Peti dan protesta na severu Kosmeta: Obratili se radnici opštine, srednje škole i rudnika Trepča (VIDEO)

02.06.2023

08:23 >> 11:12

0

Ispred zgrade Opštine, iako u manjem broju, i dalje se nalaze pripadnici Kfora

Peti dan protesta na severu Kosmeta: Obratili se radnici opštine, srednje škole i rudnika Trepča (VIDEO)
Copyright Tanjug/Dopisništvo KIM

U Zvečanu se i ovog jutra okupio veliki broj građana kako bi izrazili protest zbog upada specijalnih jedinica policije tzv. države Kosovo pre sedam dana u zgradu Opštine.

Već sada je nekoliko stotina ljudi prisutno i taj broj se konstantno povećava.

Ispred zgrade Opštine, iako u manjem broju, i dalje se nalaze pripadnici Kfora. Za sada je svega desetak vojnika iza ograde koja ih razdvaja od okupljenih građana.

Građana su jutros istakli i transparente na kojima piše: "Zašto mi Kurti snajperom nišani dete?", "Mi nismo kriminalci, samo hoćemo slobodu", "Nećete nas oterati iz naše kuće", "Svi smo mi Radoš i Dušan" i "Hoćemo mir, a ne suzavac i šok bombe". 

Ispred zgrade Opštine parkirano je nekoliko oklopnih vozila specijalne policije, a situacija je mirna.

Obratili se radnici opštine, srednje škole i rudnika Trepča

Radnici opštine, srednje škole i flotacije rudnika Trepča iz Leposavića obratili su se danas građanima okupljenim u velikom broju u Zvečanu, na protestu sa zahtevom povlačenja tzv. kosovskih specijalaca i albanskog gradonačelnika iz zgrade opštine. 

Oni su na današnjem protestu ukazali da već nekoliko dana ne mogu da obavljaju svoj posao. 
Đaci osnovnih i srednjih škola ne pohađaju nastavu od ponedeljka, a školska godina se završava za nekoliko dana.

Protest i u Leposaviću

Meštani najsevernije opštine Leposavić i jutros su izašli na miran protest, a prethodna noć protekla je mirno.

Američki vojnici Kfora jutros su zamenili italijane, iza njih su i dalje oklopna vozila specijalne jedinice Kosovske policije.

Ispred opštinske zgrade i dalje je postavljena metalna ograda i dupla bodljikava žica.

Đaci ni danas nisu u školskim klupama, jer se zgrada opštine u kojoj je specijalna jedinica Kosovske policije nasilno uselila gradonačelnika prošlog petka nalazi na putu do osnovne i srednje škole. I maturanti su ove godine uskraćeni za defile i zabavu u najlepšem periodu svog života. Blokirani su i pogoni radnicima Flotacije "Trepča" te su tako ostali i bez proizvodnje od koje, kako su kazali, primaju plate. 

Podsetimo, zbog upada tzv. specijalnih jedinica kosovske policije i albanskih samozvanih gradonačelnika u zgrade opština, Srbi u tri opštine na severu KiM protestuju već pet dana.

Mirne demonstracije u jednom trenutku prerasle su u sukob i okršaj sa tzv. kosovskom policijom i jedinicama KFOR-a, u kojima je povređeno na desetine ljudi. 

Prvi put, međunarodna zajednica osudila je jasno i glasno Prištinu za eskalaciju sukoba svojim jednostranim potezima. Osim ovog incidenta, Srbi su i u Zvečanu, Zubinom potoku i Leposaviću tri dana mirno i dostojanstveno protestuju, ne ugrožavajući nikoga, tražeći samo da budu ispoštovana njihova osnovna ljudska prava i prava na život.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike