“Uvek sam podržavao Srbiju i bio protiv nezavisnosti Kosova”: Zeman poslao jasnu poruku posle sukoba u južnoj srpskoj pokrajini

01.06.2023

13:22

0

Autor: M. I.

Uvek sam Kosovo smatrao terorističkom zemljom, rekao je Zeman

“Uvek sam podržavao Srbiju i bio protiv nezavisnosti Kosova”: Zeman poslao jasnu poruku posle sukoba u južnoj srpskoj pokrajini
Miloš Zeman - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Nekadašnji predsednik Češke, Miloš Zeman, oglasio se povodom sukoba na severu Kosova i Metohije. On je, u intervjuu za češki Parlamentarni list rekao da je “uvek bio na srpskoj strani”.

- Uvek sam podržavao Srbiju, uvek sam Kosovo smatrao terorističkom zemljom i uvek sam bio protiv priznavanja nezavisnosti Kosova. Kao predsednik odbio sam da imenujem ambasadora na Kosovu, što je pre mene odbio i Vaclav Klaus. Činjenica da neki lideri, uključujući i bivšeg predsednika Tačija, stoje pred sudskim sudom u Hagu samo dokazuje opravdanost mojih tadašnjih kritika – rekao je Zeman.

AP Photo/Darko Vojinović
 

Podsetimo, zbog upada tzv. specijalnih jedinica kosovske policije i albanskih samozvanih gradonačelnika u zgrade opština, Srbi u tri opštine na severu KiM protestuju već tri dana. 

Mirne demonstracije u jednom trenutku prerasle su u sukob i okršaj sa tzv. kosovskom policijom i jedinicama KFOR-a, u kojima je povređeno na desetine ljudi. 

Prvi put, međunarodna zajednica osudila je jasno i glasno Prištinu za eskalaciju sukoba svojim jednostranim potezima. Osim ovog incidenta, Srbi su i u Zvečanu, Zubinom potoku i Leposaviću tri dana mirno i dostojanstveno protestuju, ne ugrožavajući nikoga, tražeći samo da budu ispoštovana njihova osnovna ljudska prava i prava na život.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike