Državna ceremonija povodom Vidovdana u Kruševcu: Ministar Gašić položio venac na Spomenik kosovskim junacima

28.06.2023

12:29

0

Autor: I.K.

Ceremoniju polaganja venaca predvodio je ministar Nikola Selaković

Državna ceremonija povodom Vidovdana u Kruševcu: Ministar Gašić položio venac na Spomenik kosovskim junacima
Copyright MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić danas je, povodom obeležavanja 634. godišnjice boja na Kosovu i Vidovdana, u pratnji najvišeg rukovodstva Ministarstva unutrašnjih poslova i komandanata jedinica policije, položio venac na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu gde se obeležava i godišnjica od osnivanja ove nekadašnje srpske prestonice.

Državnu ceremoniju polaganja venaca koju organizuje Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova predvodio je Nikola Selaković ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministar Gašić je sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova učestvovao u litiji koja se kretala od Crkve Lazarice ka Spomeniku gde je održan pomen kosovskim junacima.

Spomenik kosovskim junacima otkrio je 1904. godine kralj Petar Prvi Karađorđević povodom stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, a kamen temeljac je deceniju i po ranije postavio kralj Aleksandar Obrenović u sklopu obeležavanja pet vekova od Kosovske bitke.

 

Vidovdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku knezu Lazaru i svim srpskim mučenicima koji su poginuli u Boju na Kosovu 1389. godine, crveno je slovo u crkvenom kalendaru SPC.

U porti manastira Gračanica patrijarh srpski Porfirije danas je na Vidovdan služio svetu arhijerejsku liturgiju i parastos za sve poginule srpske heroje od 1389. godine.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike