Nove albanske provokacije: Na pravoslavnom groblju uklonili spomen-ploču srpskim herojima (FOTO)

12.11.2023

20:52

0

Izmeštanje spomenika srpskim junacima i postavljanje nove spomen-ploče nije jedina promena na prištinskom pravoslavnom groblju

Nove albanske provokacije: Na pravoslavnom groblju uklonili spomen-ploču srpskim herojima (FOTO)
Priština - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Novi skandal u Prištini, ovog puta u spomen–parku na prištinskom pravoslavnom groblju, pomeren je spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918 godine.

Na mestu obeležja našim ratnicima postavljena je crna mermerna ploča na kojoj na francuskom, srpskom i albanskom piše: "Francuskim vojnicima palim na Kosovu".

Izmeštanje spomen-ploče obavljeno je bez znanja eparhije raško-prizrenske.

Belo obeležje našim herojima iz 1984. godine, na kom je pored krsta ispisano "Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912– 18", izmešteno je sa bočne strane parka, nad kojim se vije zastava Francuske.

 

 

Nemački i francuski ambasadori u Prištini, Jorn Rode i Oliver Guerot, obeležavajući Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u prisustvu gardista tzv. kosovskih bezbednosnih snaga, juče su u izmenjenom spomen-parku položili venac na spomenik francuskim žrtvama.

Inače, izmeštanje spomenika srpskim junacima i postavljanje nove spomen-ploče nije jedina promena na spomen-obeležju na prištinskom pravoslavnom groblju.

U delu posvećenom stradalim srpskim i francuskim vojnicima u Prvom svetskom ratu, na spomen-ploči zahvalnosti na kojoj na srpskom i francuskom piše "Večita zahvalnost francuskim ratnicima palim 1918.", pridodat je i prevod na albanski.

Promene na prištinskom pravoslavnom groblju primetio je i fotografisao prištinski paroh Staniša Arsić koji je slučaj prijavio tzv. kosovskoj policiji.

Oni su mu saopštili da je izmeštanje uradilo preduzeće "Hortikulutra", po nalogu ambasade Francuske u Prištini.

Ova promena odnosno izmeštanje spomen-ploče koja je bila neoskrnavljena na pravoslavnom groblju u Prištini, urađeno je uoči obeležavanja Dana primirja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike