Vučić u Moldaviji: Nadam se i verujem da ćemo svi zajedno uspeti da deeskaliramo situaciju, Srbija će uraditi sve da se to dogodi

01.06.2023

10:07

0

Autor: I.K.

Predsednik Srbije obratio se medijima pre početka zvaničnih susreta i sastanaka

Vučić u Moldaviji: Nadam se i verujem da ćemo svi zajedno uspeti da deeskaliramo situaciju, Srbija će uraditi sve da se to dogodi
Copyright AP Photo/Vadim Ghirda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je otputovao u Moldaviju, gde će učestvovati na Samitu Evropske političke zajednice u moldavskoj prestonici Kišinjevu, obratio se medijima pre početka zvaničnih susreta i sastanaka.

Na pitanje novinara da li reakcija zapada upućuje da oni menjaju stav o KiM, Vučić je rekao da zapadne države ne menjaju kurs, ali da je jasno ko je kriv.

-Strateški se ništa posebno u njihovom odnosu prema Kosovu i prema situaciji u regionu neće promeniti. Ono što je dobro, bar su nas čuli, kada neko preteruje i provocira srpski narod prvi put je naišlo na stvarnu američku osudu i nadam se da će naići i na osudu Evropljana. Očekujem dolazak EU I SAD izaslanika Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara u Beograd. Problem je ovo što se se pre tri dana događalo, a predvideli smo i nismo mogli da sprečimo, problem je kada vidite da ide u lošem smeru, a ne može da se spreči jer sa jedne strane postoji neodgovornost... rekao je predsednik Vučić.

 

 

On je istakao da se nada da ćemo svi zajedno uspeti da deeskaliramo situaciju i sačuvamo mir i stabilnost i veruje da ćemo uspeti u tome...

-Šta da bude prvi korak da se smiri situacija? Garantujem jednu stvar. Srbija će uraditi sve da se to dogodi, mi pozivamo Srbe da protestuju mirno, oni žele da vide leđa specijalne policije prema sporazumu i tada verujem da će to biti najbolji korak da se smiri situacija... Posle toga mislim da ćemo imati snage da se vratimo dijalogu... rekao je Vučić.

On je napomenuo da će se na predstojećem skupu sastati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i da će to biti veoma važan razgovor sa Srbiju.

-Uvek sam bio lider koji čuva mir i stabilnost u celom regionu, naglasio je Vučić. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike