Dragan Bjelogrlić za 24sedam: Još uvek nismo spremni da se suočimo sa gresima naših predaka (VIDEO)

22.07.2021

13:21 >> 15:46

0

Mislim da je nečista krv i usud koji nosimo tu i dalje. Moja generacija je mislila da je generacija pre nas sa tim završila, očigledno ni moja nije, a prati?

Dragan Bjelogrlić za 24sedam: Još uvek nismo spremni da se suočimo sa gresima naših predaka (VIDEO)
Copyright Dragan Bjelogrlić, film "Nečista krv"/Promo/This and That produkcija

Publiku Festivala evropskog filma Palić večeras očekuje premijera filma “Nečista krv – greh predaka” u kojoj glavnu ulogu Hadži Trifuna tumači Dragan Bjelogrlić.

Na današnjoj konferenciji, Bjelogrlić je istakao da je ovo svakako jedna od njegovih zanimljivijih uloga, te da kada je dobio scenario da pročita, video je da se radi o jednoj izuzetno kompleksnoj priči i ulozi.

– Nisam mnogo razmišljao. U trenutku kad sam pročitao poslednju stranicu, znao sam da ću da prihvatim to da igram. Nije bilo nikakve dileme – kazao je glumac.

O liku Hadži-Trifuna, istakao je da mu je najzanimljivije to što je u pitanju čovek koji sve vreme pokušava da sredi situaciju, da vuče poteze koji će učiniti dobro i njemu i ljudima oko njega, a sve radi pogrešno.

Dragan Bjelogrlić / Promo / Igor Irge

– To me je jako podsetilo na naš mentalitet. Shvatio sam, kao i mnogo puta do sad, da su svi naši pisci još davno ispričali priče o nama, da mi živimo živote onih pre nas. Ovde je mentalitet i taj neki usud koji nosimo toliko jak i ukorenjen u nama, da sam ja razne Hadži-Trifune imao prilike da upoznam i lično, a nažalost pamtimo ih i iz naše dalje i bliže istorije – kazao je Bjelogrlić.

Upitan koje karakteristike nosi njegov lik, glumac je rekao:

– Ono što sam se ja trudio kod Hadži Trifuna je da pokušam da iz njegove vizure opravdam svaki njegov korak. Taj čovek je napravio mnogo grešaka, a ja sam se trudio da dam razlog za svaku tu grešku, tako da bih na kraju bio zadovoljan ako bi se ljudi, gledajući taj lik, saživeli sa njim i pomislili šta bi oni radili da su u njegovim cipelama – ističe i dodaje:

Dragan Bjelogrlić, film “Nečista krv” Promo/Fame Solutions

– Hadži Trifun je žrtva pre svega svog položaja koji je sam sebi nametnuo i za koji se izborio. Sam sebi je dao ulogu gazde – da odlučuje o svemu i da bude vlasnik života i smrti, a kada je odlučio da reši sve sam – tu je početak njegovog kraja.

Na pitanje našeg portala kada ćemo i na koji način okajati grehe naših predaka i da li je taj najveći greh koji nosimo upravo nečista krv, Bjelogrlić je podsetio na pisanja Arčibalda Rajsa.

– Bukvalno sve što je taj čovek napisao kada biste izvukli iz konteksta videlo bi se da sve to možete da primenite na ovo vreme. Sada se suočavamo sa rodnom ravnopravnošću i sa položajem naših žena u društvu – zato ovaj film dolazi u pravo vreme. Bora Stanković je pisao o tome još tada, a da li su svi obratili pažnju na to da je Koštana imala 13 godina, a gazda Mitke blizu 60 – kaže i zaključuje:

– Mislim da je nečista krv i usud koji nosimo tu i dalje. Moja generacija je mislila da je generacija pre nas sa tim završila, očigledno ni moja nije, a pratiće nažalost i ove što dolaze. Ostaje nam samo da se nadamo da će se desiti neko čudo jer mi sami očigledno nismo sposobni i bojim se da nismo spremni da se suočimo sa gresima prošlosti i predaka.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike