Politikolog Nikolić: Dolazak Euleksovih savetnika na sever Kosova pokušaj da se Srbi umire i potvrda da tzv. Kosovo nije samostalno (VIDEO)

07.12.2023

18:18

0

On ističe da je tzv. Kosovu i dalje potreban monitoring međunarodnih misija iako ono želi da se predstavi kao da je doraslo da bude samostalno

Politikolog Nikolić: Dolazak Euleksovih savetnika na sever Kosova pokušaj da se Srbi umire i potvrda da tzv. Kosovo nije samostalno (VIDEO)
Uroš Nikolić - Copyright Foto: Printskrin Kurir TV

Misija Euleks je na severu Kosova proteklih dana rasporedila specijalizovani tim od šest policijskih savetnika koji će savetovati tzv. Kosovsku policiju kako da bolje sprovodi redovne policijske aktivnosti. Ovaj potez Euleksa posledica je brojnih pritužbi Srba sa severa Kosova na rad specijalnih jedinica tzv. Kosovske policije, ali i dokaz da tzv. kosovske policijske snage ne rade dobro svoj posao, kao i da je tzv. Kosovu i dalje potreban monitoring međunarodnih misija.

Politikolog Uroš Nikolić rekao je za Kosovo onlajn da je dodatno angažovanje specijalizovanog tima od šest savetnika Euleksa koji su raspoređeni na sever Kosova kako bi nadgledali rad tzv. kosovske policije, dokaz da te snage ne rade dobro svoj posao.

- Tzv. Kosovska policija nije dobro radila svoj posao na severu i za to nije potreban neki dokaz. Što se tiče angažovanja savetnika Euleksa, to je više vid njihovog posrednog priznanja da je situacija na severu Kosova toliko eskalirala da su oni naprosto morali da se potrude da ispadne kao da nešto rade, da žele da saniraju neku štetu, umire Srbe i da pokažu kako će pokušati da izglade ono što se dešavalo prethodnih meseci, pa i godinu dana unazad - kaže Nikolić, povodom raspoređivanja policijskih savetnika Euleksa na sever Kosova, sa mandatom da savetuju tzv. Kosovsku policiju kako da bolje sprovodi redovne policijske aktivnosti. 

Nikolić ističe da kada je u pitanju sama misija Euleks, da je poznato da Srbi u nju nemaju poverenje, ali da se pretpostavlja da je na severu sve drugo bolje od tzv. kosovske policije.  

- Euleks nije dokazao kroz sve ove godine i decenije svoju nepristrasnost. Ta misija je bila u funkciji izgradnje nezavisnosti takozvanog Kosova. Ispostavilo se da je bila i neefikasna s obzirom na silna sredstva koja su bila uložena, a to su skoro milijarde evra. Ispostavilo se da ta sredstva nisu doprinela ni izgradnji institucija ni stabilizaciji prilika, već da je to ispala jedna od najkorumpiranijih misija koje je EU ikada imala. Kada je u pitanju Euleks, moramo biti skeptični. To mi ne liči ni na kakav ozbiljan potez, nego je više neko sredstvo za umirenje, da kažu: evo mi izlazimo pred srpsku zajednicu, pokušavamo nešto da radimo. Jer opet, pretpostavlja se da je Srbima na Severu Kosova i Metohije, koliko god da nemaju poverenja u Euleks, sve drugo bolje od tzv. kosovske policije. Pogotovo od trenutka kada su Srbi napustili  organe privremenih institucija u Prištini pa su oni sad monoetnički - rekao je Nikolić. 

24sedam/Goran Sivački
 

Na pitanje da li očekuje neku promenu u ponašanju tzv. Kosovske policije posle dolaska savetnika Euleksa na sever, naš sagovornik kaže da se nada da je to moguće.

- Iskustvo nas uči da i Euleks i Kfor mnogo puta do sada kada je trebalo da zaštite Srbe od kosovskih organa i od Albanaca, nisu to uradili. Oni se rukovode svojim interesima i u zavisnosti od toga da li će proceniti da Srbe ne treba toliko dirati i provocirati, da to treba nekako pacifikovati. Možda će i vršiti pritiske na organe iz Prištine i raditi nešto u svrhu zaštite Srba. Međutim, kada procene da to njima nije u interesu, mogu, naprotiv, da dopuste da se svašta radi što ne treba, i to su često radili. Sve zavisi od geopolitičke situacije i da li oni koji komanduju i upravljaju tim misijama smatraju da ovde sad treba da bude zatišje i primirje, potpuna pacifikacija zbog celokupne globalne situacije u svetu ili možda i ne. Da li im možda treba neki drugi front. Oni se igraju piromana i vatrogasaca naizmenično, poigravaju se našim sudbinama i sudbinom našeg naroda na Kosovu. Kada je u pitanju Euleks, jako sam skeptičan, ali svakako su manje loše rešenje od takozvanih KBS. Srbi su maltene od kada su izašli iz ovih institucija ni na nebu ni na zemlji, jako je teško sada pod tim pritiskom živeti. Ljudima treba neki oblik sigurnosti, pretpostavljam da je i to jedan od razloga bio da pošalju te savetnike. Šta može realno šest savetnika da uradi, to je jako diskutabilno - naglašava Nikolić. 

On ističe da je tzv. Kosovu i dalje potreban monitoring međunarodnih misija iako ono želi da se predstavi kao da je doraslo da bude samostalno.

- Tzv. Kosovo je od kad su se naši organi povukli 1999. do danas protektorat. Ono nije ni nastalo sa ciljem da nekada postane samostalna država, nego naprotiv da bude vazalna kvazidržava kojoj je potreban večiti monitoring. Tzv. Kosovo ne bi moglo da izdrži ni mesec dana bez tih međunarodnih institucija. Vidimo da se to radi i dan danas u Bosni i Hercegovini sa Kristijanom Šmitom. Dakle, stranci generalno, pogotovo zapadni deo međunarodne zajednice, imaju taj pristup Balkanu kao da smo mi neka deca kojom treba da upravljaju, a kamoli prema takozvanom Kosovu koje je njihov stoprocentni projekat. Aljbin Kurti je imao neke ideje u tom smislu, čak i kad je imao neke svađe sa zapadnim partnerima da Kosovo koje on smatra nezavisnim ima pravo na potpuni suverenitet. Međutim, to je zaista fikcija. Kosovo i Metohija je pod dominantnim uticajem međunarodnog faktora i tako će ostati još dugo vremena - izričit je Nikolić. 

Naglašava da je dodatno angažovanje Euleksovih savetnika korak unazad za tzv. Kosovo.

- Opet se pokazalo da oni ne mogu ništa da urade bez međunarodnih institucija poput Euleksa. Treba im tutor. To je status kvo. Sve to što sada Evropska unija i Euleks rade predstavlja više neke kozmetičke promene da bi se Srbi umirli, ali na nekom konkretnom planu to i nije neka epohalna promena- zaključuje Nikolić. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike