"Kosovka devojka" samo danas u Konaku kneginje Ljubice: Najpoznatija slika srpske istorije pred posetiocima

28.06.2023

08:00

0

Jedno od najpoznatijih dela Uroša Predića

"Kosovka devojka" samo danas u Konaku kneginje Ljubice: Najpoznatija slika srpske istorije pred posetiocima
Slika "Kosovka devojka" - Copyright Wikipedia/Uroš Predić 1919

Povodom Vidovdana, od 10 do 18 časova u Konaku kneginje Ljubice posetioci će moći da vide najpoznatiju sliku srpske istorije, čuvenu "Kosovku devojku", delo Uroša Predića.

Ikonična slika, delo koje svi prepoznaju, čuva se u Muzeju grada Beograda i važi za simbol naše nacije.

Jednu od najpoznatijih slika u istoriji srpske umetnosti i kulture "Kosovku devojku" naslikao je čuveni slikar Uroš Predić (1857–1953).

Promo/Muzej grada Beograda
 

Poreklom je bio iz Orlovata, a školovao se na Likovnoj akademiji u Beču. Stvaralaštvo Uroša Predića obeležili su brojni portreti, dela istorijske tematike, prizori iz svakodnevnog života Banaćana, kao i crkveno slikarstvo.

Porudžbina Kola srpskih sestara

Sliku "Kosovka devojka" poručilo je Kolo srpskih sestara, žensko društvo osnovano 1903. godine u Beogradu, koje se bavilo humanitarnim radom. Članice društva su bile veoma aktivne tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata kao dobrovoljne bolničarke koje su pružale pomoć i negu ranjenim borcima.

Nastala je na osnovu crteža iz 1914. godine, a kao inspiracija za sliku Urošu Prediću poslužila je narodna pesma "Kosovka devojka", koju je smatrao jednom od najlepših u istoriji srpske književnosti.

Promo/Muzej grada Beograda
 

Predić je naslikao idealizovani prikaz epske junakinje, Kosovke devojke, koja „vida rane smrtno pogođenom Orloviću Pavlu“. Ona je predstavljena kao nevesta Toplice Milana, čija je supruga trebalo da postane nakon njegovog povratka iz boja. Međutim, pošto je junak izgubio život u borbi, Kosovka devojka je postala ožalošćena verenica, koja nakon bitke luta bojnim poljem u potrazi za verenikom, neguje i okrepljuje preživele.

Kosovka devojka kao prva bolničarka

S obzirom na to da je nastala u vreme Prvog svetskog rata, slika se može se tumačiti kao univerzalna scena stradanja u ratno vreme, a Kosovka devojka kao prva bolničarka.

Promo/Galerija Matice srpske
 

Na taj način, Predić je naslikao opšteljudsku tragediju koja prati sve velike ratne sukobe, a u likovima Kosovke devojke i Orlovića Pavla prikazao je srpski narod i njegove patnje u ratu.
Slika je ubrzo nakon nastanka stekla veliku popularnost i bila štampana na razglednicama koje su prodavane u humanitarne svrhe. Otkupljena je od knjižarskog preduzeća „Polet“ 1940. godine i od tada se čuva u Muzeju grada Beograd.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike