Nismo zaboravili: Ovako su DOS-ovci na današnji dan oslobodili Aljbina Kurtija, a sada stvaraju novi DOS koji opet sarađuje sa njim (FOTO)

08.12.2023

20:05

0

Nepočinstva starog DOS-a nismo zaboravili, ali najgore od svega je što se povampirio novi DOS, a vidimo da se tradicija saradnje sa Kurtijem nastavlja

Nismo zaboravili: Ovako su DOS-ovci na današnji dan oslobodili Aljbina Kurtija, a sada stvaraju novi DOS koji opet sarađuje sa njim (FOTO)
Aljbin Kurti - Copyright Profimedia

Na današnji dan, 2001. godine, Aljbin Kurti je voljom Vojislava Koštunice, kao i ostalih DOS-ovskih partija, pušten na slobodu i amnestiran. 

Kurti je pušten na slobodu, nakon dve i po godine provedene u srpskom zatvoru. On je prethodno bio osuđen na 15 godina zatvora za krivično delo terorizam.  Kada je oslobođen u Prištini su ga, pored brojnih građana, dočekali studenski lideri, ali i jedan od  komandanata UČK, ozloglašeni Sulejman Selimi Sultan. 

Na oslobađanju Kurtija, kojeg je Koštunica amnestirao, radila je i grupa autošovinista-drugosrbijanaca iz Srbije, koji su sami priznali da su aktivno lobirali za njega i zahvaljivali su se Koštunici za taj potez amnestije. 

printscreen
 

Na Kurtijevom oslobađanju  dugo je radio  tzv. Komitet pravnika za ljudska prava, koji je tada predvodila Biljana Kovačevic – Vučo. Ona je tada od sveg srca javno pozdravila odluku predsednika Koštunice.  Nema sumnje da su bili veliki pritisci u to vreme da s eKurti i ostali Albanci puste, ali pritisci su i danas na Srbiju i Vučića povodom Šešelja, Jojića, Radete, Milana Radoičića, pa vidimo da nam ne pada na pamet da drugima izlazimo u susret po pitanju ultimatuma i zadiranja u našu pravnu državu. Dok su u vreme DOS-a izručivali i to neustavno bivšeg predsednika Srbije, s tim što su jedni priznali da su uprljali ruke time, a drugi su se kao pravili neobavešteni i ljuti.

Kurti nije jedini koji je bio amnestiran, smao j enajpoznatiji, pogotovo u današnje vreme, s obziroma na to da je dospeo do pozicije tzv. premijera ,, Kosova'' . Preko dve hiljade zatvorenika je pušteno, među kojima su bila i zloglasna braža Mazreku, kao i doktorka Fljora Brovina koja je poznata i po tome što je pokušavala da podmetne lažne dokaze srpskim snagama za izmišljena silovanja. 

Ilustracija/Profimedia/Wikipedia
 

Nepočinstva starog DOS-a nismo zaboravili, ali najgore od svega je što se povampirio novi DOS, a vidimo da se tradicija saradnje sa Kurtijem nastavlja, jer i Miloš Jovanović lagano ulazi i šparta teritorijom južne srpske pokrajine. Dok ostale Srbe Kurti sprečava u tome, iz nekog razloga Jovanovića ne dira, pa možemo pretpostaviti da ipak ceni potez Koštunice, čiju partiju sada lažni desničar Miloš Francuz predvodi. 

Miloš je podržao i autošovinistički ProGlas u kome istaknuto mesto ima sudija Miodrag Majić, koji je takođe oslobađao teroriste UČK, najokorelije krvoloke iz gnjilanske grupe.  Važno je prisetiti se ovakvih događaja iz prošlosti, pogotovo u predvečerje izbora 17. decembra. Ukoliko bi Đilas, Jovanović i sudija Majić pobedili, nema sumnje da bi Srbija postala ,,UČK frendli' zemlja. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike