Prošle su 23 godine, a niko nije odgovarao za zločin! Srpska lista: Na današnji dan sećamo se jednog od monstruoznih zločina na KiM!

16.02.2024

13:30

0

SL: Odgovorne za zločine nad Srbima na KiM što pre pronaći i kazniti

Prošle su 23 godine, a niko nije odgovarao za zločin! Srpska lista: Na današnji dan sećamo se jednog od monstruoznih zločina na KiM!
Copyright Tanjug/Str

Srpska lista zatražila je danas, na 23. godišnjicu zločina u Livadicama, kada je u terorističkom napadu na autobus "Niš ekspresa" ubijeno 12, a povređeno 43 Srba, da se odgovorni za zločine nad Srbima najhitnije pronađu i kazne jer je to jedini način da se pošalje poruka da je nasilje neprihvatljivo.

Srpska lista ističe da se na današnji dan sećamo jednog od monstruoznih terorističkih zločina na Kosovu i Metohiji u kojima su stradali Srbi i traži da se odgovorni konačno pronađu i kazne za svoje nedelo.

- U ime srpskog naroda na Kosovu i Metohiji tražimo da se odgovorni za zločine nad Srbima najhitnije pronađu i kazne jer je to jedini način da se pošalje poruka da je nasilje neprihvatljivo, da zločini ne zastarevaju i da se ne bi 25 godina od sukoba i danas nastavio progon i napadi na Srbe, Srpsku Pravoslavnu Crkvu i njihovu imovinu - navedeno je u saopštenju.

Podseća se da je pre tačno 23 godine u Livadicama kod Podujeva, ubijeno 12 Srba i Srpkinja, a povređeno 43. Napad je izvršen usled eksplozije mine koja je bila podmetnuta ispod mosta na magistralnom putu i aktivirana kada je naišao autobus “Niš ekspresa” sa raseljenim Srbima. Autobus je bio deo konvoja koji su obezbeđivale međunarodne snage KFOR-a.

Na ovaj svirep i podmukao način ubijeni su Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić. Među 12 nevinih Srba i Srpkinja toga dana ubijen je sa svojim roditeljima Snežanom i Nebojšom, i Danilo Cokić, koji je u tom trenutku imao svega dve godine.

Nažalost, jedini osumnjičeni je nakon par godina provedenih iza rešetaka volšebno pušten na slobodu “usled nedostatka dokaza” kako je to saopštio vrhovni sud tzv. Kosova, a ovaj slučaj, zajedno sa drugim zločinima nad Srbima koji su se desili u prisustvu međunarodnih policijskih i vojnih snaga, poput ubistva i ranjavanja dece na reci Bistrici, ubistva srpskih žetelaca u Starom Grackom, kao i ubistva porodice Stolić je ostao nerasvetljen, ukazuje Srpska lista.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike