Hovenijer: SAD duboko zabrinute zbog akcija u Prištini

04.02.2024

08:13

0

Hovenijer je poručio da pitanja u vezi sa "strukturama na Kosovu koje podržava Srbija" treba da budu rešavana u okviru dijaloga koji vodi EU

Hovenijer: SAD duboko zabrinute zbog akcija u Prištini
Copyright Profimedia

 Vlada SAD je duboko zabrinuta zbog nedavnih akcija prištinskih vlasti koje imaju direktne negativne posledice na srpsku zajednicu i pripadnike drugih manjinskih zajednica na Kosovu i Metohiji, izjavio je ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer.

On je osudio akciju tzv. kosovske policije u kojoj je zaplenjeno vozilo Pošte Srbije i novac namenjen socijalnim davanjima koji je obezbedila Srbija. „Očekujemo da vlasti Kosova osiguraju da će pojedinci kojima su ova sredstva namenjena dobiti taj novac bez odlaganja", naveo je Hovenijer u saopštenju objavljenom na platformi X i dodao da institucije u Prištini imaju odgovornost da promovišu vrednosti koje se tiču pune primene multietničkih demokratskih načela u interesu svih građana.

 

Hovenijer je poručio da pitanja u vezi sa "strukturama na Kosovu koje podržava Srbija" treba da budu rešavana u okviru dijaloga koji vodi EU. "Takođe ponavljamo zahtev da Priština odloži primenu odluke Centralne banke o gotovinskom platnom prometu dok se ne uspostave procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude u dovoljnoj meri obavešteno kako će se transfer njihovih sredstava odvijati", istakao je Hovenijer.

Američki ambasador je ocenio da ove akcije privremenih prištinskih institucija nepotrebno podižu međunacionalne tenzije i kao posledicu ograničavaju opcije SAD da budu efikasan zagovornik Prištine na međunarodnoj areni.

Hovenijer je naveo da se to odnosi i na operacije koje je u proteklih nekoliko nedelja preduzela kosovska policija po nalogu prištinskog ministarstva unutrašnjih poslova u kancelarijama administrativnih institucija kojima upravlja Srbija u Dragašu, Peći, Istoku i Klini, kao i u nevladinoj organizaciji „Centar za mir i toleranciju“ u Prištini. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike