Albanci se busaju oružjem: Opet provociraju, objavili slike turskog PVO sistema (FOTO)

23.01.2024

17:46

0

"Korkut" je turski samohodni protivavionski top kalibra 35 mm (SPAAG) sposoban za sve vremenske prilike, razvijen od strane Aselsana

Albanci se busaju oružjem: Opet provociraju, objavili slike turskog PVO sistema (FOTO)
Tzv. KBS - Copyright Privatna arhiva

Albanci su potpuno opsednuti oružjem. Naime, na društvenoj mreži Reddit pojavile su se fotografije i objave u kojima se tvrdi da je PVO sistem "Korkut" primećen u lažnoj državi zajedno sa radarskim sistemima. 

- PVO sistem "Korkut" očigledno je primećen na Kosovu zajedno sa radarskim sistemima. Korkut ima domet od 4 km i veoma je efikasan protiv dronova (slično Gepardu koji Ukrajina koristi protiv dronova Šahid – navodi se na jednom od naloga iz lažne države. 

Printscreen / Reddit
 

Međutim, u komentarima se tvrdi da ova objava nije tačna, te je Albancima poručeno da nisu dobili taj PVO sistem. 

Inače, na ovoj društvenoj mreži je objavljena i slika na kojoj takozvani kosovski vojnik navodno pozira pored PVO sistema "Korkut".  

Inače, "Korkut" je turski samohodni protivavionski top kalibra 35 mm (SPAAG) sposoban za sve vremenske prilike, razvijen od strane Aselsana.

Prema informacijama dostupnim na internetu dizajniran je da zameni zastarele M42A1 Duster sisteme turskih oružanih snaga. Svaki "Korkut" sistem se sastoji od jednog komandnog i kontrolnog vozila i tri platforme naoružanja.

Turska u poslednje vreme, zaista, prednjači u naoružavanju lažne države Kosovo, uz Ameriku koja je najavila da će im poslati rakete "džavelin"

Tzv. KBS i vojnici turskog kontigenta Kfora sproveli juče zajedničku vežbu

Pripadnici tzv. KBS sproveli su juče vežbe gađanja zajedno sa vojnicima turskog kontingenta Kfora, objavio je portal Kosovo onlajn.

Kako se navodi u saopštenju koje je objavljeno na Fejsbuku, jednonedeljna obuka imala je za cilj povećanje borbenih kapaciteta pripadnika tzv. KBS.

- U okviru saradnje sa turskim kontingentom na poligonu u Babaj Bokešu završena je obuka „HARR 66“ koju su sproveli instruktori turskog kontingenta Kfora, a koja je imala za cilj povećanje borbenih kapaciteta pripadnika KBS. U okviru plana obuke izvedeno i pravo gađanje radi provere veština stečenih na obuci - navodi se u saopštenju.

Dodaju da su obuci prisustvovali načelnik štaba pukovnik Valjdet Beriša, komandant drugog puka, potpukovnik Jaser Mula, instruktori i predstavnici predsedništva Turskog saveta.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre desetak dana istakao da Turska nastavlja da naoružava tzv. vojsku lažne države.

- Postoje nepotvrđene najave nastavka ovoga, dajemo informaciju naših obaveštajnih službi, značajnog opremanja iz Turske prenosnim PVO sistemima, kiler donovima, artiljerijskim i raketnim dronovima, i oklopnim vozilima guseničarima - rekao je on.

Predsednik je govorio i o tome kako tzv. vojska lažne države jača i povećaava svoj budžet iako po Međunarodnom pravu nema osnova za to i ne bi smela uopšte da postoji.

- Priština ima najbrže rastući budžet vojske i policije koji ne smeju da postoje po Međunarodnom javnom pravu. U poslednjih 4 godine porastao je preko dva puta. Tzv. KBS se transformišu pod mentrostvom SAD i treba da dostignu 5.500 pripadnika pod stvaranjem rezervi od 20.000 vojnika, zbog čega se razmatra uvođenje obaveznog vojnog roka da bi te zadatke mogli da ispune. Te oružane snage do do 2027. godine treba da budu opremljene sa 350 oklopnih vozila, helikopretima, protivoklopnim vođenim raketama, samohodnim minobacačima, haubicama, kiler dronovila ili dronovima kamikazama. Težišno se opremaju od SAD, Turske i Nemačke - istakao je predsednik. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Alo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike