u savremenom svetu, jer se oduvek nalazimo između Istoka i Zapada:

- Ono što je interesantno je naš odnos sa Rusijom i to koliko se Srbija odupire uvođenju sankcija Rusiji, a koliko sa druge strane sarađuje sa Zapadom. Takođe imamo problem sa našom AP KiM, napredovali smo što se tiče naoružanja i vojske i tu smo se popeli za dva mesta na svetskoj rang-listi najjačih vojski na svetu. To je okvir zašto sve službe u svetu interesuje šta se dešava kod nas. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike