Solidarnost sa Srbima na severu KiM: Jevtić sa rukovodstvom i odbornicima napustio sednicu Skupštine Štrpce

31.05.2023

14:22

0

Jevtić je na početku sednice rekao da oseća obavezu da kao predsednik opštine izrazi jasan stav povodom dešavanja sa severu Kosova

Solidarnost sa Srbima na severu KiM: Jevtić sa rukovodstvom i odbornicima napustio sednicu Skupštine Štrpce
Dalibor Jevtić - Copyright Kosovo onlajn

Gradonačelnik opštine Štrpce Dalibor Jevtić, opštinsko rukovodstvo i odbornici srpske nacionalnosti napustili su danas petu redovnu sednicu Skupštine opštine u znak podrške Srbima na severu, pokazujući na taj način, kako je istakao Jevtić, i otpor politici Prištine.

Jevtić je u svom obraćanju na početku sednice rekao da oseća obavezu da kao predsednik opštine izrazi jasan stav povodom dešavanja sa severu Kosova i naglasio da sve ono što se dešava poslednjih nekoliko dana pogađa i utiče na sve Srbe na Kosovu.

"Sa ovog mesta danas osećamo potrebu i obavezu da pružimo punu podršku narodu na severu Kosova koji je izložen institucionalnom nasilju koje se dešava u poslednje vreme, kao odraz pogrešne politike režima u Prištini, a koje za posledicu ima upravo ono što se dešava ovih dana u opštinama na severu Kosova", kazao je Jevtić.

On je pozvao odbornike da u znak podrške Srbima na severu napuste sednicu Skupštine i na taj način pokažu solidarnost i otpor politici Prištine.

"Kao predsednik opštine čiji su sugrađani i po oceni Ustavnog suda Kosova i dalje protivpravno i uz kršenje osnovnih ljudskih prava u pritvoru, kao i zbog svega onoga što se u prethodnom periodu dešavalo i zbog izazova sa kojima smo se mi u opštini Štrpce suočavali, uzimajući sve to u obzir, pozivam vas da napustimo ovu sednicu, i kao znak podrške, i kao jasnu poruku solidarnosti sa našim narodom i sa našim kolegama na severu, ali i solidarnosti usled svega onoga što nam se dešava, ponavljam, zbog pogrešne politike režima u Prištini", kazao je Jevtić.

Podsetio je da je u Skupštini opštine Štrpce dvotrećinskom većinom upućen apel i zahtev da se omogući rad Privremenog organa, kako bi se ljudima koji od tog posla žive omogućila egzistencija, ali da nije stigao nijedan odgovor. 

Jevtić je apelovao na sunarodnike na severu da protestuju mirno i demokratski i da ni na koji način ne napadaju pripadnike Kfora, i istakao da srpski narod želi da se na miran i demokratski način izbori za pravo na normalan život i opstanak. Još jednom je pozvao Vladu Kosova da prestane sa institucionalnim nasiljem koje vrši od kada su došli na vlast, jer to, kako je rekao, nije put i model koji treba da se koristi kada je reč o životu na ovim prostorima.

Nakon poziva predsednika opštine, čitavo opštinsko rukovodstvo i jedanaest odbornika srpske nacionalnosti napustili su skupštinsku salu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike