Obeležen Dan državnosti Srbije u Briselu: Maneken Pis u srpskoj nošnji, služeni so i pogača

15.02.2024

15:00

0

Proslavi prisustvovali predstavnici misije Srbije pri EU, NATO i ambasada Srbije u Belgiji, kao i predstavnici Belgije i srpske dijaspore

Obeležen Dan državnosti Srbije u Briselu: Maneken Pis u srpskoj nošnji, služeni so i pogača
Copyright Tanjug/Video

Dan državnosti Srbije obeležen je danas u Briselu, a tom prilikom simbol grada statua dečaka "Maneken Pis" obučen je u srpsku narodnu nošnju.

Tokom obeležavanja Dana državnosti Srbije služeni su so i pogača, kao i domaća rakija, a proslavi su prisustvovali predstavnici misije Srbije pri EU, NATO i ambasada Srbije u Belgiji, predstavnici Belgije i šire diplomatske zajednice, kao i srpske dijaspore u Belgiji.

Ambasador Srbije u Belgiji Aleksandar Tasić istakao je da je obeležavanje Dana državnosti Srbije u Briselu prilika za podsećanje na početke srpske državnosti i prvi srpski ustav

Tanjug/Video
 

 

"Veliko mi je zadovoljstvo što su se ovom pozivu odazvali predstavnici zemlje domaćina, šire diplomatske zajednice, kao i predstavnici naše dijaspore koja živi i radu u Briselu", rekao je Tasić.
On je ukazao na prisustvo mnogobrojne srpske zajednice na obeležavanju Dana državnosti Srbije što, kako je naglasio, pokazuje njihovu povezanost sa svojom zajednicom i maticom.

Istovremeno je pozdravio to što proslavi prisustvuje veliki broj dece, što, kako je naglasio, pokazuje njihovu povezanost sa otadžbinom. 

Ambasador je izrazio uverenje da će se u narednom periodu nastaviti obeležavanje Dana državnosti u inostranstvu. 

Tanjug/Video
 

 

Olivera Dražić Gober iz srpskog kluba Krug rekla je da dolazi na ovu manifestaciju u poslednje tri-četiri godine.

"Ovo je lepa manifestacija, mada kratko traje", rekla je ona i istakla da su ove godine sa njom došli i neki stranci kako bi videli kakva su srpska jela i kako je "Maneken Pis" obučen u predivnu nošnju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike