Nastavlja se Kurtijev zulum: Zabranjen transport dinara na Jarinju, oterali vozila britanske kompanije, a radnicima NBS zaprećeno hapšenjem!

14.02.2024

12:11 >> 13:49

0

Teror na Kosmetu se nastavlja

Nastavlja se Kurtijev zulum: Zabranjen transport dinara na Jarinju, oterali vozila britanske kompanije, a radnicima NBS zaprećeno hapšenjem!
Ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Po nalogu Aljbina Kurtija, danas je na administrativnom prelazu Jarinje zabranjen prolazak još jedne pošiljke dinara, namenjenih za isplatu plata, penzija i socijalnih davanja za Srbe i druge nealbanske stanovnike Kosova i Metohije čiji opstanak zavisi od priliva sredstava iz budžeta Republike Srbije, naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

- Pripadnici Kurtijeve policije ne samo da su zabranili ulaz dinara, nego su na administrativnom prelazu prema predstavnicima Narodne banke Srbije i kompanije “Henderson” demonstrirali osionost i grubost, a zatim su ih oterali uz pretnju hapšenjem.

Time je Kurti jasno poručio da takozvani prelazni period je čista laž, i da je sve vreme u toku rad na operacionalizaciji odluke o zabrani dinara.  

Novac je poslat prema svim ustanovljenim višedecenijskim procedurama, a koje predviđaju da pošiljku dinara na Jarinju sa svim potvrdama preuzima britanska kompanija “Henderson” i prevozi ih do trezora u Leposaviću, ali je ulaz dinara zabranjen. 

24sedam/Goran Sivački
 

Kurtijev „prelazni period“ je ništa drugo do šarena laža osmišljena da zamaže oči političkim krugovim na Zapadu koji su mu jasno poručili da je napadom na elementarne uslove opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji otišao predaleko.    

Očigledno je da su Kurtijeve poruke da dinar nije zabranjen na Kosovu i Metohiji laž i besramna propaganda, a da se njegov plan etničkog čišćenja srpskog naroda iz pokrajine realizuje bez ikakve zadrške, kaže Petković.

Jorgovanka Tabaković o potezima Prištine :To je nasilje

Povodom najnovijeg poteza privremenih vlasti iz Prištine, oglasila se i guvernerka NBS, Jorgovanka Tabaković: 

- Onemogućeno je isporučivanje dinara našim sunarodnicima na KiM, rekla je Tabaković i dodala: 

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ
 

- Dinar jeste važeća valuta, u kojoj penzioneri mogu da prime svoju penziju u dinarima. Srbiji to pravo nije omogućeno, a to je nasilje. 

Tokom konferencije guvernerki NBS je zazvonio telefon i ona je tom prilikom obaveštena da je još jedno vozilo kompanije Henderson, kojim se dinari dopremaju na Kosovo, vraćeno sa administrativnog prelaza.

- Henderson ima licencu, zašto njemu nije omogućeno da prenese novac, zapitala se ona.

Kako je otkrila Tabaković, službenicima NBS i Hendersona je danas na administrativnom prelazu zaprećeno hapšenjem ukoliko se ne udalje.

Podsećamo da je jedna pošiljka dinara već bila blokirana 7. februara na prelazu Jarinje, i to, kao i ovoga puta, bez ikakvog zvaničnog objašnjenja i odbijenice. 

Apelujemo ponovo na međunarodnu zajednicu da dodatno pojača pritisak na Prištinu da trajno odustane od jednostrane odluke o zabrani dinara, jer očigledno eksplicitne verbalne poruke neodobravanja koje je Kurti dobijao poslednjih dana nisu delotvorne. 

Srpski narod na Kosovu i Metohiji pozivamo na strpljenje i uzdržanost, jer Beograd će nesumnjivo naći način da spreči Kurtijeve naume, i da osigura opstanak srpskog i drugog nealbanskog stanovništva u našoj južnoj pokrajini - zaključio je on.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike