Pošta na KiM radi normalno: Najava Prištine o ukidanju platnog prometa je zlonamerna

18.01.2024

17:50

0

"Mislim da je namera kosovskih privremenih vlasti na ovakvu meru tipično zlonamerna i direktno je uperena protiv srpskog naroda"

Pošta na KiM radi normalno: Najava Prištine o ukidanju platnog prometa je zlonamerna
Copyright TANJUG/ Sava Radovanović

Vršilac dužnosti generalnog direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević rekao je danas za Tanjug da se poslovanje Pošte Srbije na Kosovu i Metohiji zasad odvija normalno i da veruje da do ukidanja platnog prometa na KiM neće doći, ocenjujući takvu najavu kao zlonamernu i kao pokušaj premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da se Srbi isele sa KiM.

Najavu da će Priština ukinuti dinar 1. februara na Kosovu i Metohiji Đorđević je ocenio kao zlonamernu i pokušaj premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da se Srbi isele sa KiM.

- Mislim da je namera kosovskih privremenih vlasti na ovakvu meru tipično zlonamerna i direktno je uperena protiv srpskog naroda na KiM te se vidi želja prištinskih vlasti da Srbi ne budu više na KiM - rekao je Đorđević.

Naveo je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji trenutno boravi na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu koristi svaku priliku da svetski lideri budu upoznati sa situacijom i dodao je da pojedini lideri shvataju težinu ove situacije i da se razmatraju mogućnosti da se ovo reši na pozitivan način i da će biti pozitivne vesti za naše građane na KiM.

Tanjug/Rade Prelić
 

 

- Ja sam duboko uveren da do ukidanja platnog prometa na KiM neće doći, jer mislim da živimo u jednom normalnom svetu, da Srbija danas pokazuje jednu veliku ozbiljnost da se svaka situacija reši na najbolji mogući način, a to pokazuje i angažovanje predsednika - rekao je on.

Naveo je da misli da je u interesu svih, a prvenstveno građana Srbije na KiM, da sve bude normalno, da pošta nastavi da radi, da se ne desi ovo što je, kako je rekao, namera Prištine.
Kada je reč o funkcionisanju Pošte Srbije na Kosovu i Metohiji, Đorđević kaže da je za sada sve normalno.

- Sve što možete da uradite ovde u bilo kom mestu u Srbiji možete da učinite i na Kosovu i Metohiji. To su ljudi koji su zaposleni u JP 'Pošta Srbije' sa svim pravima, a građani koji žive tamo mogu da obave sve one poslove i usluge koje mogu i na svakom drugom mestu od predavanja paketa, prijema paketa, pisama, finansijskih usluga, prijema finansijskih sredstava, slanja finansijskih sredstava pa do toga recimo kao i pre neki dan čak i apliciranje za vaučere što znači da sve normalno funkcioniše i nadam se da će i posle 1. februara sve ostati isto - rekao je Đorđević.

Na pitanje kako će funkcionisati Pošta Srbije na teritoriji Kosova i Metohije u slučaju ukidanja platnog prometa, Đorđević kaže da se srpski narod i oni koji žive na KiM oslanjaju na Poštu Srbije u slučaju finansijskih transakcija te da veruje da to takve odluke Prištine neće doći.

- Verujem da neće doći do ukidanja platnog prometa, ali mi svakako tražimo načine i alternative jer je naš zadatak da radimo u interesu građana, da pružimo sve ono što ima svaki naš građanin po Ustavu i duboko sam uveren da će pobediti razum i da privremene institucije na KiM i Kurti koji želi da se svi koji nisu Albanci, isele sa Kosova i Metohije i tako dobiju etničku celinu, da se to neće desiti i da će biti prepoznato od strane Evrope i evrposkih lidera - naveo je on.

Dodao je i da Srbija ne traži ništa što nije normalno, da traži samo osnovna ljudska prava.

- Mislim da je sasvim normalno da na toj teritoriji na kojoj žive Srbi sve ono što se dešava može da se dešava kao i u svakoj normalnoj zemlji, a to je pravo na život i pravo na sve ono što ima svaki čovek u našoj zemlji - rekao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike