Alarmantno u Kosovskoj Mitrovici: Zbog Kurtija Srbi ne mogu da se leče, pacijenti životno ugroženi usled nedostatka lekova

01.11.2023

12:41

0

Životi naših pacijenata i onih koji traže pomoć kod nas su ugroženi. Nemamo antibiotike koji su potrebni na svakom odeljenju, nemamo citostatike, iako svi dobro znaju da je život tih pacijenata u našim rukama

Alarmantno u Kosovskoj Mitrovici: Zbog Kurtija Srbi ne mogu da se leče, pacijenti životno ugroženi usled nedostatka lekova
Ilustracija - Copyright Kosovoonline

Uskoro će se navršiti pet meseci otkako je prištinska privremena vlast, s Aljbinom Kurtijem na čelu donela jednostranu odluku da zabrani dopremanje robe s deklaracijom iz centralne Srbije, što se najteže odrazilo na pacijente u Kliničko-bolničkom centru (KBC) u Kosovskoj Mitrovici, ali i na privatne apoteke, u kojima već duže vreme nema lekova.

Naime, 14. juna Kurti je odlučio da na teritoriju Kosova i Metohije ne mogu da uđu kamioni s robom koja se proizvodi u centralnoj Srbiji, a kako bi sprečio eventualni „šverc” kako to Priština naziva,  blokirani su svi pravci koji iz Raške, Novog Pazara i Kuršumlije vode ka opštinama Leposavić, Zubin Potok i Zvečan. 

Teror bez presedana - Srbi se blokiraju i izoluju, hoće li neko konačno reagovati 

Radnici prištinskih građevinskih firmi, potpomognuti specijalnim jedinicama tzv. kosovske policije, uz danonoćno nadgledanje dronovima i video-nadzorom koji je postavljen duž cele administrativne linije, ali i na lokalnim, makadamskim putevima, prekopali su drumove i postavili betonske blokade kako nijedan „švercer” ne bi uspeo na teritoriju severnog Kosmeta da unese ni kilogram šećera. 

 Kako je zamenik direktora KBC Kosovska Mitrovica dr Dragiša Milović istakao za „Politiku”, situacija je dramatična do te mere da pacijente koje su donedavno lečili ili operisali u ovoj zdravstvenoj ustanovi sa 400 kreveta, sada šalju u zdravstvene ustanove u centralnoj Srbiji, što bi moglo da bude fatalno po obolele. Kako dr Milović napominje, obavljaju samo hitne operacije. 

TV Pink
 

- Naša bolnička apoteka je skoro prazna. Sada će pet meseci kako apelujemo na kosovske institucije, predstavnike međunarodne zajednice, na kancelarije ambasada u Prištini, na zemlje Kvinte, na Svetsku zdravstvenu organizaciju, ali odgovora nema. Niko ne odgovara, ponašaju se kao da ovaj problem ne postoji, a pitam se šta će se dogoditi ako ijedan život ode zbog nečijeg hira. Životi naših pacijenata i onih koji traže pomoć kod nas su ugroženi. Nemamo antibiotike koji su potrebni na svakom odeljenju, nemamo citostatike, iako svi dobro znaju da je život tih pacijenata u našim rukama - rekao je Milović i dodao: 

Kosovo onlajn
 

- Dešava se da se nekako snađemo za jednodnevnu terapiju, a onda upućujemo rodbinu u apoteke koje se nalaze u centralnoj Srbiji. Pacijent gubi na vremenu, a da ne pominjemo da se, pored brige za obolelog, rodbina izlaže dalekom putu, ali i trošku - kaže dr Milović.

Naglašava da su „svima dobro poznate namere Kurtija, a to je sever bez Srba, ali nije jasna uloga međunarodnih predstavnika, koji na ovakvo stanje u 21. veku, gde je zagarantovano pravo na lečenje svih – ostaju nemi. Doktor Milović ističe da su i privatne apoteke u Kosovskoj Mitrovici skoro prazne, da nema antibiotika, lekova za hipertenziju, kardiovaskularne bolesti, nema infuzionih rastvora.

Primer ljudskosti - Italijani sve prijatno iznenadili

To su potvrdili i brojni apotekari na severu Kosmeta. Da ipak nije sve „tako crno”, dr Milović kaže da je prethodne subote „18 italijanskih karabinijera u Odeljenju transfuzije dalo krv, a doneli su i ortopedska pomagala, na čemu su im rukovodstvo i zaposleni zahvalni. 

- U svom ovom nehumanom i nečovečnom postupanju, koje je inicirao Aljbin Kurti, iako mu je dobro poznato da se pored Srba ovde leče i Albanci, Turci, Goranci, Romi, muslimani, iznenadila nas je, ali i obradovala vest da se 18 italijanskih karabinijera javilo sa željom da budu davaoci krvi. Sami su se ponudili i došli - navodi dr Milović, koji kaže i da su nedavno stigle boce sa kiseonikom, preko ovlašćenog distributera, ali da ne može da kaže dokle će kiseonika da bude, jer je neophodan na svim odeljenjima ovog kliničkog centra. 

Srbi kao u getu - odsečeni od sveta,  bez lekova, namirnica, robe u prodavnicama, mobilnog i internet signala 

Prazne su i prodavnice prehrambene robe, a u rafovima nema namirnica srpskih proizvođača. Mleko, mlečne prerađevine, meso i delikatesi su sa deklaracijom iz Severne Makedonije i Hrvatske, a u nekim dućanima ima robe i iz zemalja Zapada. Od 14. juna, na severu Kosmeta, ali ni u drugim srpskim sredinama na Kosmetu, nema beogradske štampe, a skoro svakodnevno se ometa signal jedinog srpskog operatera mobilne i fiksne telefonije, koji pruža i usluge interneta – MTS DOO, koji je „ćerka” firma „Telekoma Srbija”. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike