Marija Vasić iz Jagodine se posle studiranja u Beogradu preselila na KiM! Tamo ima samo jednu misiju

03.02.2024

18:28

0

Ističe da će odluka vlasti u Prištini da zabrane upotrebu dinara na teritoriji KiM značajno otežati poslovanje humanitarne organizacije

Marija Vasić iz Jagodine se posle studiranja u Beogradu preselila na KiM! Tamo ima samo jednu misiju
Marija Vasić - Copyright Printscreen/RTS

Marija Vasić iz humanitarne organizacije "Kosovsko Pomoravlje" ističe da će odluka Prištine da zabrani dinar na KiM otežati rad humanitarne organizacije, ali da "Kosovsko Pomoravlje" nastavlja sa planovima i akcijama i u 2024. godini. Stipendiranje studenata i srednjoškolaca sa KiM glavni cilj organizacije.

Marija Vasić je iz rodne Jagodine otišla u Beograd na školovanje, a sa diplomom Fakulteta političkih nauka na Kosovo i Metohiju, gde zajedno sa članovima humanitarne organizacije "Kosovsko Pomoravlje" svakodnevno pomaže ljudima, posebno mladima, kako bi život u južnoj srpskoj pokrajini bio, donekle, lakši i bolji.

Ističe da će odluka vlasti u Prištini da zabrane upotrebu dinara na teritoriji KiM značajno otežati poslovanje humanitarne organizacije zbog toga što će svako podizanje novca morati da obavljaju u Gnjilanu ili Vranju.

Kosovo online
 

"To oduzima previše vremena, neko će morati da izdvoji ceo dan da završava takve stvari koje bi se inače završavale usput. Ali ljudi koji posluju i stariji dve su najugroženije kategorije", kaže Vasićeva.

Ciljevi organizacije – stipendije, sportski tereni, uređenje parkova 

Ipak, humanitarna organizacija nastavlja sa planovima i u 2024. godini, koji se oslanjaju na sve akcije urađene i tokom prethodne godine u kojoj je otvoreno nekoliko sportskih terena u srpskim sredinama na KiM, uređeno više parkova i podeljene stipendije za mlade.

"Prošle godine smo pokrenuli jako važne projekte koji su potrebni deci i mladima na Kosovu i Metohiji. To je pre svega projekat stipendiranja studenata i srednjoškolaca, kojim se pruža pomoć studentima, srednjoškolcima i njihovim porodicama", ističe Marija.

Kao značajan projekat navodi i otvaranje školica košarke u Partešu zbog toga što je, kako kaže, sport za decu na KiM nedovoljno razvijen.

"Odlučili smo da se fokusiramo upravo na ovakve stvari i da uz ludilo koje nam se dešava, nekako zaštitimo mlade na taj način što ćemo im pružiti jedno koliko-toliko normalno detinjstvo, prvenstveno kroz obrazovanje", naglašava Vasićeva.

"Moguća je finansijska, ali i pomoć u vidu poslovne prakse ili savetovanja"

Prethodne godine "Kosovsko Pomoravlje" je stipendiralo 20 studenata i srednjoškolaca, a plan je da u 2024. bude još više osoba koje će primiti finansijsku pomoć, zbog čega organizacija poziva sve koji mogu da doprinesu da ih pozovu.

"Mi donatore direktno povezujemo sa stipendistima i osim materijalne pomoći, moguća je i pomoć u vidu poslovne prakse ili savetovanja", zaključuje Marija Vasić iz humanitarne organizacije "Kosovsko Pomoravlje" u razgovoru za RTS.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike