Brojni susreti predsednika Vučića u Moldaviji sa svetskim zvaničnicima: Srbija će dati svoj doprinos svim ključnim temama

01.06.2023

11:11 >> 15:04

0

Autor: I.K.

Vučić učestvuje na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u moldavskoj prestonici Kišinjevu

Brojni susreti predsednika Vučića u Moldaviji sa svetskim zvaničnicima: Srbija će dati svoj doprinos svim ključnim temama
Predsednik Srbije sa predsednicom Moldavije - Copyright AP Photo/Andreea Alexandru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Moldaviju, gde učestvuje na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u moldavskoj prestonici Kišinjevu, koji okuplja sve najviše zvaničnike država Evropske unije i evropskog kontinenta. 

Tokom samita u Kišinjevu predsednik Vučić će učestvovati i na Okruglom stolu evropskih lidera o energetici i povezivanju, a planiran je i niz susreta predsednika Srbije sa svetskim zvaničnicima.
Među njima su predsednik Francuske Emanuel Makron, kancelar Nemačke Olaf Šolc, kancelar Austrije Karl Nehamer, predsednik Vlade Republike Češke Petr Fijala, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kao i visoki predstavnik EU za spolјnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. 

Vučić je najavio da se lideri bave pitanjima mira i bezbednosti, energetske otpornosti, jačanjem stabilnosti i prosperiteta u Evropi.

-Ponosam sam što ovde predstavljam našu zemlju, jer će se naš glas slušati i čuti. Srbija će dati svoj doprinos svim ključnim temama, kao ozbiljna država i partner, što smo do sada toliko puta pokazali.

Predsednik Vučić sastao se već danas u Kišinjevu sa srpskom članicom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović, predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu, predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim i premijerom Albanije Edijem Ramom.

Tema razgovora bila su aktuelna dešavanja i dalji koraci koji bi doprineli nalaženju rešenja za sadašnju tešku i ozbiljnu situaciju.

"Mi u regionu najbolje znamo koliko je bitno da zajednički uložimo svaki napor kako bismo sačuvali teško stečeni mir i stabilnost. Razgovarali smo o aktuelnim dešavanjima i daljim koracima koji bi doprineli nalaženju rešenja za sadašnju tešku i ozbiljnu situaciju, sa nadom da će razum prevladati, za dobrobit svih", napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

 

 

Predsednik Vučić sasatao se i sa saveznim kancelarom Republike Austrije Karlom Nehamerom u Kišinjevu na marginama Samita Evropske političke zajednice.

 

 

Tokom Samita predsednik Vučić sastao se i sa predsednikom Vlade Velikog vojvodstva Luksemburga Gzavijeom Betelom kome je zahvalio na podršci koju njegova zemlja pruža Srbiji na evropskom putu.

-Razgovarali smo o situaciji na KiM i saglasili se da što pre treba naći rešenje za aktuelnu krizu u cilju očuvanja mira i stabilnosti, poručio je Vučić.

 

 

 

Sa novoizabranim predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, predsednik Vučić imao je dobar susret, tokom kojeg su razmenili mišljenja o budućnosti regiona, aktuelnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, ali i o perspektivama za jačanje saradnje između dve zemlje.

 

 

Sa predsednikom Vlade Kraljevine Holandije Markom Ruteom, predsednik Srbije je razgovarao o aktuelnim izazovima na Kosovu i Metohiji, regionu Zapadnog Balkana, evropskom putu Srbije, ali i bilateralnim odnosima i jačanju političkog dijaloga i intenziviranju ekonomske saradnje.

 

Predsednik Srbije sastao se i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen te joj zahvalio na svemu što radi u cilju povezivanja zemalja regiona i pridruživanja Zapadnog Balkana EU, kao i na tome što delie istu posvećenost zajedničkoj budućnosti, miru i stabilnosti.

 

Predsednik Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sančesom tokom Samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu.

-Sa iskrenim prijateljem Srbije o složenoj situaciji na Kosovu i Metohiji, modalitetima za rešavanje najnovije krize, ali i o EU putu Srbije, regionu Zapadnog Balkana i drugim važnim pitanjima. Zahvalan sam na podršci, razumevanju i uvažavanju stavova Srbije, kao i na nepokolebljivom i doslednom poštovanju principa međunarodnog prava, poručio je Vučić posle susreta. 

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike