Osmi dan protesta na severu Kosmeta: Građani zahtevaju da se pripadnici tzv. kosovske policije povuku iz opština

03.06.2023

09:25

0

U opštinskim zgradama su i dalje pripadnici tzv. kosovske policije i specijalci

Osmi dan protesta na severu Kosmeta: Građani zahtevaju da se pripadnici tzv. kosovske policije povuku iz opština
Copyright Tanjug/Dopisništvo KIM

Na Kosovu i Metohiji noć je protekla mirno, a ispred opštinskih zgrada u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu jutros je okupljen manji broj građana.

U opštinskim zgradama su i dalje pripadnici tzv. kosovske policije i specijalci, koje obezbeđuju vojnici Kfora raspoređeni oko zgrada opština. Između pripadnika međunarodne mirovne misije i građana su bodljikava žica i metalna ograda na koju su građani postavili srpske zastave.

U Zvečanu su pripadnici Kfora raspoređeni i na pet prilaznih tačaka gradu, kako bi sprečili prolazak specijalaca u blizini građana koji protestuju.

Tanjug/Dopisništvo KIM
 

To je bio jedan od zahteva Srpske liste u cilju sprečavanja eventualnih incidenata.

Građani na protestima u tri opštine zahtevaju da se pripadnici takozvane specijalne policije povuku iz opština na severu Kosova i da novi gradonačelnici izabrani 23. aprila na izborima koje su Srbi bojkotovali, ne ulaze u opštinske prostorije.

Takođe, zahtevaju oslobađanje Srba uhapšenih tokom protesta u Zvečanu 29. maja, kada je zbog nasilnog ulaska albanskih gradonačelnika u zgrade opština na severu došlo do sukoba između tzv. kosovske policije i pripadnika Kfora sa građanima.

Tanjug/Dopisništvo KIM
 

Osnovne i srednje škole i dalje ne rade, a školska godina se završava za tri dana.

Osnovne škole u Leposaviću i Zvečanu se nalaze u blizini opština, dok je Srednja škola u Zvečanu spojena sa zgradom opštine, koja je okružena bodljikavom žicom.

U Zvečanu su pripadnici Kfora raspoređeni i na pet prilaznih tačaka gradu, kako bi sprečili prolazak specijalaca u blizini građana koji protestuju. To je bio jedan od zahteva Srpske liste u cilju sprečavanja eventualnih incidenata.

Tom prilikom povređeno više od 50 Srba i preko 20 pripadnika međunarodne mirovne misije.

Od Srba uhapšenih posle sukoba u Zvečanu, dvojica su i dalje u pritvoru.

Mali broj Srba izašao na Zadušnice

Tanjug/Dopisništvo KIM
 

Mali broj Srba obišao je danas na Zadušnice gradsko groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice, većinski naseljenom albanskim stanovništvom.

- Ovde su mi sahranjeni otac i majka, ali i cela porodica moga supruga - kaže za Tanjug jedna stanovnica severnog dela Kosovske Mitrovice u kome živi većinski Srbi.

Ponovo je tužna slika dočekala Srbe koji su se samostalnim prevozom organizovali da posete spomenike svojih predaka. Na svakom koraku vidljivo su oskrnavljeni spomenici srpskih grobova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike