Predsednik Vučić o napadu na Srbe u Zvečanu: Poručio Kvinti - "Obuzdajte svoje čedo, nećemo dozvoliti pogrom našeg naroda"

29.05.2023

19:50

0

Odmah nakon obraćanja, predsednik Srbije zaputiće se na administrativnu liniju

Predsednik Vučić o napadu na Srbe u Zvečanu: Poručio Kvinti - "Obuzdajte svoje čedo, nećemo dozvoliti pogrom našeg naroda"
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima povodom najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Odmah nakon obraćanja, predsednik Srbije zaputio se na administrativnu liniju.

Vučić: Srbe su sačekali vojnici KFOR-a i bodljikava žica

Predsednik je rekao da smo mesecima govorili da Aljbin Kurti ima samo jednu želju - da izazove sukobe na KiM, da dovede do krvoproliće ceo region, malo ko je želeo da čuje istinu i da razume suštinu.

- U poslednja tri dana i ćorav i politički nepismen mogao je da razume šta je bilo spremano za danas. Sve u organizaciji Aljbina Kurtija kako bi došlo do sukoba Srba i NATO-a, a on koji je jedini odgovoran želi da pere Pilatovske ruke i da tvrdi da to nema veze sa njim - rekao je Vučić.

- Srbe su sačekali vojnici KFOR-a, bodljikava žica - rekao je Vučić.

Tanjug
 

Predsednik kaže da je KFOR pustio Kurtijeve "gradonačelnike" da uđu u zgrade Opštine, a onda su njih "štitili od Srba", umesto da su uradili obrnuto.

- Ovaj lažni gradonačelnik još se nalazi u Opštini Leposavić - kaže predsednik.

- Dva vozila ROSU ostala su okružena Srbima na koje je srpski naslov okačio zastavu i ispisao 4 slova S ali nikakvo nasilje nisu sprovodili. Nakon nekoliko sastanaka predstavnika Srba i KFOR-a, Srbi su predložili da KFOR zameni ROSU specijalcima a da KFOR može da ostane. Srbima nije smetao KFOR. Tada je komandant KFOR-a za region istok rekao da razume spske zahteve, KFOR zatim uslovljava čitav dogovor time da Srbi puste dva vozila policije. Srbi na to nisu pristali. Govorim vam suštu istinu. I tada je KFOR krenuo u akciju - rekao je Vučić.

- 52 Srba je zatražilo lekarsku pomoć. Najteže povređeni su Dragiša Galjak, operisan je, lekari su mu se borili za život, sada je na intenzivnoj nezi. Doktor Dragiša Milović, teške višestruke povrede, Časlav Sofronijević, od više udaraca u grudi, povrede od gumenih metaka takođe se nalazi na opservaciji. Ostali su svi sa lakšim povredama. Ukupno je povređen 41 pripadnik KFORA.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Predsednik je istakao da „zapuca li albanski okupator, situacija će biti drugačija“.

- Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir, ali poslednji put ponavljam i molim međunarodnu zajednicu da urazumi Aljbina Kurtija, ako to ne učine, plašim se da će biti kasno. Nećemo dozvoliti pogrom i progon našeg naroda na KiM.

Vučić je zamolio Srbe na KiM da ne ulaze u sukob s NATO, ne zato što se postoji strah, već zato što Kurti to najviše želi.

- Neka protestuju na miran način baš kao što su i danas, neka sede, jer kad se na miran način suprotstavljaju albanskom okupatoru, tada niko ne može da ih pokori.

Dodao je i da je zakazana sednica sa Kvintom sutra u 8 ujutru, kao i da zbog toga verovatno neće ići u Bratislavu.

Istakao je i da beskrajno moli zemlje Kvinte da „urazume svoje čedo“.

Snage KFOR-a napale su danas popodne građane koji su bili okupljeni ispred zgrade Opštine Zvečan. KFOR je Srbe napao koristeći suzavac i šok-bombe. 

Doktor Zlatan Elek, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici izjavio je za Novosti da se ovoj zdravstvenoj ustanovi javilo više od 50 građana sa povredama od šok bombi, gumenih metaka i bojeve municije, nakon što su okupljene Srbe u Zvečanu napali pripadnici Kfora i tzv. kosovske policije.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike