Parastos za žrtve pogroma u Mitrovici, Petković poručuje: Da se 17. mart ne ponovi

17.03.2022

14:17

0

Predsednica Vlade Ana Brnabić govoriće danas na komemorativnoj akademiji u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom obeležavanja Dana sećanja na 17. mart 2004. godine

Parastos za žrtve pogroma u Mitrovici, Petković poručuje: Da se 17. mart ne ponovi
gracanica pomen martovski pogrom1 - Copyright Printscreen/Tanjug

Povodom obeležavanja 18 godina od martovskog pogroma, vladika Teodosije sa sveštenstvom služio je opelo u manastiru Gračanica.

Opelu su prisustvovali direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sa saradnicima, članovi Srpske liste, žitelji Gračanice, predstavnici Privremenog organa opštine Priština, kao i predstavnici Srba u privremenim prištinskim institucijama, prenosi Kosovo onlajn.

Printscreen/Tanjug
 

 

Nakon opela položene su bele ruže ispred umetničke instalacije "MIS SING" u dvorištu Doma kulture Gračanica.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić govoriće danas na komemorativnoj akademiji u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom obeležavanja Dana sećanja na 17. mart 2004. godine.

 

 

 

Akademija počinje u 20 sati, a obezbeđen je direktan prenos na Drugom programu Radio-televizije Srbije.

U martovskom pogromu stradalo je 19 osoba srpske nacionalnosti, uništeno je oko 900 kuća, proterano 4.000 Srba i uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira.

"Na zaborav nemamo pravo"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, nakon parastosa žrtvama, prisustvovao je i Akademiji "Na zaborav nemamo pravo".

Petković je istakao da 17. mart 2004. godine predstavlja zločin bez kazne i stradanje srpskog naroda na početku 21. veka u srcu Evrope.

Printscreen/Tanjug
 

 

"Taj 17. mart predstavlja i našu Golgotu, ali i naše Vaskrsenje, ali čini mi se da je upravo i sve ostalo tako na Kosovu i Metohiji, i Golgota i Vaskrsenje", rekao je Petković.

On je istakao da je 17. mart u potpunosti razotkrio pravu prirodu ideologije zla prema srpskom narodu, na Kosovu i Metohiji.

"To ide mnogo dalje i od uobičajenih maksimalističkih zahteva albanskih ektremista u pravcu potpuno etnički čistog prostora Kosova i Metohije očišćenog od Srba, ali ne samo Srba, već i potrebe da se zatre svaki trag srpskog postojanja ovde na prostoru KiM", rekao je Petković, a saopštila Kancelarija za KiM.

Podsetio je da 17. marta ne samo da je ubijeno 19 osoba, proterano 4.012 Srba, a etnički očišćeno više gradova i sela i spaljeno 935 srpskih domova, nego je uništeno i 35 naših crkava, manastira, konaka, od stradalnih Svetih Arhangela, Bogorodice Ljeviške, Deviča i ostalih naših crkava, manastira i srednjovekovnih bisera svetske kulturne baštine.

Naveo je da 17. mart, između ostalog, predstavlja i lice i naličje i dva simbola ovde koji su utkani u sudbinu našeg naroda.

"S jedne strane, simbol 17. marta je Adem Kurti, onaj mladić koji u naletu besa i mržnje ruši krst na kupoli crkve Svetog Ilije u Podujevu, ali s druge strane simbol je i Borivoje Spasojević, kao i sve nevino postradale žrtve koje su izgubile svoje živote samo zato što nose srpsko ime i prezime", rekao je Petković.

Printscreen/Tanjug
 

 

On je poručio da 17. mart nikada više ne sme da se ponovi, već moramo da ga obeležavamo i da ga se sećamo, jer ideologiju zla nikada više ne smemo da dopustimo, zato što ona ruši sve pred sobom.

Naveo je da danas imamo predsednika Aleksandra Vučića koji je prvi predsednik koji je otvoreno, glasno i jasno rekao da se nikada više neće ponoviti niti pogrom, niti Oluja na prostoru Kosova i Metohije, ili tamo gde Srbi žive i koji je obnovio kulturu sećanja.

"To je značajna poruka i podrška srpskom narodu na KiM, uz to da se i danas zajedno pored svih pritisaka i napada borimo da sačuvamo mir i stabilnost koji su nam preko potrebni, ovde na ovim prostorima", rekao je Petković.

Ukazao je da se svake godine obeležava 17. mart kao dan nezaborava, dan koji nikada više ne sme da se ponovi, ali je važno i da mi danas budemo okrenuti budućnosti i kažemo da su nam mir i stabilnost preko potrebni i da nam je suživot i razgovor sa Albancima preko potreban, jer je sudbina odredila da zajedno živimo na ovim prostorima.

Petković je dodao da će Vlada Srbije sa predsednikom Vučićem da se još snažnije i odlučnije bori za naš narod u pokrajini i da ekonomski podižemo srpske sredine i na KiM gradimo našu budućnost.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević obišli su danas mesta na kojima su pre 18 godina u martovskom pogromu ubijeni Jana Tučev i Borivoje Spasojević.

Printscreen/Tanjug
 

 

Sveštenstvo Crkvene opštine Kosovska Mitrovica je održalo parastos pored spomenika "Belom anđelu", na kom su ispisana imena postradalih tokom rata na Kosovu, preneo je Kosovo onlajn.

Protojerej Radoslav Janković je nakon održanog parastosa okupljenim građanima rekao da su oni koji su postradali tokom rata na Kosovu i Metohiji žrtve koje se ne smeju zaboraviti.

"Oni bi danas bili sa nama, ali im je neko prekratio život. Crkva sve pamti jer oni su pred Gospodom živi. Oni su voleli svoje Kosovo, svoja ognjišta, domove, veru i svetinje na Kosovu i Metohiji i molimo se Bogu da im otvori vrata raja i da njihove duše upokoji u raju gde pravedne duše počivaju", rekao je Janković.

"Uvek ćemo ih se sećati i pamtiti i pominjati njihova imena, a Gospod Bog koji sve zna on će svima uzvratiti po delima svojim. Oni su mučenički postradali, a Gospod je rekao da ko za pravdu i istinu strada njegovo je carstvo nebesko", dodao je on.

Nakon polaganja cveća pored spomenika "Belom anđelu", okupljeni su obišli mesta na kojima su ubijeni Jana Tučev i Borivoje Spasojević.

Obeležavanje godišnjice nasilja nastavljeno je izložbom fotografija koje su svedoci onoga što se pre 18 godina dešavalo na Kosovu.

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike