Kurti sprovodi "Oluju" za Srbe: Obijanje pošte, zadržavanje radnika, upad u fabriku - sve u jednom danu

04.02.2024

08:37

0

Ukidanje platnog prometa znači stavljanje Srba u nepovoljan položaj i to je uvod u totalni egzodus Srba sa Kosova i Metohije, rekao je Elek

Kurti sprovodi "Oluju" za Srbe: Obijanje pošte, zadržavanje radnika, upad u fabriku - sve u jednom danu
Tzv. kosovska policija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Jučerašnji dan za Srbe na Kosovu i Metohiji je bio veoma težak jer je Aljbin Kurti nastavio da sprovodi teror nad Srbima počev od obijanja "Pošte Srbije" u Ugljaru do upada u fabriku u Brnjaku.

Višesatno zadžavanje radnika pošte

Tri radnika Pošte Srbije koji su uhapšeni juče ujutro u Goraždevcu na Kosovu i Metohiji, pušteni su na slobodu u poslepodnevnim satima, nakon što su dali izjavu u stanici tzv. kosovske policije. Vozilo je konfiskovano, a policija je oduzela novac namenjen za isplatu penzija. 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je juče da je teror premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nad Srbima na KiM nastavljen privođenjem radnika "Pošte" u Goraždevcu, najjužnijoj većinski srpskoj opštini u pokrajini.

Kako je navedeno, vozač V. M. i njegov pratilac V. P. privedeni su od strane Kurtijeve policije, a potom je i od upravnice "Pošte" u Goraždevcu zatraženo da pođe u stanicu i da izjavu. Kancelarija je navela da je akcija Kurtijeve policije sprovedena kako bi bila onemogućena isplata penzija žiteljima te srpske enklave, a sa jasnim ciljem da se srpskom narodu onemogući opstanak na vekovnim ognjištima.

Kurtijeva "Oluja" za Srbe, bez ispaljenog metka

- Ovo je Kurtijeva "Oluja" za Srbe, bez ispaljenog metka protiv srpske zajednice.  Ukidanje dinara je progon srpskih institucija - rekao je juče predsednik Srpske liste, Zlatan Elek, na konferenciji za medije povodom situacije na KiMe, i istakao da je krajnji cilj Kurtijevog režima etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije.

Naglasio je i da će uputiti pismo ambasadordima Kvinte, jer su te zemlje, kako ističe, direktno odgovorne za situaciju na KiM.

- Oni će biti direktni saučesnici ukoliko dođe do egzodusa srpskog naroda sa Kosova i Metohije - naglasio je lider Srpske liste.

- Ukidanje platnog prometa znači problem svih Srba na prostoru KiM. Ugroženi su svi koji imaju bilo kakva primanja iz Republike Srbije - rekao je Elek. 

Kazao je i da će najdirektnije biti ugroženo oko 100.000 Srba koji žive na Kosovu. 

- Ukidanje platnog prometa znači stavljanje Srba u nepovoljan položaj i to je uvod u totalni egzodus Srba sa Kosova i Metohije, to su unapred znali. Dodao je da su imali sastanak sa svima iz međunarodne zajednice i da su opominjali da je ovo priprema za egzodus Srba. 

- Objasnili smo američkom ambasadoru da je ova odluka neprihvatljiva, a bilo je razgovora i o neopravdanom hapšenju naših sugrađana, upadima u institucije i naišli smo na razumevanje ambasadora Hovenijera, a videli ste i sami reakciju Stejt departmenta - zaključio je Elek.

Obijena, razlupana i opljačkana pošta u Ugljaru

U noći između petka i subote, u Ugljaru kod Kosova polja obijena je a potom i opljačkana i razlupana poslovnica Pošte Srbije kao direktna posledica Kurtijeve odluke da ukine dinar na Kosovu i Metohiji i Srbima onemogući svaki vid normalnog života, saopštila je juče Kancelariza za Kosovo i Metohiju.

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju više od mesec dana upozorava kompletnu međunarodnu javnost na sve posledice i opasnosti koja nosi Kurtijeva odluka da ukine srpski dinar u pokrajini. Svaka Kurtijeva antisrpska odluka i potez direktni su signal ekstremistima da krenu u lov i napad na sve srpsko, a ohrabreni dodatno činjenicom da neće biti ni uhapšeni ni procesuirani, pa pored škola, ambulanti, vrtića, srpskih kuća sada na red dolaze i Pošte. Spirala nasilja koju diriguje režim u Prištini i sprovodi nad srpskim narodom u pokrajini mora biti alarm za međunarodnu zajednicu da preduzme odlučne korake u zaštiti i srpskog naroda i srpske imovine", navodeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Upad u fabriku u Brnjaku

Krađa novca za penzije i uništavanje pošte u Ugljaru, juče nije bio kraj agonije za Srbe. 

Pripadnici takozvane Kosovske policije, sa pet, šest džipova upali su u poslepodnevnih satima u objekat fabrike vijaka u Brnjaku koja je zatvorena 1995. godine. 

Uz pripadnike policije, u fabrici je, prema saznanjima, bio i tzv. ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja. Policija je dronovima nadgledala teren i bila je stacionirana kod mosta u blizini fabrike. Fabrika se nalazi u Mesnoj zajednici Brnjak, na sto metara od ambulante i škole, a u objektu nije bilo čuvara ni mašina. 

Zamenik direktora tzv. kosovske policije za region Sever Veton Eljšani rekao je juče da je ova fabrika u vlasništvu Kosovske agencije za privatizaciju.

- Nismo upali, ne. Možda je policija otišla nešto da vidi. Ta fabrika je vlasništvo Kosovske agencije za privatizaciju. Već smo bili tamo više puta - rekao je Eljšani.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike