Nemački poslanik poručio: Kosmet je Srbija, NATO bombardovanje je bilo nepravda!

02.06.2023

11:15

1

Priznanje Kosova je bila greška, kao i jednostrana podrška Zapada Prištini, rekao je Bistron

Nemački poslanik poručio: Kosmet je Srbija, NATO bombardovanje je bilo nepravda!
Copyright Printscreen/Youtube

Portparol za spoljnopolitička pitanja Alternative za Nemačku (AfD), poslanik u Bundestagu Petr Bistron poručio je da je priznanje tzv. države Kosovo bila greška, kao i jednostrana podrška Zapada Prištini.

Bistron je u intervjuu za Kosovo onlajn ocenio kao neprikladan pokušaj kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Srbe prikaže kao „vazale Rusije“, a Albance kao žrtve, dodajuću da njegov „etnocentrični šovinizam“ ne bi trebalo tolerisati u Evropi.

Printscreen / Youtube / KO Live
 

Kako biste ocenili aktuelnu političku situaciju na Balkanu?

AfD je izuzetno zabrinuta zbog eskalacije nasilja. Uprkos masovnom vojnom prisustvu međunarodne zajednice, konfliktii između kosovskih Albanaca i Srba nisu rešeni u protekle 24 godine. Priznanje Kosova je bila greška, kao i jednostrana podrška Zapada Prištini.

Kako ocenjujete postupke premijera tzv. države Kosovo Aljbina Kurtija?

Kurtijev pokušaj da demonizuje Srbe i prikaže ih kao vazale Rusije, a Albance na Kosovu kao žrtve je neprikladan. Međutim, to odgovara uobičajenom narativu u zemljama u kojima dominiraju SAD: svako ko stane na put američkim interesima trenutno se diskredituje kao agent Moskve. Etnocentrični šovinizam koji praktikuje Kurti ne bi trebalo tolerisati na evropskoj političkoj sceni, a kamoli da ga podržava bilo koja evropska vlada.

Koja je vaša poruka Srbima na Kosovu i Metohiji?

Savetujem uzdržanost na protestima i istovremeno nepopustljivost u političkim zahtevima. U pravu su. NATO bombardovanje Jugoslavije bilo je nepravda. Nasilno otcepljenje pokrajine Kosovo od teritorije Jugoslavije bilo je nepravda. Nešto što je stvoreno iz nepravde ne može dugo da opstane. Ostanite dosledni. Kosovo je Srbija.

Printscreen/Youtube
 

Da li je i dalje moguć nastavak dijaloga u sadašnjim okolnostima? Nije li dijalog propao jer 10 godina nakon Briselskog sporazuma Priština nije sprovela svoje obaveze, pre svega Zajednicu srpskih opština?

U principu, dijalog je uvek moguć. Međutim, dijalog na Kosovu, pod posredovanjem EU, može se smatrati neuspehom, jer Priština sporazume koji su postignuti nije poštovala i sprovodila. EU se još jednom pokazala nemoćnom. Sasvim je jasno da Srbi žele Zajednicu srpskih opština kao svojevrsnog garanta svojih prava. Bez ovog udruženja biće teško voditi pregovore. EU mora da smisli novu strategiju i, ako je potrebno, pribegne sankcijama. Ne može proći bez posledica da Priština deset godina odbija da poštuje postignute dogovore, kao u slučaju ZSO.

Francuski predsednik Emanuel Makron, pa i SAD, su osudili postupke Prištine i jasno rekli da je samo Kurti odgovoran za novu eskalaciju. Zašto Nemačka ćuti?

Francuzi imaju suštinski drugačiji pogled na Balkan od nemačke vlade. Francuzi su protiv proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana, Nemci to guraju, kolika god bila cena. U Berlinu ljudi često zatvaraju oči pred stvarnošću, jednostavno ignorišući činjenice koje se ne uklapaju u koncept. Svima je jasno da je region i dalje bure baruta, a takvo je nekada izazvalo svetski rat. Ali u Berlinu se "bunca" oko „smirivanja situacije“. Sada vidimo koliko je „mirna” situacija...

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike