Završeni pregledi generala Mladića u Hagu: Slede analize

22.02.2024

18:59

0

Tim je stupio u kontakt i sa Stojanom Župljaninom, koji je sa Mladićem u pritvorskoj jedinici, a koji je lekarima prenio značajne podatke o generalovim zdravstvenim problemima

Završeni pregledi generala Mladića u Hagu: Slede analize
Ratko Mladić - Copyright Profimedia

Tim lekara Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, završio je preglede komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici u Hagu. 

Kako prenosi RTRS, tim je stupio u kontakt i sa Stojanom Župljaninom, koji je sa Mladićem u pritvorskoj jedinici, a koji je lekarima prenio značajne podatke o generalovim zdravstvenim problemima.

- Od Župljanina smo uzeli podatke kolike su mogućnosti Mladića pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti što će doprineti našem generalnom nalazu, odnosno konzilarnom mišljenju koje ćemo dostaviti Haškom tribunalu - rekao je generalni direktor UKC-a Vlado Đajić, koji predvodi tim u Hagu.

Naveo je da je Mladiću bilo drago što su ga posetili doktori iz Srpske, kao i mogućnost da na srpskom jeziku kaže koje ima tegobe.

Profimedia
 

Đajić je juče u izjavi za RTRS rekao da kod generala Ratka Mladića dominiraju kardiološke i neurološke tegobe.

- Uradili smo potrebne međunarodne testove prevedene na naš jezik i kroz te testove ćemo napraviti određenu analizu - rekao je sudski psihijatar Milan Stojaković.

Stojaković je rekao da dvodnevni pregledi i testovi kojis u urađeni pokazaće na posledice koje su ostavili moždani udari na generalovo mentalno zdravlje.

S obzirom na to da je zdravstveno stanje osuđenog generala poverljivo, lekari će sačiniti detaljan izveštaj, koji će osim Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove dostaviti i porodici i advokatima generala Mladića.

Lekarski tim čine kardiolog Nikola Šobot, neurolog Siniša Miljković, forenzičar psihijatrije Milan Stojaković i Đajić, koji je profesor neurologije i dugogodišnji šef Odeljenja za cerebrovaskularne bolesti.

Tim lekara UKC-a Republike Srpske doputovao je u Hag 20. februara.

Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić operisan je 8. januara u holandskoj bolnici kada mu je ugrađen pejsmejker. Već sledećeg dana vraćen je u pritvorsku sobu u Ševeningenu.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske osuđen je u Hagu na doživotni zatvor.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike