Nedelja usred srede: Srbija pamti zločin u Goraždevcu, patrijarh na mrežama, preminuo Jaroslav Pap

18.08.2021

17:58 >> 19:42

0

Njegova svetost patrijarh Porfirije uzdrmao je javnost u Srbiji

Nedelja usred srede: Srbija pamti zločin u Goraždevcu, patrijarh na mrežama, preminuo Jaroslav Pap
Copyright 24sedam/Tanjug/MUP

Drama oko evakuacije srpskih državljana iz Avganistana, nakon što su talibani preuzeli vlast u toj zemlji.

Srbija je i ove godine odala počast tragično nastradaloj srpskoj deci u Goraždevcu, za čiju smrt niko nije odgovarao.

Njegova svetost patrijarh Porfirije uzdrmao je javnost u Srbiji, pošto je otvorio nalog na društvenim mrežama. Dok jedan deo javnosti podržava taj potez, ima i onih koji su u tome našli “greh”.

A prerano nas je napustio veliki fotoreporter, čije fotografije su obišle svet, Jaroslav Pap.

Evakuacija Srba

Situacija u Avganistanu, nakon što su talibani preuzeli vlast izazvala je humanitarnu krizu, jer su brojni strani državljani ostali zarobljeni u toj zemlji. Među njima je i troje državljana Srbije.

Marko Pribak i Aleksandar Cvejić, koji su zatražili evakuaciju iz Avganistana, uspešno su evakuacionim letom, napustili tu zemlju i bezbedno su sleteli u Taškent, potvrđeno je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

pročitajte još

U Ministarstvu kažu da se nastavljaju napori da se u najkraćem roku iz Avganistana evakuiše i treća državljanka Srbije, koja je zatražila evakuaciju, Milka Damjanović.

Sećanje na Goraždevac

U Goraždevcu u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice služen je parastos dečacima stradalim pre 18 godina na reci Bistrici, Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakiću, čije su živote rafalima presekli albanski ekstremisti.

Printscreen/Youtube, Kosovo Online

Otac ubijenog Pantelije, Milisav Dakić rekao je ovom prilikom da će pravdu čekati dok je živ.

Jedan od dečaka koji su 13. avgusta 2003. godine preživeo napad Đorđe Ugrenović i dalje se živo seća tog zločinačkog napada.

-Prošlo je puno godina i sve je ostalo u sećanju i neće se zaboraviti. Otišli smo da se rashladimo od letnjih vrućina i niko nije očekivao da će se tako nešto desiti. Nažalost Iva i Panto nisu preživeli. Mnogo nam je teško kada dođe 13, avgust, rekao je Ugrenović.

Printscreen/Instagram, buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Bogdanom Bukumirićem kojeg su Albanci, pre 18 godina, nedaleko od Goraždevca, teško ranili.

pročitajte još

Tada je petnaestogodišnji dečak Bogdan pogođen sa osam metaka, a Albanci i Međunarodna zajednica nikada nisu pronašli one koji su taj gnusni zločin počinili.

– Bogdan već godinama pokušava da se skući i kao predsednik Srbije verujem da ću imati snage, da mu na neki način, u tome pomognem. Takođe, obećao sam Bogdanu da ću razgovarati sa predstavnicima svih naših nadležnih organa da ponude dodatne nagrade za bilo kakva saznanja o jezivom zločinu sa Bistrice i da se potraga za zločincima ne prekida nikada, te da ubice znaju da dok su živi neće imati mira, naveo je predsednik Srbije.

Prekrajanje istorije

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije najoštrije je osudilo objavljivanje teksta u listu “Džeruzalem post” autora Davida Goldmana, koji, kako se navodi, obiluje netačnim i zlonamerno plasiranim podacima, ocenjuju da se ovaj tekst izdvaja po besprizornosti u moru tekstova nastalih na “talasu istorijskog revizionizma”.

U tekstu “Ovo sramotno ismevanje Holokausta mora odmah da prestane” australijski pisac Dejvid Goldman navodi da je spisak žrtava Jasenovca doktriniran, da je bilo između 2.500 i 4.500 žrtava, a da Srbija nema nikakve forenzičke dokaze da ih je bilo više.

Wikipedia

Kako se navodi, autor teksta vređa seni nevino stradalih žrtava jasenovačkog logora, ali i zdrav razum izraelskih i međunarodnih čitalaca, tvrdnjom da u tom najvećem koncentracionom logoru nacističke Nezavisne države Hrvatske nije pobijeno više od 4.500 žrtava.

pročitajte još

Tekst novinara Davida Goldmana uklonjen je u međuvremenu zahvaljujući reakciji Muzeja žrtava genocida, saopšteno je iz ove institucije.

Pretučen joj jedan Srbin na KiM

U Severnoj Mitrovici tri albanska mladića pretukla su M.D. (21) srpske nacionalnosti.

Kako se navodi u policijskom izveštaju, mladić je zadobio povrede po ruci i licu.

Severna Mitrovica, Youtube printscreen

Pretučeni mladić je prebačen u KBC Kosovska Mitrovica, gde su mu konstatovane lakše telesne povrede.

Kako je saopštila policija, privedene su tri osobe.

-Jedna od privedenih osoba je kosovski Albanac E.A. (1984) koji se nalazi na poternici zbog izdržavanja kazne zatvora, navodi se u saopštenju policije.

pročitajte još

Ovo je, inače, samo poslednji u nizu napada na Srbe na KiM.

Da podsetimo, Nikola Perić (23) iz novobrdskog sela Zebince, koji je pre nekoliko dana pretučen ispred svoje kuće dok je vraćao stoku sa ispaše, operisan je i pušten na kućno lečenje.

U centru Gračanice osvanuo je grafit tzv. UČK i to na dan kada se Srbija sa najdubljim bolom prisećala zločina u Goraždevcu, što bez sumnje predstavlja nastavak zastrašivanja Srba.

Temeljni ugovor

Javnost još nije upoznata sa detaljima novog Temeljnog ugovora, koji je crnogorska vlada uputila Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a istoričar Aleksandar Raković kaže da je razlika između prethodne verzije, koji je Zdravko Krivokapić odbio da potpiše u Beogradu, i nove pre svega u potpisnicima. U prethodnoj verziji su potpisnici trebalo da budu Crna Gora i SPC, a u novoj Crna Gora koju zastupa crnogorska vlada i SPC. Ono što, takođe, kako kaže, “bode oči” je član 13 u Krivokapićevom predlogu, a to je da nema jasnog izričitog blagoslova arhijera SPC za izgradnju verskih objekata, a ne pravoslavnih verskih objekata.

Dodaje da je to sasvim drugačije od prethodne verzije iz maja, gde je izričito bilo napisano da pravoslavni arhijer SPC u svojoj eparhiji ima izričit blagoslov za izgradnju pravoslavnih verskih objekata.

Patrijarh Porfirije, Milos Tesic/ATAImages

Ocenjuje da je nova verzija lošija, drugačija i da sa tim izmenama SPC ne može biti saglasna.

Patrijarh Porfirije pisao je premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću zbog odlaganja potpisivanja Temeljnog ugovora između SPC i Crne Gore i najavio da će o tome raspravljati posebna komisija, a d će konačni sud dati Sinod SPC.

pročitajte još

Deo pisma patrijarh Porfirije objavio je na Instagramu. Inače protekle nedelje podigla se prašina oko činjenice da je patrijarh Porfirije otvorio nalog na ovoj društvenoj mreži, a danas je SPC saopštila da je nalog patrijarha otvoren i na Fejsbuku. Kako je sam poglavar SPC objasnio, društvene mreže su krov sa koga se šalje Božija poruka.

Aplauz za srpske vatrogasce

A katastrofalni požari na grčkom ostrvu Evija imali bi mnogo teže posledice da nije bilo srpskih vatrogasaca. Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je dočekao na aerodromu helikoptersku jedinicu istakao je da tamo gde su bili srpski vatrogasci i piloti požar nije mogao da probije i ugrozi stanovništvo.

MUP Srbije

Dodao je da su se srpskim vatrogascima i pilotima obradovali i stanovnici Evije,
koji su iskreno zahvalni zato što je nekoliko sela i gradova spaseno samo
zahvaljujući angažovanju srpskih vatrogasca i pilota.

MUP Srbije

Grci u komentarima izražavaju veliku zahvalnost srpskim vatrogascima: Vi ste naša braća, hvala vam od srca“, „Klečimo pred vašom dobrotom“, „Naši heroji vatre“ –  samo su neki od komentara.

Svi vatrogasci-spasioci, koji su danima branili sela od požara na severnoj Eviji, i time stekli poverenje i zahvalnost meštana, dobili su od njih ikonu Bogorodice kao poklon.

Treća vakcina

Dopunska, treća (buster) doza vakcine protiv kovida 19 počela je da se daje u Srbiji.

pročitajte još

Pozivanje građana će se obaviti SMS i i-mejl porukama sa linkom koji će ih voditi na portal eUprave, gde će dobiti detaljnije informacije, saopšteno je iz Vlade Srbije. Svi vakcinisani građani će nakon 180 dana od primljene druge doze moći da prime treću (buster) dozu.

Na portalu eUprave će sami moći da vide da li spadaju u kategorije stanovništva kojima se preporučuje primanje treće doze vakcine.

Nezavisno od toga da li spadaju u grupu kojoj se preporučuje da primi treću doza, svako može primiti dopunsku dozu ukoliko to želi po isteku šest meseci od druge doze nakon dobijenog poziva od eUprave.

Bregoviću nagrada “Šaban Bajramović”

Trećeg dana Nišvila Goranu Bregoviću je dodeljena Gran-pri nagrada „Šaban Bajramović“ za fuziju džeza sa drugim pravcima. Pred mnogobrojnom publikom poznatom muzičaru priznanje je uručila Šabanova unuka Barbara.

– Nadam se da će muzičari poput Bregovića očuvati sećanje na mog dedu, rekla je Barbara.

Bregović se zahvalio na nagradi, a koncert je započeo jednom Šabanovom pesmom, nakon čega su usledili brojni hitovi.

Crveni tepih

Manifestacija sa najdužom tradicijom u Vrnjačkoj Banji, Festival filmskog scenarija, otvorena je na letnjoj pozornici “Danilo Bata Stojković“.

Festival u Vrnjačkoj banji / TANJUG / Nataša Lazarević

U prisustvu velikog broja gledalaca, po ugledu na festivale u Berlinu, Kanu i Rimu, ove godine prvi put je upriličen defile učesnika na crvenom tepihu.

pročitajte još

Festival su otvorili filmovi “Nečista krv: Greh predaka” i “Južni vetar 2: Ubrzanje“, kojima je ovo ujedno bila i srpska premijera.

Preminuo Jaroslav Pap

Svet novinarstva izgubio je poznatog i priznatog fotoreportera Tanjuga iz Novog Sada. Jaroslav Pap iznenada je preminuo u 65. godini.

Naš kolega je preminuo u lovištu „Kazuk“, u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje podunavlje“, u kojem je decenijama beležio veličanstvene slike prirode koje su obišle ceo svet. Tokom izuzetno bogate karijere, snimao je prevrat u Rumuniji krajem osamdesetih godina, ratna zbivanja u Istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu početkom devedesetih, kao i NATO bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine.

Ipak, njegova prva i prava fotoreporterska ljubav bila je snimanje prirode, pre svega u Vojvodini. Imao je više od 60 samostalnih izložbi, a bio je i osnivač Fotografskog pokreta „Foto lov“ koji okuplja, pre svega, mlade fotografe rešene da, kao i on, žive sa prirodom i u prirodi, a ne pored nje.

Uživajte u njegovim fotografijama.

Slavili i crno i crveno-beli

Dugo ovako dramatičan meč nije viđen u Humskoj ulici. Naime, fudbaleri Partizana, posle velike drame i dva povratka, boljim izvođenjem penala eliminisali su Soči i plasirali se u plej-of Lige konferencija – 2:2, penalima 4:2. Sutra uveče crno-beli igraće sa Santa Klarom na Azorskim ostrvima u prvoj utakmici plej ofa.

Slavili su i fudbaleri Crvene zvezde koji su pobedili Kluž u prvoj utakmici plej-ofa Lige Evrope (4:0), golovima Milana Pavkova, Aleksandra Kataija, El Fardu Bena i Mirka Ivanića. Na ovaj način, pred 22.482 gledalaca napravili su odličan posao uoči revanša u Rumuniji. A do tog meča, prvak Srbije će u Superligi odmeriti snage sa TSC-om.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike