Predrag Rajić: Kurti je jedan fanatik, ovo je jedini način da se natera na formiranje ZSO

15.01.2024

11:14

0

Rajić smatra da će to biti teška i duga borba koja će se voditi na različitim forumima, i dodaje da će srpska nauka tu morati da pomogne i bude u službi državnih interesa

Predrag Rajić: Kurti je jedan fanatik, ovo je jedini način da se natera na formiranje ZSO
Predrag Rajić - Copyright Printscreen/ Youtube/B92 TV

Specijalni savetnik ministra odbrane Predrag Rajić ocenio je danas da na sastanku specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji će biti održan na marginama Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu, može da dođe do novih pritisaka na Beograd.

- Mislim da će pritisaka sigurno biti, ali da je velika i važna vest činjenica da je predsednik Vučić u Davosu, da će tamo razgovarati sa važnim svetskim zvaničnicima i da je to još jedna vrsta priznanja srpskom rukovodstvu da uprkos geopolitičkoj poziciji u kojoj se nalazimo, a koja nije zavidna, mi uspevamo da ostvarimo rezultate i istrajemo u spoljnoj politici balansiranja - izjavio je Rajić.

On je istakao i da se vidi da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nema nameru da formira Zajednicu srpskih opština, niti da učini bilo kakav korak ka njenom formiranju, čak ni kada je reč o statutu koji mu je EU predložila, a koji je, kako je naveo, u velikoj meri nešto što su pojedine snage u Prištini želele na neki način da pozdrave i prihvate.

- Kurti je jedan fanatik, on ne želi da pregovara ni o čemu, on je tako tvrd u svojim stavovima da Srbi ne treba da imaju nikakvu samoupravu. Jedini način da se privoli Kurti i da ipak krene u pravcu formiranja ZSO jeste ozbiljan pritisak s kojim bi se on suočio sa zapada, kako iz Brisela tako i iz Vašingtona, čak pre bih rekao iz Vašingtona. Ja još uvek, sem nekih kozmetičkih sankcija ili izjava zvaničnika, ne vidim da se Kurti suočio sa posledicama svog delovanja - rekao je Predrag Rajić.

Komentarišući izjavu poslanice Evropskog parlamenta i stalne izvestiteljke za tzv. Kosovo Viola fon Kramon da pokušaji vlasti u Prištini da pravoslavne crkve proglase katoličkim ne mogu da uspeju, Rajić je rekao da će Priština u narednom periodu pokušati sa prisvajanjem srpskog kulturnog nasleđa, budući da već dugo vremena planira da srpsko kulturno nasleđe nazove takozvanim kosovskim kulturnim nasleđem, što je, smatra on, samo prvi korak ka albanizaciji tog kulturnog nasleđa.

- Već imate tamo kvazi istoričare i stručnjake koji govore o tome kako su to rano hrišćanske crkve, a ne pravoslavne, kako su to crkve koje su gradili Albanci a ne Srbi, i bojim se da će se sa tom tendencijom u Prištini nastaviti. Naravno Srbija će raditi na tome, pre svega u međunarodnim forumima, da iznese istinu. Verujem da ima mnogo njih i na Zapadu koji su svesni te činjenice, koji neće prihvatiti tu tendenciju koju Priština ima i neće pristati na tu vrstu lažiranja istorije, kao što će biti onih koji će ih podržati u tome - ocenio je on. 

Sledi duga i teška borba za naše državne interese 

Rajić smatra da će to biti teška i duga borba koja će se voditi na različitim forumima, i dodaje da će srpska nauka tu morati da pomogne i bude u službi državnih interesa. Kada je reč o odluci SAD da prihvate zahtev Prištine o kupovini protivtenkovskih raketa "Džavelin", naglasio je da je Amerika dugogodišnji savzenik Prištine i da se to neće promeniti u nekom narednom periodu.

- Nas to nije iznenadilo, jeste nas razočaralo međutim mi moramo dalje da nastavimo da radimo sa Vašingtonom i moramo dalje da činimo različite diplomatske, političke i svake druge napore da poboljšamo naše odnose sa Amerikom, jer je to u našem interesu - naveo je on.

Rajić kaže da ne treba očekivati da će Amerika promeniti svoju politiku i odustati od savezništva sa Pirštinom jer to ne radi ni jedna velika sila. Govoreći o pritiscima koji se odnose na predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog dobrog rezultate Srpske napredne stranke na izborima, Rajić je istakao da je tu vrlo važna izjava izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika koji je rekao da nema osnova za tvrdnje da su izbori bili lažirani ili da treba da se ponavljaju. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike