Euleks situaciju na KiM ocenjuje kao mirnu, ali krhku; Kfor posvećen naporima međunarodne zajednice

22.02.2024

07:43

0

Euleks preuzeo "proaktivnu ulogu u sprovođenju izviđačkih patrola kako bi uverio stanovništvo u međunarodno prisustvo na terenu"

Euleks situaciju na KiM ocenjuje kao mirnu, ali krhku; Kfor posvećen naporima međunarodne zajednice
kosovska mitrovica - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Šef Euleksa Pjetro Barbano izjavio je da je situacija na Kosovu i Metohiji mirna, ali još uvek krhka.

- Videli smo da situacija može vrlo lako da se pogorša, kao što se, nažalost, dogodilo tokom septembra, sa ozbiljnim napadom u Banjskoj -  rekao je Barbano za A2 njuz.

Dodao je da Euleks nema mandat da sprovodi istragu o incidentu u Banjskoj, rekavši da je to pitanje u nadležnosti prištinskih institucija.

Istakao je da je Euleks preuzeo "proaktivnu ulogu u sprovođenju izviđačkih patrola kako bi uverio stanovništvo u međunarodno prisustvo na terenu".

- Takođe smo stvorili kapacitete za praćenje aktivnosti koje sprovodi policija preko naših viših policijskih savetnika i savetnika koji se nalaze na severu, koji sarađuju sa policijom. Spremni smo za svaki eventualni zahtev u cilju obezbeđivanja javnog reda i bezbednosti, ali takav zahtev policija do sada nikada nije uputila - rekao je Barbano.

Kfor posvećen naporima međunarodne zajednice za trajnu bezbednost na KiM

Kfor je posvećen naporima međunarodne zajednice za trajnu bezbednost širom KiM i regiona, saopštio je komandant mirovne misije NATO snaga na KiM general-major Ozkan Ulutaš tokom sastanka sa šefom Kancelarije EU u Prištini Tomašom Sunijogom, ambasadorima zemalja članica EU i šefom Euleksa, general-majorom Đovanijem Pjetrom Barbanom.

"Razmenjena su mišljenja o nekoliko tema, uključujući aktivnosti Kfora, saradnju Kfora sa kosovskom policijom i Euleksom i njegove tekuće bezbednosne napore u podršci dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU", navedeno je u saopštenju Kfora na Fejsbuku povodom sastanka.

Ulutaš je istakao nepokolebljivu posvećenost Kfora da podrži sve napore međunarodne zajednice, za stabilnost i bezbednost na KiM i za mir u regionu.

"Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat, na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti, da omogućuje bezbedno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, u bilo kom trenutku i na nepristrasan način", saopštila je misija NATO u pokrajini.

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike