KBC Kosovska Mitrovica u sve težoj situaciji: Bolnička apoteka skoro prazna, pacijente šalju u centralnu Srbiju

31.10.2023

10:27

0

Situacija do te mere dramatična da u KBC Kosovska Mitrovica obavljaju samo najhitnije operacije

KBC Kosovska Mitrovica u sve težoj situaciji: Bolnička apoteka skoro prazna, pacijente šalju u centralnu Srbiju
Copyright Kosovo onlajn printscreen

Jednostrana odluka Prištine o zabrani dopremanja robe s deklaracijom iz centralne Srbije, doneta pre pet meseci, najteže se odrazila na pacijente Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica, kaže zamenik direktora Dragiša Milović. Ni u privatnim apotekama nema lekova.

Milović je za današnju "Politiku" ocenio da je situacija do te mere dramatična da u KBC Kosovska Mitrovica obavljaju samo najhitnije operacije, jer je bolnička apoteka „skoro prazna“. Zbog nestašice medicinskog materijala pacijente šalju na lečenje u centralnu Srbiju.

- Sada će biti pet meseci otkako apelujemo na kosovske institucije, predstavnike međunarodne zajednice, na kancelarije ambasada u Prištini, na zemlje Kvinte, na Svetsku zdravstvenu ogranizaciju, ali odgovora nema. Ponašaju se kao da problem ne postoji, a pitanje je šta će biti ako ijedan život izgubimo zbog nečijeg hira - kazao je Milović.

Naveo je da su životi pacijenata ugroženi, jer KBC nema antibiotike, citostatike, kao i da su i privatne apoteke u Kosovskoj Mitrovici skoro prazne. On je ocenio potez Aljbina Kurtija, koji ih je i doveo u ovu situaciju, nečovečnim, pogotovo što se u toj bolnici leče i Srbi i Albanci, Turci, Goranci, Romi i drugi.

Milović je kao pozitivan primer istakao to što je 18 italijanskih karabinjera, pripadnika Kfora, prošle nedelje dobrovoljno dalo krv u tom KBC-u, kao i to što su doneli ortopedska pomagala.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike