Blinken Vučiću čestitao Dan državnosti: Radujemo se jačanju naših bilateralnih odnosa i negovanju budućnosti srpskog i američkog naroda

15.02.2024

18:19

0

Autor: 24sedam

Sjedinjene Države se raduju daljoj ekonomskoj, saradnji u oblasti energetske bezbednosti i odbrambenoj saradnji sa Srbijom - piše u čestitki

Blinken Vučiću čestitao Dan državnosti: Radujemo se jačanju naših bilateralnih odnosa i negovanju budućnosti srpskog i američkog naroda
Entoni Blinken - Copyright AP Photo/Alex Brandon

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je, povodom Dana državnosti Republike Srbije, čestitku državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Entonija Blinkena.

U čestitki se kaže:

- U ime naroda Sjedinjenih Država, želim da čestitam narodu Srbije Dan državnosti.

Sjedinjene Države cene strateško partnerstvo sa Srbijom. Radujemo se jačanju naših bilateralnih odnosa i negovanju stabilnije, sigurnije i prosperitetnije budućnosti srpskog i američkog naroda. Posvećeni smo pružanju podrške vašem cilju članstva u Evropskoj uniji i radujemo se saradnji sa novom vladom Srbije i našim evropskim partnerima kako bismo pomogli Srbiji u ispunjavanju kriterijuma za pristupanje EU. Sjedinjene Države ohrabruju Srbiju da sprovede svoje obaveze i nastavi dalje putem dijaloga pod pokroviteljstvom EU, kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji sa Kosovom.

Sjedinjene Države se raduju daljoj ekonomskoj, saradnji u oblasti energetske bezbednosti i odbrambenoj saradnji sa Srbijom. Duboko cenimo vašu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, dok nastavlja da pruža otpor agresorskom ratu Rusije. Učešće Srbije u mirovnim misijama UN i EU uz snage SAD u multinacionalnoj misiji Međunarodnih snaga i posmatrača na Sinaju, predstavlja primer neprocenjive uloge koju Srbija ima u jačanju mira i bezbednosti na regionalnom i globalnom nivou.

Na kraju, iskreno vam čestitam na uspešnoj kandidaturi Srbije za domaćina EXPO27 u Beogradu i želim vam uspeh u pripremama za ovaj izuzetan događaj.

Narodu Srbije želim miran i prosperitetan Dan državnosti i godinu pred nama“, navodi se u čestitki državnog sekretara SAD Entonija Blinkena.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike