Vidovdan – najvažniji srpski praznik: Simbol hrabrosti i otpora kroz vekove

28.06.2023

08:00

0

Vidovdan je postao simbol kontinuiteta postojanja srpskog naroda i građenja njegovog identiteta kroz vekove

Vidovdan – najvažniji srpski praznik: Simbol hrabrosti i otpora kroz vekove
Copyright Profimedia

Vidovdan predstavlja jedan od najvažnijih datuma u kolektivnoj svesti srpskog naroda. Ovaj dan ima duboko ukorenjeno značenje koje prevazilazi verski kontekst i obuhvata istorijske događaje, tradiciju, žrtve i ratove.

Vidovdan je postao simbol kontinuiteta postojanja srpskog naroda i građenja njegovog identiteta kroz vekove.

Ekipa našeg portala izdvojila je neke od najznačajnih događaja koji su se odigrali na ovaj sudbonosan dan.

Kosovski boj 1389. godine: Simbol hrabrosti i otpora

Jedan od najznačajnijih događaja koji se vezuje za Vidovdan je Kosovski boj, odigran 15. juna 1389. godine (po starom kalendaru). Ova bitka predstavlja simbol hrabrosti i otpora srpskog naroda.

Wikipedia
 

Srpske snage su predvodili knez Lazar Hrebeljanović i njegovi srodnici i saveznici, dok se na čelu turske vojske nalazio sultan Murat I sa sinovima Jakubom i Bajazitom.

Tajna konvencija Srbije i Austrougarske 1881. godine: Potčinjenost i nezavisnost

Na Vidovdan 1881. godine potpisan je ugovor između Srbije i Austrougarske poznat kao Tajna konvencija. Ovom konvencijom Srbija se obavezala da neće zaključivati političke ili ekonomske ugovore sa drugim zemljama bez prethodnog odobrenja Austrougarske.

Wikipedia
Kralj Milan Obrenović

Kao rezultat potpune potčinjenosti Beču, srpska država i dinastija Obrenovića su dobile međunarodno priznatu nezavisnost kao kraljevina.

Bregalnička bitka 1913. godine: Vidovdansko praznovanje i uvod u rat

Iako se Bregalnička bitka nije dogodila baš na Vidovdan, dovodi se u vezu sa ovim datumom jer se odigrala nekoliko dana kasnije, 30. juna 1913. godine, dok je još uvek trajalo vidovdansko praznovanje.

Tokom ove bitke, Bugari su izvršili napad na srpske snage na području Bregalnice, što je bio uvod u Drugi balkanski rat.

Sarajevski ili Vidovdanski atentat 1914. godine: Okidač za Prvi svetski rat

Jedan od najznačajnijih događaja vezanih za Vidovdan je Sarajevski ili Vidovdanski atentat koji se dogodio 28. juna 1914. godine u Sarajevu u Bosni i Hercegovini.

Wikipedia
Gavrilo Princip

Gavrilo Princip, član organizacije "Mlada Bosna", ubio je austrougarskog prestolonaslednika nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

Ovaj atentat je imao političke motive i bio je pokušaj odvajanja Bosne i Hercegovine od Austrougarske i ujedinjenja u Veliku Srbiju ili Jugoslaviju. Ovaj događaj je direktno doveo do izbijanja Prvog svetskog rata kada je Austrougarska dala ultimatum Srbiji.

Versajski sporazum 1919. godine: Kraj Prvog svetskog rata

Versajski sporazum, koji je označio kraj Prvog svetskog rata, potpisan je takođe 28. juna 1919. godine - istog dana kada se desio Sarajevski atentat koji je bio povod za izbijanje rata. Ovaj sporazum je postavljan kao osnova za uređivanje međunarodnih odnosa nakon rata.

Wikipedia
 

Vidovdanski ustav SHS 1921. godine: Zajednički život slovenskih naroda

Nakon Prvog svetskog rata, 28. juna 1921. godine potpisan je Vidovdanski ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (kasnije Jugoslavije). Ovaj ustav predstavljao je najviši pravni akt zemlje i označio je početak perioda zajedničkog života slovenskih naroda na istom prostoru.

Na Gazimestanu na Kosmetu obeležena 600-godišnjica Kosovske bitke 1989. godine

Ovaj događaj je privukao više stotina hiljada ljudi, a centralni trenutak skupa bio je govor tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Milošević je izneo stavove o ugroženosti srpskog naroda na Kosmetu i pozvao na jedinstvo i očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije.

Profimedia
 

Ovaj događaj je doživljen kao politički i nacionalni skup, a govor Slobodana Miloševića smatran je ključnim trenutkom u političkom i nacionalnom buđenju Srbije tog vremena. Njegove reči su podržavale ideju o odbrani srpskog naroda na Kosmetu i pojačavale nacionalnu svest i identitet.

Obeležavanje 600-godišnjice Kosovske bitke na Gazimestanu ostalo je upamćeno kao jedan od najvećih i najmasovnijih događaja u istoriji Srbije. On je imao snažan simbolički značaj i uticao na političke i nacionalne tokove u zemlji, doprinoseći daljoj polarizaciji i tenzijama na Balkanu.

Slobodan Milošević izručen Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu 2001. godine

Godine 2001. desio se još jedan značajan događaj u vezi sa bivšim predsednikom Jugoslavije Slobodanom Miloševićem. Naime, Milošević je izručen Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, čime je postao prvi šef države koji je predat ovom međunarodnom sudu.

Odluka o izručenju doneta je nakon što su međunarodni pravosudni organi pokrenuli postupak protiv Miloševića i izdali nalog za njegovo hapšenje. Nakon hapšenja u Beogradu, Milošević je prebačen u pritvorski centar Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu.

Miloševiću je kasnije suđeno pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, ali je preminuo u pritvoru 2006. godine, pre nego što je suđenje okončano.

Svaki od ovih događaja ima svoje specifično mesto u istoriji Srbije i simbolizuje važne trenutke i odluke koje su oblikovale srpski narod i njegovu identifikaciju. Vidovdan i njegovi događaji ostaju trajna inspiracija za dalje razumevanje i proučavanje srpske istorije i tradicije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike