Petković: Srbija će tražiti vanredno zasedanje SB UN, sutra otpočinje proceduru

04.02.2024

08:55 >> 09:13

0

"Važno je što se Amerika sada ovako direktno obratila, od kada je kriza krenula ovo je već treće njihovo saopštenje, istakao je Petković

Petković: Srbija će tražiti vanredno zasedanje SB UN, sutra otpočinje proceduru
Petar Petković - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da će Srbija zatražiti vanredno, hitno zasedanje sednice Saveta bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) i sutra počinje proceduru time što će Misija Srbije u Nujorku podneti zahtev predsedavajućem Saveta bezbednosti UN.

On je za RTS rekao da je u februaru predsedavajuća Gvajana, koja je, nažalost, priznala samoproglaešnu nezavisnost Kosova.

Petković je istakao da je „dogorelo do noktiju“ zbog nasilja Aljbina Kurtija nad Srbima na KiM. Mi ćemo se boriti da dobijemo potrebnu većunu glasova kako bi ta sednica bila održana, a razlog zbog čega tražimo vanredno zasedanje SB UN je taj što svojim postupcima, eskalatornim aktima nasilja iz dana u dan, Aljbin Kurti vrši etničko čišćenje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"To se pravno u konvencijama kaže stvara nepodnošljive uslove života i namerno podvrgava Srbe takvim uslovima da oni ne mogu da opstanu na KIM, već traže izlaz, naročito na prostoru centralne Srbije", rekao je Petković.

Podsetio je da je od trenutka izbijanja svih ovih kriza u poslednjih godinu dana preko 14 odsto Srba već napustilo prostor KiM i otišlo u pravcu centralne Srbije. On je naglasio da je država Srbija apsolutno spremna da pregovara i ide u pravcu kompromisnog rešenja za KiM, pre svega da bi sačuvala svoj narod na tom prostoru i da teži politici mira i stabilnosti na prostoru zapadnog Balkana, ali da je Priština ta koja ne želi dijalog.

"Upravo zbog toga smo koristili svaku priliku da razgovaramo jer dijalogom možete da rešavate probleme, a kada ga nemate imate ovako stanje na terenu koje ide u pravcu etničkog čišćenja srpskog naroda na KiM", rekao je Petković.

On je podsetio da je Srbija i u Ohridu rekla da je spremna da ide u pravcu implementacije mnogih stvari koje će ići u pravcu ili u korist normalizacije Beograda i Prištine, ali da imamo naše crvene linije koje nećemo preći, a to je da Srbija nikada neće pristati na članstvo tzv. Kosova u UN, kao i agencijama i organizacijama u okviru sistema UN. Prema Petkovićevim rečima, problem je što Kurti neće da ispunjava ono što je potpisano pre deset godina, a to je pre svega formiranje Zajednice Srpskih opština. 

Kurti ide dotle da onemogućava Srbima da prime penziju i socijalna davanja

Petković je za RTS rekao da je apsolutno neprihvatljiv način na koji Kurti demonstrira silu prema Srbima na KiM i ukazao da Kurti sada ide dotle da bukvalno onemogućava Srbima i to povratnicima da prime penzije i socijalna davanja jer upravo četiri miliona dinara koja je Priština oduzela bili su namenjeni za tu vrstu isplate.

Petković je naglasio da ohrabruje poslednje saopštenje američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera, koji je, kako je naveo Petković, po prvi put sada jasno i direktno spomenuo napad na srpske institucije na KiM, da to mora da stane, kao i da Kurti i Svečlja vrate četiri milona dinara koje su oteli od srpskog naroda na KiM.

"Važno je što se Amerika sada ovako direktno obratila, od kada je kriza krenula ovo je već treće njihovo saopštenje, tako da je različit ton u odnosu na sva njihova prethodna saopštenja, tako da se nadam da neće ostati samo na verbalnom nivou, već da će i Amerika preduzeti konkretne akcije po tom pitanju", istakao je Petković.

Dodao je da, naravno, SAD neće menjati svoju politiku prema tzv. nezavisnom Kosovu, ali da u ovom slučaju, kada je reč o ukidanju dinara, koje stvara humanitarnu katastrofu na KiM u srpskim srediniama vidimo drugačiju rekaciju. "Od trenutka kada je Priština donela odluku da se zabrani korišćenje dinara, videli smo na koji način se Aljbin Kurti, (ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj) Svečlja i ostali u Prištini obračunavaju sa srpskim narodom na KiM, posebno u Metohiji, gde su Srbi naranjiviji, gde su povratnici", rekao je Petković.

Dodao je da Priština zatvara Privremene organe, uzima kancelarijski nameštaj i istakao da to pokazuje kolika je mržnja Svečlje i Kurtija, naročito Svečlje, koji, kako je Petković naglasio, voli da prisustvuje takvim događajima želeći da pokaže "kako je on silan i moćan i kako je Kosovo država i da Srbija nema šta da traži na prostoru KiM".

Petković je naveo da su u Ugljaru neki razbojnici, još nisu utvrdili o kome je reč, opljačkali i demolirali poštu, a da je juče ujutro u 9.30 na putu Osojane-Goraždevac zaustavljeno vozilo Pošte, privedena dvojica radnika i upravnica pošte u Goraždevcu, da su držani ih više od 12 sati u policijskoj stanici u Peći i da su tek sinoć oko 12 časova pušteni. Srbija će aposlutno učiniti sve da Srbi u Goraždevcu i na svim drugim mestima primaju sve svoje prinadležnosti kao do sada, naglasio je Petković. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike