Jevtić poručio iz Vašingtona: Zabrinut sam zbog poteza Prištine, međunarodna zajednica da reaguje

03.02.2024

18:49

0

Na sastanku sa kongresmenima Robertom Aderholtom, Džonom Mulinearom i Trejsi Menom, on je govorio o teškom položaju Srba na KiM

Jevtić poručio iz Vašingtona: Zabrinut sam zbog poteza Prištine, međunarodna zajednica da reaguje
Dalibor Jevtić - Copyright TANJUG / RADE PRELIĆ

Predsednik opštine Štrpce i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio je, tokom posete Vašingtonu, da je duboko razočaran i zabrinut onim što Priština radi i ocenio da je krajnje vreme da međunarodna zajednica učini nešto kako bi zaustavila Aljbina Kurtija u nameri da iseli preostali srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Jevtić boravi u službenoj poseti Vašingtonu, gde je pored prisustva tradicionalnom Molitvenom doručku, imao sastanke u Kongresu i Stejt Departmentu, saopštila je pres služba gradonačelnika Štrpca.

Na sastanku sa kongresmenima Robertom Aderholtom, Džonom Mulinearom i Trejsi Menom, on je govorio o teškom položaju Srba na KiM kao rezultat politike aktuelnog režima u Prištini, koji svakodnevnim različitim akcijama i odlukama sprovodi proces proterivanja srpskog naroda sa Kosova.

Kako se navodi, Jevtić je govorio i o posledicama dosadašnjih odluka tzv. Vlade Kosova sa posebnim akcentom na poslednju odluku o ukidanju dinara koja će biti direktan udar na egzistenciju srpskog naroda na Kosovu.

"Kao neko ko je verovao u multietničko društvo na Kosovu, neko ko je bio deo procesa integracije Srba u institucije Kosova, neko ko je radio na izgradnji mostova suživota, duboko sam razočaran i zabrinut onim što Priština radi i krajnje je vreme da Međunarodna zajednica učini nešto kako bi zaustavila Kurtija u nameri da iseli preostali srpski narod na Kosovu", rekao je Jevtić.

Profimedia
 

On je kongresmene na sastanku upoznao sa tim da su Srbi svakodnevno izloženi različitim vidovima pritisaka, da su hapšeni i pritvarani bez osnova, da im se oduzima imovina, te da se administrativno centralizuju svi procesi kako bi se onemogućilo upravljanje u opštinama u kojima su Srbi većina.

Rekao je, takođe, da se uzurpiraju resursi lokalnih samouprava, kao što je to slučaj sa Ski centrom Brezovica, a poslednje akcije upada u zdravstvene ustanove i hapšenje zdravstvenih radnika, kako je rekao, najbolji su pokazatelj da se aktuelni režim u Prištini neće zaustaviti dokle god se Srbima ne ukine svaki element života na KiM.

"U trenutku kada Kurti, spremajući se za parlamentarne izbore, nema šta da predstavi kao rezultat vladavine u oblastima ekonomije, infrastrukture i generalno života građana, preostalo je da udarom na sve što nosi prefiks srpsko u kampanju krene upravo igrajući na kartu nacionalnih osećanja", rekao je Jevtić na sastancima u Kongresu tokom protekle nedelje kada je boravio u službenoj poseti Vašingtonu.

Profimedia
 

On je pozvao kongresmene da posete srpske sredine na KiM kada im to vreme dozvoli.

U Stejt Departmentu Jevtić se sastao sa Kolin Hiland direktoricom Stejt Departmenta poslova za Južnu i Centralnu Evropu.

Kako se navodi, i tokom tog sastanka je dominantna tema bila odluka o ukidanju dinara gde se govorilo o svim posledicama te odluke Prištine.

Jevtić je izneo podatke o broju korisnika različitih kategorija plata, penzija, socijalnih davanja, stipendija, minulnih zarada, svega onoga što dolazi od strane Srbije i što suštinski održava preostali srpski narod u ekonomskom smislu na KiM. Takođe, razgovaralo se i o situaciji u opštinama sa srpskom većinom, kao i položaju Srba u sredinama u kojima Srbi čine nevećinski narod.

Jevtić je na kraju sastanka zahvalio direktorki Hiland na iskazanom vrlo jasnom stavu povodom odluke Prištine o ukidanju dinara i ujedno zaključio da je krajnje vreme da se takvim i sličnim akcijama Vlade Kosova stane ne put, jer one za cilj imaju ukidanje multietničkog društva na KiM.

Pored sastanka sa zvaničnicima američke administracije na kraju posete Vašingtonu, Jevtić se sastao i sa savetnicima kongresmena, članovima spoljnopolitičkog Odbora Kongresa, a na sastanku je izneto sve ono što je od dolaska Kurtija na vlast došlo kao negativna posledica po život i položaj Srba na KiM.

Jevtić je i na ovom kao i na svim prethodnim sastancima poručio da Kurti nikad neće formirati Zajednicu srpskih opština i da će stvaranjem manjih i srednjih kriznih situacija izbegavati to sve do raspisivanja parlamentarnih izbora.

Takođe, na temu novih lokalnih izbora na severu Kosova, Jevtić je rekao da ih režim u Prištini neće raspisati dok za to ne dođe vreme predviđeno zakonom, što znači jesen 2025. godine.

Jevtić je posetu Vašingtonu ocenio kao sadržajnu i korisnu i istakao važnost da se čuje glas Srba sa Kosova, legitimnih predstavnika srpskog naroda.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike