Dodik o izborima u Srbiji: Trijumfu Đilasove liste radovali bi se samo srpski neprijatelji

16.11.2023

15:44

0

Dodik je ocenio da je antisrpstvo postalo temelj onoga što je Đilas predlagao, jer je Đilas procenio da svoju političku budućnost mora da gradi oslanjajući se na Amerikance i druge zapadne sile

Dodik o izborima u Srbiji: Trijumfu Đilasove liste radovali bi se samo srpski neprijatelji
Dodik - Copyright Tanjug printscreen

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je danas da bi pobedom liste čiji je kandidat Dragan Đilas na predstojćim izborima korist imali samo oni koji u Sarajevu, Prištini i drugim regionalnim i globalnim centrima Srbima misle zlo.

- Srećom, naš narod je zreo i politički pismen, i neće ni sada nasesti na takvu prevaru, kao što nije ni u prošlosti - naveo je Dodik u saopštenju. On je rekao da je Boris Tadić, kao prethodnik Dragana Đilasa na mestu lidera Demokratske stranke (DS), pokušavao da spoji demokratske i nacionalne principe, ali u tome, kako je rekao Dodik, po mišljenju većine građana Srbije, nije uspeo na štetu poslednjeg i dodao da je Đilas po dolasku na čelo DS napravio iskorak od dotadašnje politike, ali u pravcu koji je mnogo gori.

Dodik je ocenio da je antisrpstvo postalo temelj onoga što je Đilas predlagao, jer je Đilas procenio da svoju političku budućnost mora da gradi oslanjajući se na Amerikance i druge zapadne sile koje su u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali i po drugim pitanjima, delovale protiv srpskih interesa.

- Vuk Jeremić koga je Đilas zbog njegovih, kako je očito ocenio, suviše nacionalnih stavova, izbacio iz DS, tada je rekao da novi predsednik te stranke hoće 'da bude veći Čedomir Jovanović od Čedomira Jovanovića'", naveo je Dodik u saopštenju. On je ocenio da je Jovanović tada važio za jednog od najvećih srbofoba i da je Đilas "stao u taj red" planom koji je tada ponudio u kome nije bilo mesta zalaganju za odbranu teritorijalnog integriteta Srbije.

- Nazvan je 'Plan za izlazak iz krize'. Kako je, dok se krio iza ekonomije, nameravao da vodi Srbiju, vidi se po tome što se u njegovom planu Kosovo i Metohija pomenuti samo jednom na 113. strani, i to samo u vezi sa podrškom dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU. U obimnom i pretencioznom planu nije bilo mesta zalaganju za odbranu teritorijalnog integriteta Srbije -, naveo je Dodik.

Dodik je dodao da u istom planu nije pomenuta Republika Srpska (RS), iako je "Srbija garant Dejtonskog sporazuma i prema svom ustavu matična država srpskog naroda". Po Dodikovim navodima, Đilas je počeo da se priklanja zapadnim moćnicima koji "gaze sve srpsko". Đilas je tako, Dodik tvrdi, došao na pozicije da "sramno kaže, ponižavajući srpski narod u RS i njegove žrtve tokom otadžbinskog rata, da je bio genocid u Srebrenici".

- Neshvatljivo je da neko ko i sada pretenduje da vodi Srbiju, tako može da se odnosi prema Srbima zapadno od Drine, ali i da potpuno nipodaštava odbranu celovitosti Srbije - ocenio je Dodik. On je ocenio da se Dragan Đilas i Marinika Tepić predstavljaju kao samozvani "advokati nacije" i kao "zaštitinici nacionalnih interesa", ali su u stvari političari bez osećanja pravičnosti, mere i odgovornosti za svoje delovanje i izgovorene reči.

Bonus video. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike